Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kötelezettségszegési eljárást indít ellenünk az EU a telefonadó miatt

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. január 25.   09:39

Elfogadható eredmények és vegyes kilátások jellemzik eddig a gyorsjelentési szezont. Összességében úgy tűnik, hogy a meghatározó iparágakban növekedést mutatnak az előrejelzések. A részvényindexek egy része, például DAX vagy az S&P500 próbál araszolni a korábbi abszolút csúcsok felé, de eléggé nyögvenyelős ez a mozgás. Ennek ellenére a technikai kép továbbra is...

Elfogadható eredmények és vegyes kilátások jellemzik eddig a gyorsjelentési szezont. Összességében úgy tűnik, hogy a meghatározó iparágakban növekedést mutatnak az előrejelzések. A részvényindexek egy része, például DAX vagy az S&P500 próbál araszolni a korábbi abszolút csúcsok felé, de eléggé nyögvenyelős ez a mozgás. Ennek ellenére a technikai kép továbbra is biztató, még akkor is, ha néha kis félelemre okot adó jelek jelennek meg rajta, mint például tegnap az S&P500 index grafikonján. Egy „doji” keresztet láthattunk a tegnapi kereskedésben, amely általában legalább rövidtávú fordulót szokott jelezni. A BUX esetében a rövidtávú technikai kép alapján továbbra is lenne esély az emelkedésre, miközben a 20 napos mozgóátlag húzza lefelé legalább egy találkozás erejéig. Ennek ellenére ma is megszavaztunk egy enyhe emelkedést a piacnak.
Piaci áttekintés
- Ütötték tegnap a technológiai papírokat
- Emelkedik a nyersolaj ára, az arany jelentősen esett
- Pozitív hangulatban gyengült a forint
- Vegyes teljesítmény Ázsiában
- Kötelezettségszegési eljárást indít ellenünk az EU a telefonadó miatt
- Kismértékű emelkedésre számítunk ma
Nemzetközi hírek
USA
- Ellentétes mozgások rajzolódtak ki zárásra a tengerentúli piacon. Az S&P500 a nap végére elveszítette ugyan a kezdeti lendületét, de a nap elején (2007 óta először) 1.500 pont felett is járt a kurzus. A Nasdaq pedig jócskán süllyedt a technológiai papíroknak köszönhetően, főleg az Apple árfolyamát intézték el a befektetők (Dow 0,33%, Nasdaq -0,75%, S&P500 0,01%).
- A friss munkanélküli segély kérelmek száma 335 ezerről 330 ezerre csökkent múlt héten, miközben az elemzők 355 ezret vártak. A jó adat ráadásul öt éves csúcsot jelent.
- A Leading indicators decemberi értéke is jól alakult, a várt 0,4% helyett 0,5% lett, az előző havi -0,2% után.
- A szerdán publikáló Apple az eladók célpontja lett a tegnapi kereskedés során, és több mint 12%-ot veszített értékéből zárásra. Ráadásul a Morgan Stanley levette a legkedveltebb papírok listájáról az céget.
- A Microsoft 76 centes nyereséget könyvelt el az elmúlt három hónapban, ami felülmúlja az elemzők 74,8 centes várakozását. Árbevétel tekintetében valamivel gyengébben teljesített a cég a konszenzushoz képest, 21,56 milliárd dollár helyett 21,46 milliárd dollárt publikált, ez azonban 3%-kal magasabb az egy évvel ezelőtti értéknél. A bevételeket a Windows 8 értékesítése dobta meg, a bevezetés óta 60 millió darabot adott el a társaság. A Windows bevételek 24%-kal ugrottak meg.
- A 3M részvényenkénti profitja 1,41 dollárra emelkedett az előző évi 1,35 dollárról, az adat megfelel a várakozásoknak. Az árbevétel 7,09 milliárd dollárról 7,39 milliárd dollárra emelkedett, bőven felülmúlva a 7,17 milliárdos piaci várakozást.
- A Starbucks negyedéves eredménye megfelelt a várakozásoknak, a részvényenkénti profit 57 cent lett, az előző évi 50 cent után.
- Ma a Halliburton, a Honeywell és a Procter&Gamble fog jelenteni.
Európa
- A nyugat-európai börzék jó hangulatban zárták a kereskedést (FTSE100 1,09%, DAX 0,52%, CAC40 0,69%).
- Az eurózónában tíz havi csúcsra emelkedett a feldolgozóipari beszerzési menedzser index, ami 47,5 pontot jelent januárban, a múlt havi 46,1 pont után. A piac 46,5 pontra számított. Az adatok vegyesek voltak, Franciaországban jelentősen romlottak, Németországban pedig tovább javultak a feldolgozóipari kilátások.
- A tavalyi negyedik negyedévben 26% fölé emelkedett a munkanélküliség a spanyoloknál, ami 1970 óta nem látott érték.
- Olli Rehn arról beszélt tegnap Davosban, hogy az eurózóna segítené Írországot és Portugáliát, hogy vissza tudjon térni a piaci finanszírozásra. Akár az is elképzelhető a Reuters szerint, hogy az EKB állampapírok vásárlásával szorítaná le a hozamokat.
- Mario Draghi, az EKB elnöke ma fog beszélni Davosban.
Olaj, arany
- Az amerikai WTI ára 96,2 dollárra emelkedett. A termék már hetedik hete erősödik köszönhetően a gyorsuló gazdasági növekedésről érkező híreknek.
- Az arany ára viszont jelentősen esett tegnap, mivel a befektetők egyre kevésbé keresik a menedéket a piacon.
Devizák
- Az EUR/USD árfolyama tegnap tovább folytatta az ingadozást az 1,33 és 1,34 közötti sávban, melyből már csaknem két hete nem tud kilépni. Az árfolyam 1,3318-ról 1,3377-re emelkedett, azonban ma reggel felfelé kilépett az említett sávból, és jelenleg 1,34 fölötti szinteken kereskednek a devizapárral.
- A tegnapi jellemzően pozitív nemzetközi hangulat és a vártnál jobb európai BMI, illetve amerikai munkanélküliségi adatok ellenére gyengülést mutatott tegnap a forint. Az EUR/HUF árfolyam 293,96- ról 295,48-re emelkedett. A tegnapi államkötvény aukción is az árfolyamok emelkedése volt megfigyelhető.
Távol-Kelet
- A Nikkei index ismételten szárnyalásba kezdett, és 2,88%-ot emelkedett. Ennek hátterében a yen erőteljes gyengülése áll, melyet a helyettes gazdasági miniszter szavai váltottak ki, ugyanis arról beszélt, hogy a yen gyengülésének még nincs vége, és az tovább folytatódhat a dollárral szemben, ami kedvező lenne az exportáló vállalatok számára.
- A Hang Seng 0,41%-ot, a Shanghai index pedig 0,55%-ot csökkent.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Kötelezettségszegési eljárást indít ellenünk az EU a tavaly nyáron bevezetett percenként 2 forintos telefonadó miatt. Az Európai Bizottság szerint az adó uniós jogba ütközik, mivel az így beszedett adót csak a távközlési infrastruktúra fejlesztésére lehetne fordítani, nem pedig a költségvetés finanszírozására. A nemzetgazdasági minisztérium azonnal válaszolt is: szerintük az adó nem ütközik uniós jogba, és hazánk bíróság előtt is kész megvédeni igazát. A hír kismértékben negatív a Magyar Telekomra nézve, de árfolyamhatásra nem számítunk.
- Poroszlai Csaba, az Egis pénzügyi igazgatója a Napi Gazdaságnak adott interjúban elmondta, hogy azért duplázták meg az osztalékot, mert a cég tartani szeretné a korábbi évek azon gyakorlatát, hogy az eredmény 10%-át osztalékként fizetik ki. A cég továbbra is tervez akvizíciókat, de elsősorban technológiát és terméket vennének, gyártókapacitás vételében csak a termék függvényében gondolkodnak. Célpont lehet Oroszország, de a szinergiákat legjobban Törökországban tudnák kihasználni. Az akvizíciót nem hitelből kívánják finanszírozni, így a rendelkezésre álló keret 100 millió euró körül van. A hír kedvező, de árfolyam hatásra nem számítunk.
- A PannErgy egyik fő tulajdonosa, a Lazarus tegnap lezárta 18 kontraktus (45.000 darab részvénynek megfelelő) vételi határidős pozícióját. A Lazarus a tranzakciót követően 2.026.500 darab törzsrészvénnyel és 252 kontraktus vételi pozícióval rendelkezik, így 12,63%-ot birtokol a cégben.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben