Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Draghi elfogadta a felkérést

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. február 4.   09:53

A brit jegybankra érdemes ma figyelni Vegyesen teljesítettek tegnap az európai indexek. A FTSE100 0,1%-ot csökkent, a CAC40 stagnált, a DAX 0,7%-ot, az olasz FTSE MIB 2,1%-ot emelkedett. A kommunikációs szolgáltatók, az energetikai- és...

A brit jegybankra érdemes ma figyelni

Vegyesen teljesítettek tegnap az európai indexek. A FTSE100 0,1%-ot csökkent, a CAC40 stagnált, a DAX 0,7%-ot, az olasz FTSE MIB 2,1%-ot emelkedett. A kommunikációs szolgáltatók, az energetikai- és közműcégek számítottak felülteljesítőnek.


Mario Draghi elfogadta a felkérést a kormányalakításra Olaszországban. Ennek megfelelően a következő napokban elkezdi az egyeztetéseket a pártokkal. Az olasz eszközök jól fogadták a hírt, az olasz állampapírok hozama 5-6 bázispontot csökkent gyakorlatilag az összes lejáraton, az olasz tőzsdeindex pedig jelentősen felülteljesítette a többi európai piacot. Viszont a kormányalakítás nem lesz könnyű, a lenagyobb parlamenti párt, az Öt Csillag elutasítja Draghi jelölését, mert álláspontjuk szerint a technokrata kormányok sosem hoztak jót az olasz embereknek. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a párt ugyan elutasítja Draghi-t, de a megosztott párton belül többen is hajlandóak támogatni Draghi kormányalakítását.


Kamatdöntő ülést tart ma a Bank of England. A várakozások szerint a monetáris kondíciókon nem változtatnak, és 10 bázisponton fogják tartani az alapkamatot. A BoE ugyanakkor ma publikálja frissített gazdasági előrejelzését is, itt a rövidtávú kilátások csökkentése várható. Szintén ma kommunikálhat a jegybank a negatív kamatok bevezetésének a lehetőségéről, de ez továbbra is olyan lehetséges eszköznek tűnik, amit nem szívesen vetne be a brit jegybank. A negatív kamatnak akkor lett volna reális esélye, ha nem sikerült volna a rendezett Brexit.

Újabb profit figyelmeztetés a Commerzbanktól

A Commerzbank ma reggel publikálta előzetes eredményét, melyben 2,9 milliárd eurós veszteségről számolt be. A bank már korábban jelezte, hogy jelentős egyszeri leírásokra és goodwill értékvesztésre kényszerül, de a piac így is „csak” 2,7 milliárd eurós veszteséget várt a pénzintézettől. A 2020-as veszteség gyakorlatilag elvitte az elmúlt öt év profitját.

Szétválik a Daimler csoport

A Daimler tegnap döntött róla, hogy leválasztja személyautó üzletágát, ami mostantól Mercedes Benz néven megy tovább, és önállóan tőzsdére viszi a Daimler Truck üzletágat, ami a kamion- és buszgyártást fogja össze. A leválasztás oka, hogy már nem látnak jelentős szinergiákat az üzletágak között. Az értékesítésből befolyt összeget az elektromos autók fejlesztésére fordítják.

2014 után ismét nyereséges a Deutsche Bank

A Deutsche Bank a negyedik negyedévet meglepetésre 51 millió eurós adózott eredménnyel zárta, így 2014 után először éves szinten is nyereséges lett. A várakozásokhoz képest a fő eltérést az jelentette, hogy a várt 380 millió euró helyett 251 millió értékben képzett csak céltartalékot a bank. A korábban kiszivárgott hírekkel ellentétben nem 20%-kal, hanem csak 17%-kal növekedett a kötvény kereskedési üzletág, de még ezzel is jelentősen felülmúlta a szektortársak átlagát, ami 10% volt. Az idei év elején továbbra is kedvező tendenciákat látnak a kereskedési területeken.

Megemelte 2021-es várakozását az Infineon

Az Infineon 10,8 milliárd euró +/-5%-ra növelte a 2021-es évre vonatkozó árbevételi előrejelzését a korábbi 10,5 milliárd euróról. EBIT marzs előrejelzését pedig a kedvező iparági trendek kapcsán 16,5%-ról 17,5%-ra emelte fel. Az első negyedéves üzleti eredmény 489 millió euró lett, felülmúlva a 417 milliós konszenzust, de még a legoptimistább elemzői várakozást is. Az iparági trendek, az autóipar gyors felpattanása pozitív az Infineon számára. Az idei évre esetleges kockázatot az ellátási láncok jelentenek a chipek iránti óriási kereslet miatt.

Egyezségre jutott a Bayer

Tegnap este jelentette be a Bayer, hogy egyezségre jutott a felperesi csoport jogi képviselőjével az ún. Roundup perben. A jogi procedúrát korábban azért nem lehetett lezárni, mert azon emberek ügyében, ahol még nem indult el a peres eljárás, a korábbi egyezséget (ami 1,25 milliárd dollár megfizetéséről szólt) a San Franciscó-i bíró nem hagyta jóvá. A mostani megállapodás 2 milliárd dolláros keretösszeggel rendelkezik a jövőben felmerülő kárigények kielégítésére, ami egy ötéves kifizetési tervet és potenciális korházi kezelési költségeket is tartalmaz. A cég tavaly már megképzett egy ilyen mértékű céltartalékot, így a mostani egyezség bírói jóváhagyása esetén már nem lenne további költsége az ügy kapcsán. A cég kéri a bíróságot az egyezség jóváhagyására. A Bayer különben továbbra is kitart állítása mellett, hogy a gyomirtó biztonságos termék. Mivel a piac félt, hogy ennél akár jóval nagyobb is lehet a maradék kártérítési összeg, az egyezség hírére jelentős árfolyamemelkedést produkál a részvény. A Bayer az ügy lezárásával egy nehéz időszakon lehet túl, s ez valószínűleg a részvény árfolyamában is tükröződni fog hosszabb távon.

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben