Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A két jobbik!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. február 26.   10:44

Erste kommentár Tegnap este jelentett a MTel, hajnalban pedig a Richter. Mindkét cég jónak mondható eredményt közölt. A Magyar Telekom szinte minden soron tudta növelni a bevételeit, ennek köszönhetően a...

Erste kommentár

Tegnap este jelentett a MTel, hajnalban pedig a Richter. Mindkét cég jónak mondható eredményt közölt. A Magyar Telekom szinte minden soron tudta növelni a bevételeit, ennek köszönhetően a részvényesekre jutó eredmény 14,8 milliárd forint lett, ami kissé jobb a vártnál. Ugyanakkor igen komoly negatív meglepetés, hogy az osztalék készpénz juttatási része 15 forintra csökkent, míg a részvényvásárlási része 10 forint lett a tavalyi 20 forintos osztalékkel és az 5 forintos részvényvásárlással szemben. Ugyanakkor ha a 38,8 százalékos eladósodottságot és a 15 milliárd forintos szabad pénzáramlást (aukció után) nézzük, és figyelembe vesszük, hogy még az idei első negyedében is volt frekvencia megújítás, akkor jogos lehet az alacsony szinten tartott osztalék. Ugyanakkor a közel 70 milliárd forintos szabad pénzáram reménységre ad okot, hogy az osztalék a jövő évtől már növekedhet. Pláne annak fényében, hogy a cég az elkövetkező években is hasonló, vagy enyhén növekedő free cash flow-t vár.



A Richter 21,6 milliárd forintos nettó eredménye elmarad a piac által várt 24 milliárd feletti értéktől, de egy 3,3 milliárd forintos egyszerinek tekinthető eszköz leírás is megjelent a pénzügyi kimutatásokban. A 32,8 milliárd forintos operatív eredmény messze meghaladta a várakozásokat, az elemzők inkább 28 milliárd forint körüli értéket vártak. Az éves 104,7 milliárd forintos eredményből a Vraylar sokat, közel 79 milliárd forintot hozott. Így a Richternek gyors tempóban kell előrehaladnia, hogy az évtized végétől, a cariprazine-hoz tartozó szabadalmi jogok lejártával ne kelljen szűk esztendők elé néznie. Azt gondoljuk, hogy a cég amúgy jó úton jár a termékportfólió megújításában, hiszen a bioszimiláris oldalon is van már látható árbevétel, és a nőgyógyászati vonalon is erősít a cég. S azért a fenti fanyalgás ellenére a cariprazine még felfutó gyógyszer (!), a jelenleginél sokkal nagyobb potenciállal. A mai sajtó- és elemzői tájékoztatót követően az éves tervekről is megtudhatunk valamit, ami valószínűleg a szokásos módon nagyon konzervatív lesz.



A DAX jelentős mínuszban nyitotta a mai napot azok után, hogy az amerikai részvények jó nagyot estek az inflációs félelmeknek köszönhetően. Ugyanakkor a méretes mínuszok gyors ledolgozásába kezdett az index, pedig a német tíz éves hozam is már mínusz 20 bázispont körül jár. Igaz, a német piacon a hagyományos (érték alapú) cégek súlya nagyobb, mint számos amerikai index esetében. A BUX kismértékű csökkenést mutat. A ma jelentő két cég részvényei a negatív tartományban vannak. Elsősorban az MTel szenved, a szűkös osztalékjavaslatnak köszönhetően 2 százalékot esik az árfolyam.

Nehéz megszokni a magasabb hozamkörnyezetet

Az állampapír hozamok még mindig rendületlenül emelkednek, és a trend tovább folytatódhat, amíg a gazdasági kilátások ilyen erősek. Ennek megfelelően a növekedési részvények továbbra is nyomás alatt maradhatnak, ami az egész piacra negatív hatással van. A Nasdaq Composite tegnap 3,5%-ot csökkent, míg az S&P 500 index 2,5%-os veszteséggel zárta a napot.


A törvénytervezetek szenátusi szabályoknak való megfelelőségéért felelős tisztviselő tegnap azt a határozatot hozta, hogy Biden 1.900 milliárd dolláros csomagjának nem lehet a része a minimálbér megemelése. Semmi akadálya nem lenne a minimálbér megváltoztatásának akkor, ha a csomagot a hagyományos úton fogadnák el. Mivel azonban a republikánusok nem támogatják a mentőcsomagot, így a demokraták rendhagyó módon, a költségvetési egyeztetés szabályai szerint, vagyis a szokásos 60 helyett 50+1 szavazattal szeretnék elfogadni a tervezetet. A független szakértő szerint ez az eljárás csak a költségvetés illetve az adórendszer módosítására használható, így nem összeegyeztethető a minimálbér megemelésének kérdésével.


Erős számokat jelentett a Salesforce. A társaság utolsó negyedéves 5,8 milliárd dolláros bevétele és 1,04 dolláros egy részvényre jutó eredménye is jobb lett mint a várt (5,7 milliárd dollár és 75 cent). A cég megemelte korábbi várakozását az új pénzügyi évre vonatkozóan. 25,5 milliárd dollár helyett már 25,7 milliárdos bevételre számítanak, míg az elemzők 25,4 milliárd dollárt jeleztek elő. Az eredményt azonban 3,4 dollár köré várja a menedzsment, az elemzők pedig 3,5 dollárra számítanak.

Továbbra is gyenge a kiskereskedelmi forgalom Japánban

A rendkívül gyenge amerikai teljesítmény után Ázsia is nyomás alá került. A Nikkei 225 4,0%, a Hang Seng 3,5%, a CSI 300 index pedig 2,4%-os csökkenést mutat a nap végéhez közeledve.


Januárban 0,5%-kal ismét csökkent a japán kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest. A statisztika javult ugyan a decemberi 0,8%-os csökkenéshez képest, és jobb mint az elemzők által várt -1,2%, de továbbra is rendkívül gyenge lakossági fogyasztásról árulkodik. Év per év alapon a decemberi -0,3%-ról -2,4%-ra romlott a kiskereskedelmi forgalom.

Határidős piacok

Ma reggel az amerikai és az európai határidős indexek is mínuszban voltak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben