Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Felhalmozásról Tartásra csökkentettük MOL ajánlásunkat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. január 28.   09:36

Tizenhat napos oldalazást követően a DAX újabb lokális csúcsra tört pénteken és az addig ellenállásának számító 7.800 pont fölé emelkedett, így ez most már támaszként funkcionál. A forgalom nem volt túl erős, ami aggodalommal tölthet el bennünket, de az emelkedés meggyőző volt és az index jelentősen a szint felett, a napi maximum közelében zárt. Összességében továbbra...

Tizenhat napos oldalazást követően a DAX újabb lokális csúcsra tört pénteken és az addig ellenállásának számító 7.800 pont fölé emelkedett, így ez most már támaszként funkcionál. A forgalom nem volt túl erős, ami aggodalommal tölthet el bennünket, de az emelkedés meggyőző volt és az index jelentősen a szint felett, a napi maximum közelében zárt. Összességében továbbra is jól néz ki a DAX, akárcsak az S&P500, amely egyre inkább közelíti minden idők legmagasabb értékét, az 1.575 pontot. Közben az évek óta tartó lejtmenetet követően a Sanghaji indexben fordulat jelei mutatkoznak, viszont ahhoz, hogy ezt komolyan is kimondhassuk, az indexnek a csökkenő trendvonal fölé (2.600 pont) kellene emelkednie. A magyar piacra tekintve azt látjuk, hogy a rövidtávú technikai indikátorok alapján emelkedhetünk tovább a mai napon, ezt a nemzetközi határidős indexek enyhe emelkedése is támogatja.
Piaci áttekintés
- Emelkedés és trónfosztás Amerikában
- Tovább nő a kőolaj ára, továbbra is nyomás alatt az arany
- Pozitív nemzetközi hangulatban gyengült a forint
- Vegyes a kép Ázsiában
- Felhalmozásról Tartásra csökkentettük MOL ajánlásunkat, a célárat 19.500 forintról 18.700 forintra vettük vissza
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Az amerikai indexek emelkedéssel zárták az elmúlt hetet. A Dow 0,51%-ot a Nasdaq 0,63%-ot, az S&P 500 0,55%-ot emelkedett.
- Amerikában kisé elmaradt az új lakásértékesítések száma a várakozásoktól. A becsült 385 ezer helyett, csak 369 ezer tranzakcióra került sor.
- Tovább folytatódott az Apple árfolyamának a csökkenése, ami azt eredményezte, hogy már nem az Apple a világ legértékesebb vállalata, helyét átvette az eddig második helyen szereplő Exxon Mobil.
- A Blackberry gyártójáról, a RIM-ről felvásárlási pletykák láttak napvilágot, melyek szerint a társaságot a Lenovo vásárolná meg. A Lenovo-ról köztudott, hogy szeretne betörni a mobilpiacra, ezt valószínűleg egy felvásárláson keresztül valósítaná meg.
- Nagyot emelkedett a Halliburton árfolyama, miután a vártnál jobb negyedéves gyorsjelentést publikált. Az eredmény javulása főként annak köszönhető, hogy az Amerikán kívüli területeken sikerült növelnie értékesítéseit. A folytatódó tevékenységen elért eredménye 63 cent lett, ami 2 centtel magasabb a várakozásoknál. Az árbevétel a nemzetközi terjeszkedés eredményeként 3,2%- kal bővült.
- A P&G részvényenként 1,22 dollár eredményről számolt be, szemben a várt 1,11 dollárral. A kedvező gyorsjelentésen túl a vállalat 2013-as profit előrejelzését is megemelte.
Európa
- A német IFO index értékének növekedése jelentősen felülmúlta a várakozásokat.
- Az Európai Központi Bank pénteken bejelentette, hogy 278 bank jelezte számára, hogy 137,2 milliárd euró értékben megkezdik az LTRO keretében kapott kölcsön visszafizetését. Ez meghaladja a korábbi 100 milliárdos várakozást. A vártnál gyorsabb hitel visszafizetés eredményeként a bankok likviditása némileg csökken, ez azonban pozitív a jövedelmezőség szempontjából. A döntés azt jelzi, hogy a bankoknál a korábbi kockázatkezelés helyett ismét a jövedelemtermelő képesség kerülhet a középpontba.
- A Fitch két kategóriával B-be rontotta Ciprus besorolását.
Olaj, arany
- Az amerikai könnyű kőolaj ára 96 dollár fölé került, miközben az arany jegyzése 1.660 dollár körül maradt pénteken. Az olajat elsősorban a kedvező ázsiai hírek mozgatták, többek között a kínai gazdaságról szóló beszámolók. Az arany esése elsősorban abból a spekulációból ered, hogy a jegybankok a második félév során abbahagyják a monetáris élénkítést.
Devizák
- ismét jelentősebb mértékű gyengülést mutatott a forint pénteken, miután az árfolyam a nyitó 295,03- ról 297,18-ra emelkedett. A csökkenés hátterében a kamatcsökkentési várakozások mellett, a közelgő jegybankelnök váltás is közrejátszott, melyekre ráerősített, hogy a kiskereskedelmi forgalom tovább csökkent.
- Az EUR/USD devizapár felfelé kilépett az 1,33 és 1,34 közötti árfolyamsávból, amin belül már csaknem két hete mozgott az árfolyam. A sávból való kitörésre már a reggeli órákban sor került, azonban a dollár erősödését némileg felerősítette, hogy a német IFO index várt fölötti mértékben javult.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,94%-ot csökkent, miközben a Hang Seng 0,42%-ot, a Shanghai index pedig 2,17%-ot emelkedett.
- A kínai emelkedés hátterében az áll, hogy tegnap publikálták a vállalatok profitjának változását, ami tavaly decemberhez képest 5,3%-kal emelkedett. Ez javulást mutatott az előző hónap értékeihez képest, azonban még így is jelentősen elmarad az egy évvel korábban mért értékektől.
Határidős piacok
- A határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL ajánlásunkat a korábbi Felhalmozásról Tartásra csökkentettük. Új célárunk 18.700 forint, szemben a korábbi 19.500 forinttal. A cég ki van téve a magyar és horvát politikai kockázatnak, valamint ezen országok alacsony gazdasági növekedésének. A MOL olaj- és gáztermelése 2015-ig szinten fog maradni, mivel az érett magyar és orosz mezők csökkenését kompenzálni fogják az új fejlesztések és kitermelési lehetőségek. A polgárháborús viszonyok miatt a következő két évben nem számítunk arra, hogy szíriai termelés újra konszolidálásra kerül. A kurd politikai kockázat szintén magas, bár a központi hatalomnak és a kurd kormánynak tavaly sikerült egyezségre jutni, a viszály továbbra sem múlt el. Kedvezőnek látjuk viszont a társaság árazását, ami alacsony a szektortársakhoz képest, így a kockázatok már jórészt beárazottak. A kurdisztáni olajkutatás eredményeket hozhat, ami a fő pozitív hajtóerő lehet a részvénynél.
- Bokorovics Balázs, a PannErgy elnöke interjút adott a Napi Gazdaságnak, melyben elmondta, hogy nem lát fundamentális okot a részvényár esés mögött. A közelmúltban jelentették be, hogy egy egyik nagy tulajdonos, a Lazarus eladott 45.000 darab részvénynek megfelelő határidős kontraktust. A Lazarus 30,01%-ban Bokorovics Balázs, 49,99%-ban Bokorovics felesége, 20%-ban pedig Töröcskei István tulajdonában áll. Mi úgy látjuk, hogy az eladói nyomást az elnök és a hozzá közel állók eladása indukálta. A zuhanó részvényár aktiválta a stop-ot. A cég fundamentumaiban nem látunk változást, az első jelentős geotermikus projekt hónapokon belül elindulhat.
Gazdasági hírek
- Magyarország 607 millió eurónyi IMF hitelt fizetett vissza lejárat előtt két héttel. Az állam korábban 1 milliárd euró értékben bocsátott ki 5%-os hozam mellett devizakötvényt (Pemák), ez tette lehetővé a lejárat előtt visszafizetést.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Az AutoWallis és a Waberer’s is bekerül a régiós indexbe
ELEMZÉS

Az AutoWallis és a Waberer’s is bekerül a régiós indexbe

Szeptember 23-ól lépnek életbe a régiós CECE index...

Élelmiszerár-sok(k)
AGRÁR SAROK

Élelmiszerár-sok(k)

Statisztikákkal ugyan nehéz alátámasztani, de nincs olyan, akinek ne lenne ismerőse, aki a határokon túli boltokba jár vásárolni. Pláne nincs...

2024. szeptember 16.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben