Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

További 20%-os energiaár csökkentést tervez a kormány

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. február 1.   09:32

A 19.500 pontról való ismételt lefordulást követően a BUX index stabilizálódott tegnap, legalábbis technikai értelemben. Így ma akár emelkedhetnek is a részvények, hiszen a gyógyszergyártókkal (Richter, Egis) kapcsolatban pozitív hírek jelentek meg. Az is pozitív üzenet, hogy mától újra lehet a spanyol részvényeket „shortolni”, hiszen a hatóságok nem hosszabbították...

A 19.500 pontról való ismételt lefordulást követően a BUX index stabilizálódott tegnap, legalábbis technikai értelemben. Így ma akár emelkedhetnek is a részvények, hiszen a gyógyszergyártókkal (Richter, Egis) kapcsolatban pozitív hírek jelentek meg. Az is pozitív üzenet, hogy mától újra lehet a spanyol részvényeket „shortolni”, hiszen a hatóságok nem hosszabbították meg a tilalmat. Ez is azt mutatja, hogy normalizálódik a helyzet. Ráadásul a nemzetközi hangulat is enyhén pozitív ma reggel.
Piaci áttekintés
- Lejtmenet Amerikában és Európában is
- A kőolaj ára tovább nő, az arany stagnál
- Sikerült megnyugtatni a forintot
- Emelkedéssel zárták a hetet a távol-keleti piacok
- További gáz- és villanyár csökkentés jöhet
- Változik a vaklicit
- Kismértékű emelkedésre számítunk a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A Dow 0,36%-ot, a Nasdaq 0,01%-ot, míg az S&P 500 0,26%-ot csökkent.
- Vegyes adatok érkeztek tegnap Amerikából. A friss munkanélküli-segély kérelmek száma 368 ezer fő lett, szemben a várt 350 ezerrel. A tartós munkanélküli-segély kérelmek száma is a vártnál magasabb lett.
- A személyi kiadások a várt 0,3% helyett, csak 0,2%-kal növekedtek decemberben. Ezzel szemben a személyi jövedelmek 2,6%-os emelkedést mutattak a 0,8%-os várakozással szemben. A korábbi adatot is felfelé módosították: 1%-ra emelték az eredeti 0,6%-ról.
- A Chicago-i beszerzési menedzser index 55,6 pontos értéke meghaladta a felmérések szerinti 51,6 pontot. A mért adat 9 havi csúcsnak számít.
- A UPS részvényenkénti eredménye 1,32 dollár lett, szemben a várt 1,38 dollárral. Az eredmények elmaradásának oka a Sandy hurrikán és a vártnál gyengébb karácsonyi időszak volt. A cég idei évre vonatkozó várakozásai is gyengébbek, mint az elemzők előrejelzései. A menedzsment 4,8 és 5,06 dollár közötti éves eredményt vártak, miközben az elemzői becslések átlaga 5,13 dollár. A pesszimizmus oka, hogy a tengeri szállítás továbbra sem lesz kiemelkedő.
- A Whirlpool a negyedik negyedévre 2,29 dolláros részvényenkénti eredményről számolt be, szemben a becslések 2,23 dolláros átlagával. A várt fölötti eredmény elsősorban a profitmarzs növekedésének volt tulajdonítható. Az előző év azonos időszakával összehasonlítva csökkent az eredmény, azonban ezt jellemzően egyszeri tételek okozták.
- A MasterCard is a várt fölötti eredményről számolt be. A részvényenkénti eredmény 4,86 dollár lett, miközben 4,8 dollárt vártak. A növekedés oka a kibocsátott bankkártyák számának emelkedése, és az egyre aktívabb kártyahasználat.
Európa
- Az európai piacokon is korrekciós időszak zajlott. A DAX 0,45%-ot, a Cac40 0,86%-ot, a FTSE100 0,73%-ot csökkent.
- Számos európai makroadat jelent meg, elsősorban Németországból, melyek az amerikai adatokhoz hasonlóan vegyesen alakultak.
- A német kiskereskedelmi értékesítések várt fölötti mértékben csökkentek. Az esés mértéke év/év alapon 4,7%, szemben a várt 1,5%-os visszaeséssel. A munkaerőpiac a vártnál kedvezőbben alakult. A munkanélküliek számában 8000 fős növekedést vártak, ezzel szemben 16 ezer fős csökkenés volt tapasztalható, így a 6,9%-os munkanélküliségi ráta 6,8%-ra mérséklődött.
- Továbbra is Németországnál maradva, a januári előzetes infláció 1,7% lett, szemben a várt 2,0%-kal és az előző havi 2,1%-kal.
- A spanyol kiskereskedelmi forgalom év/év alapon 5,0%-ot emelkedett, ami kissé alacsonyabb, mint az előző hónapban látott 6%-os bővülés.
- A Black Rock alapkezelő 8% fölötti részesedést szerzett a tőzsdén jegyzett Manchester Unitedben.
- Horvátország hosszútávú adósságának besorolását bóvli kategóriába minősítette a Moody’s, stabil kilátásokat megfogalmazva.
- Mától újra shortolhatóak a spanyol részvények, miután nem hosszabbították meg a tiltó határozatot.
- A Raiffeisen bank tegnap profitfigyelmeztetést tett közre, ami a vártnál kedvezőtlenebb negyedéves eredményt valószínűsít.
Olaj, arany
- Az amerikai könnyűolaj ára 97,54 dollárra nőtt tegnap, ami mintegy 2 hónapos csúcsot jelent. A kőolaj árát továbbra is a kiemelkedő ázsiai növekedési számok hajtják.
- Az arany 1,665 dolláron áll, ami stagnálást jelent a korábbi napokhoz képest.
Devizák
- Az elmúlt napok verbális intervenciói megtették a hatásukat, tegnap is forinterősödést eredményeztek. Az EURHUF árfolyam 293,88-ról 292,45-re mérséklődött és ezzel egy technikai szintig erősödött a forint árfolyama.
- A tegnapi 1 éves államkötvény aukción a hozamok csökkenése volt látható.
- Az EURUSD devizapár értéke tovább folytatta az emelkedést a vegyes amerikai makrogazdasági adatok után. Az árfolyam a nyitó 1,3567-as érték után 1,3579-re emelkedett.
Távol-Kelet
- A Shanghai index 1,07%-ot, a Nikkei 0,475-ot emelkedett a ma reggeli kereskedés során. A Hang Seng index értéke 0,05%-kal mérséklődött.
- A jen tovább gyengült a dollár szemben és immáron elérte a 92-es árfolyamszintet is.
- Japánban a munkanélküliségi ráta 4,2% lett, miközben 4,1% volt a várakozás.
- Kínában két PMI adat is érkezett. A hivatalos érték 50,4, miközben 51,0-át vártak. Ez csökkenést jelentett az előző havi adathoz képest. A HSBC is publikálta saját mérését, ami 52,3 pontra emelkedett felülmúlva a várakozásokat.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a kormány jövő év közepéig további 20%- kal csökkentheti a gáz és az áram árát. A hír negatív a MOL-ra nézve, mivel elképzelhető, hogy a társaság nyeresége is csökkenhet. A MOL a hazai gáztermelésben és gázszállításban érintett.
- Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tegnap közölte, hogy változik a vaklicit rendszere. A jövőben csak azok a gyártók vehetnek benne részt, akik biztosítani tudják a megfelelő mennyiséget. Ez kedvező változás, hiszen így a nagyon olcsó indiai és egyéb gyártók nem tudnak majd részt venni benne. A másik pozitívum, hogy a Richter fél éve bevezetett, méhmióma kezelésére szolgáló Esmya nevű készítménye valószínűleg támogatott gyógyszer lesz. A változások mind az Egist, mind a Richtert kedvezően érintik, de azok árfolyamhatását nehéz megbecsülni, mindenesetre ma árfolyamemelkedésre számítunk mindkét gyógyszerpapír esetében.
- Dr. Gresa István, az OTP igazgatósági tagja tőzsdén kívüli ügyletben 2013. január 25-én nettó 52% átlagárfolyamon 500 darab 1.000 euró névértékű OPUS Securities által kibocsátott ICES kötvényt vásárolt.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben