Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem volt pozitív meglepetés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. február 19.   10:12

Erste kommentár Nem hozott pozitív meglepetést a MOL, mint az OMV vagy épp a PKN. Hozta viszont a kötelezőt, ami két ellentétes tényezőnek volt köszönhető. Egyrészt az azeri mezőhöz kapcsolhatóan megjelent egy egyszerinek...

Erste kommentár

Nem hozott pozitív meglepetést a MOL, mint az OMV vagy épp a PKN. Hozta viszont a kötelezőt, ami két ellentétes tényezőnek volt köszönhető. Egyrészt az azeri mezőhöz kapcsolhatóan megjelent egy egyszerinek tekinthető tétel, míg az adó soron egy jelentősebb visszaírást láthattunk. A cég előrejelzése szerint a tavalyi 2,05 milliárdról idén 2,3 milliárd dollárra javulhat az EBITDA. A befektetők kissé csalódottak, ami meglátszik az árfolyamon.


Amerikában továbbra is megy az adok-kapok a Biden-féle csomag körül, félvén az inflációtól, s közben a piacok is kissé bizonytalanok mostanában kisebb mozgásokkal, amik sok esetben inkább lefelé irányulnak. Ezzel szemben reggel emelkedik a DAX, és a technikai indikátorok alapján ez így is maradhat ma. A BUX viszont kismértékben csökken. Kicsit furcsa számunkra a lemaradás a világ más tőzsdéihez képest, értve ez alatt, hogy még mindig a történelmi csúcs alatt vagyunk, míg mások már messze lehagyták azt. Persze az is igaz, hogy nem ez a negyedév a megmentő, hiszen várhatóan elég gyenge eredményeket láthatunk majd, amit a MOL meg is mutatott. Jelen estben az Mtel és Richter a kivételek, akiknek a profitja általában jelentősen kisebb, mint a másik két nagyé.

Janet Yellen szerint szükség van Biden mentőcsomagjára

Gyenge teljesítménnyel zárult a csütörtöki nap Amerikában, az S&P 500 0,4%-ot csökkent.


Tegnapi interjújában az amerikai pénzügyminiszter arról beszélt, hogy szerinte a védőoltások terjedése és az inflációs kockázatok ellenére az USA gazdaságának szüksége van Biden 1.900 milliárd dolláros csomagjának minden egyes centjére. Yellen szerint szükség van 1400 dollárt küldeni olyan embereknek, akik évi 75 ezer dollárt keresnek (nagyságrendileg havi 2 millió forint) és nem veszítették el a munkájukat tavaly! Szerinte szükség van olyan magasra emelni a munkanélküli segélyt, amivel több millió munkanélküli többet keres, mintha dolgozna! Véleménye szerint az első számú feladat a munkaerőpiac mihamarabbi talpra állítása, így a masszív költségvetési csomag előnyei túlszárnyalják az inflációs kockázatokat. Ha az infláció mégis aggasztó módon megugrana, akkor a Federal Reserve bármikor meg tudja emelni a kamatszintet.


Sajnos nemcsak az energiapiacot érinti negatívan a rendkívül erős téli vihar Amerikában. A szélsőséges időjárás lelassította a FedEx és UPS Tennessee és Kentucky állomokban található telepeit, ahonnan több államba is szállítanak védőoltásokat. A fennakadások miatt a következő napokban lassulhat az oltások üteme.

Sokat költött a kínai lakosság az ünnepek alatt

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 0,7%-ot csökken, a Hang Seng index változatlan, a CSI 300 index pedig 0,2%-ot emelkedik.


A Kínai Kereskedelmi Minisztérium felmérése alapján a február 11. és 17. közötti ünnepek alatt 821 milliárd renminbi, vagyis 127 milliárd dollár körül alakult a kiskereskedelmi és éttermi forgalom. Ez az összeg 29%-os növekedést jelent a tavalyi vírus sújtotta forgalomhoz képest, illetve a 2019-es ünnepi héthez viszonyítva is közel 5%-os emelkedést jelent.


Megérkeztek az előzetes japán beszerzési menedzser indexek. A feldolgozipari index a februári 49,8-ról 50,6-ra emelkedett, a szolgáltatóipari mérőszám azonban 46,1-ről 45,8-re esett vissza.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európai indexek közül a DAX és a CAC pluszban, a FTSE mínuszban volt.

Kismértékben várt alatti IV. negyedév a MOL-tól

A MOL 140,4 milliárd forint tisztított, CCS alapú negyedéves eredményt ért el a tavalyi negyedik negyedévben, ami elmaradt a piac által várt 144,5 milliárd forinttól. A főbb szegmensek közül a kutatás-termelés és a gázüzletág lett gyengébb a vártnál, míg a fogyasztói szolgáltatások szegmens pozitív meglepetést okozott.


A kutatás-termelés várt feletti, napi 125,4 ezer hordóegyenértékes termelést ért el, miközben a költségeket is alacsonyan tartotta. Az 54,5 milliárd forintos tisztított EBITDA főleg annak köszönhető, hogy az ACG mező kapcsán a MOL 37 millió dollár PSA-megegyezéshez kapcsolódó költséget könyvelt el. A MOL magasabb realizált olaj és gázárat ért el.


A feldolgozás-kereskedelem tisztított, CCS alapú nyeresége 40,5 milliárd forint lett, ami megfelelt a vártnak. A marzsok gyengék voltak: az 1,3 dollár/hordó finomítói marzs alatta van a tavalyi negyedik negyedév 4,3 dollár/hordó értékének. A forgalom 8%-kal esett év/év alapon a koronavírus járvány miatt.


A fogyasztói szolgálatások ismét kellemes meglepetést okozott: a 38,7 milliárd forint nyereség meghaladta a 33,2 milliárd forintra számító várakozásokat. Az üzemanyagon lévő árrés nőtt, a költségek csökkentek, ez pedig ellensúlyozta a nem-üzemanyagok árrés csökkenését és a kisebb forgalmat. A földgázüzletág 12,7 milliárd forintos EBITDA nyeresége alulmúlta a várakozásokat a magasabb földgáz költségek miatt.


A nettó eredmény 17,3 milliárd forint lett, ami kisebb, mint a várakozás, főleg a jelentős, 28,7 milliárd forintos vállalati nyereségadó miatt.


Véleményünk: A MOL negyedik negyedéves működési eredménye kismértékben rosszabb volt, mint a várakozás, főleg a kutatás-termelés divízió gyengébb számai miatt, ami az ACG mező elszámolásához kapcsolódik. A cég idén 2,3 milliárd dollár tisztított EBITDA-ra számít, a mi várakozásunk 2,49 milliárd dollár. A cég a tavalyi évben 2,05 milliárd dollár tisztított, CCS alapú EBITDA-t mutatott ki. A MOL 40 és 60 dollár közti olajárra, 3-4 dollár/hordó finomítói marzsra és 1,7-1,9 milliárd dollár beruházásra számít 2021-ben. A mai eredményre gyengülhet a részvényár.


Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben