Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egy valódi oka van a korrekciónak

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. július 20.   10:03

Erste kommentár A ma reggeli újságok egytől egyig arról számolnak be, hogy az elmúlt két nap részvénypiaci csökkenése a gazdasági lassulásnak, a delta variáns terjedésének, és az...

Erste kommentár

A ma reggeli újságok egytől egyig arról számolnak be, hogy az elmúlt két nap részvénypiaci csökkenése a gazdasági lassulásnak, a delta variáns terjedésének, és az inflációs félelmeknek köszönhető. A valóság azonban messze áll ezen állításoktól. Amerika gazdasága valóban lassul, a Bloomberg elemzői konszenzusa szerint a második negyedéves 9%-os növekedés az év utolsó negyedévére 5,2%-ra csökkenhet, 2022-ben pedig „csupán” 4,2%-kal emelkedhet a reál GDP értéke. Fontos észrevenni, hogy Amerika hosszútávú növekedése 2% körül van, vagyis az újságok szerint félelmet keltő „lassulás” továbbra is messze potenciál feletti növekedést jelent! Nagy valószínűséggel az elmúlt hónapok során az amerikai GDP új csúcsra emelkedett, az év második felében a kibocsátási rés pedig ismét pozitívvá válhat, így a várható lassulás aligha fog problémához vezetni a kereslet szempontjából. A delta variáns okozhat problémát a világ azon országaiban, ahol továbbra is alacsony az átoltottság, Amerika és Nyugat Európa azonban nem tartoznak ebbe a kategóriába. Ahogy tegnap is írtunk róla, Málta és az Egyesült Királyság példája azt mutatja, hogy nincs ok aggódni a delta variáns miatt. Mivel az amerikai gazdaság a belső fogyasztáson alapszik, így a feltörekvő piacok lassulása a delta variáns végett feltehetően csak enyhe hatással jár Amerika tekintetében. Végezetül az inflációs félelmek teljesen jogosak lennének, a piaci mozgások azonban aligha mutatnak bármi aggodalmat a befektetők részéről az infláció kapcsán. A hosszú kötvényhozamok 5 hónapos mélypontra estek, a kamatemelési várakozások jelentősen csökkentek, az olaj pedig több mint 7%-ot esett a tegnapi kereskedés során. Mi áll akkor a kétnapos korrekció mögött, ha nem ezen faktorok? A válasz rendkívül egyszerű. Az amerikai részvénypiac gyakorlatilag szögegyenes emelkedést produkált az elmúlt hónapok során, miközben a befektetők részvénysúlya több éves (vagy egyes becslések alapján évtizedes) csúcsra emelkedett. Több mint 175 kereskedési nap telt el az utolsó 5%-os korrekció óta, aminél hosszabb intervallum 1996-tól kezdődően csak kétszer fordult elő. 2015 augusztusában és 2018 januárban, amit követően napok alatt mindkét esetben több mint 10%-ot csökkent az S&P 500 Index értéke. A gazdasági kilátások jelen esetben azonban sokkal pozitívabbak, mint az említett két precedens, így egyáltalán nem biztos, hogy most is látunk egy 10%-os korrekciót. Ugyanakkor az értékeltség sokkal extrémebb szintekre ugrott, így nem zárhatjuk ki, hogy a korrekció tovább folytatódik.

Emelkednek az esetszámok Amerikában

Erős csökkenéssel indult a hét az amerikai részvénypiacon, az S&P 500 Index 1,6%-os veszteséget szenvedett a hét első kereskedési napján.


A delta variáns gyors terjedésének köszönhetően a napi új fertőzöttek 7 napos mozgó átlaga 35 ezer főre emelkedett Amerikában, amire május közepe óta nem volt példa.


Amerikában folytatódik a gyorsjelentési szezon, és ma olyan cégek jelentenek, mint a Netflix, illetve a Phillip Morris.


Az Apple eltolja az irodába való visszatérést legalább egy hónappal októberre, miután növekednek a fertőzöttek számai. Az Apple az egyik első amerikai vállalat, aki eltolta a visszatérési tervét, miután a Covid-19 még mindig a nyakunkon van. Ugyan az amerikai lakosok fele már be van oltva, még így is többen halnak meg a vírusban, mint ha a gyilkosságban, autóbalesetben és az influenzában elhunyt embereket összeadnánk.

Ázsia folytatja az esést

Ázsiában folytatódott a részvények esése. A japán Nikkei 225 index 0,8%-ot esett, a Shanghai Composite index 0,5%-kal kereskedik lejjeb, illetve a Hang Seng index 1,2%-kal esett.


Kína változatlanul hagyta az egyéves irányadó kamatát 3,85%-on. Több elemző 5 bázispontos csökkenést várt, miután a PBOC levágta a bankok szükséges tartalékrátáját.


Japánban a fogyasztói árak - a friss ételeket kivéve - 0,2%-ot emelkedtek júniusban éves alapon emelkedve, miután az energia árak stabilizálódtak. A növekedés megegyezett az elemzői várakozásokkal.

Határidős piacok

A tegnapi erőteljes részvénypiaci esést követően ma emelkedést mutatnak az európai és az amerikai határidős indexek is.

Rendkívüli közgyűlés dönthet a Gloster részvényeinek felosztásáról

A Gloster rendkívüli közgyűlést hív össze, melynek időpontja augusztus 19-e. A közgyűlés két fő napirendi pontja a társaság részvényei névértékének módosítása, vagyis a társaság részvényeinek felosztása (split), illetve 2 leányvállalat (Gloster Telekom Távközlési Kft. és TMSI Szoftver Iroda Kft.) beolvasztása az Nyrt.-be.


A részvény split-től a likviditás növelése várható, míg a leányvállalatok jogi beolvasztásával egyszerűsödik a vállalati struktúra, ami a kevesebb adminisztrációs terhen keresztül költségcsökkentési lehetőséget jelent a csoport számára.

Jóváhagyást kapott a Richter új méhmióma készítménye

Az Európai Bizottság elfogadta a RYEQO, egy új, a méhmióma középsúlyos és súlyos tüneteitől szenvedő fogamzóképes korú felnőtt nők kezelésére szolgáló, szájon át szedhető készítmény törzskönyvezési kérelmét. Ez a döntés az Európai Gyógyszerügynökség Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottsága (CHMP) által 2021. május 21-én kiadott pozitív vélemény elfogadását követően született meg, és az Európai Unió valamennyi tagállamára érvényes.


A készítmény jól illeszkedik a Richter portfóliójába. A termék a csúcson évi 35-40 millió eurós bevételt hozhat. A hír pozitív, de a CHMP véleményét követően várható volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben