Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem lesz új útdíj tender

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. január 24.   09:39

Kaptunk egy várakozásnak megfelelő Apple gyorsjelentést, amire 10 százalékot zuhant az árfolyam a zárás utáni kereskedésben, pedig korábban még majdnem 2 százalékos emelkedéssel zárta a napot. Az ok egyszerű, a cég árbevételre vonatkozó idei várakozásai jelentősen alulmúlják az elemzői előrejelzéseket. Így hiába emelkedett és haladta meg a várakozásokat is az HSBC...

Kaptunk egy várakozásnak megfelelő Apple gyorsjelentést, amire 10 százalékot zuhant az árfolyam a zárás utáni kereskedésben, pedig korábban még majdnem 2 százalékos emelkedéssel zárta a napot. Az ok egyszerű, a cég árbevételre vonatkozó idei várakozásai jelentősen alulmúlják az elemzői előrejelzéseket. Így hiába emelkedett és haladta meg a várakozásokat is az HSBC által számított kínai beszerzési menedzser index, visszafogott mozgásokat látunk ma reggel az ázsiai piacokon, illetve az európai és amerikai határidős indexekben. Pedig az amerikai adósságplafon átmeneti eltörlésének is örülhetnénk, de a piacok számítottak rá, s már előre emelkedéssel reagáltak a várt jó hírre, így ennek már sok hatása valószínűleg nem lesz. A magyar piacra tekintve azt látjuk, hogy az index ott billeg az emelkedés során kialakított szinten (rés), s még egy normálisnak mondhatót sem tud pattanni róla, ez pedig nem nagyon tetszik nekünk. Ennek ellenére „adunk még egy esélyt” a BUX-nak, hiszen a rövid technikai indikátorok alapján emelkedhet, s azt mondjuk, hogy ma szinten maradó kereskedés mellett talán egy kis emelkedést fel tud majd mutatni.
Piaci áttekintés
- Az Apple gyorsjelentése nem győzte meg a befektetőket
- Esett az olaj és az arany ára
- Gyengül a forint, oldalazás a dollár piacán
- Vegyes a kép a távol-keleti tőzsdéken
- Nem lesz új útdíj tender
- Alapvetően oldalazásra számítunk ma, de a nap végén emelkedés is elképzelhető
Nemzetközi hírek
USA
- Enyhe emelkedéssel fejezték be a kereskedést a tengerentúli börzék tegnap, a S&P500 index hajszálnyira van az 1.500 pontos lélektani szinttől.
- Az történt, amit az elemzők vártak: tegnap esti gyorsjelentésében évek óta most először számolt be profitcsökkenésről az Apple. Profit szinten persze még így is meghaladta az elemzői várakozásokat, mert 13,54 dollárral szemben 13,81 dollár volt a részvényenkénti nyereség az elmúlt három hónapban. Ez 0,4%-kal múlja alul az egy évvel ezelőtti számokat. Árbevétel oldalon valamivel gyengébbek lettek a számok a konszenzusnál, 54,73 milliárd dollár helyett 54,51 milliárd dollárt ért el a cég, ami viszont 18%-kal magasabb, mint a bázis. A jónak nevezhető számok ellenére 10%-ot zuhant zárás után az árfolyam. A menedzsment várakozásai nem túl fényesek a jelenlegi negyedévre, 41-43 milliárd közötti árbevételt vár a cég, szemben az elemzők 45,6 milliárd dolláros várakozásával. A bruttó fedezeti szint 37,5-38,5% között lehet a negyedévben, ami viszont további romlást jelentene. A legutóbbi negyedévben 38,6% volt a bruttó fedezeti szint, ami 6 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értéknél. Az értékesítések terén 47,8 millió darab iPhone eladásról számoltak be, ami 28%-os bővülés év/év alapon, de a 47,5-53 millió darabos várakozási sáv alsó szélét jelenti csak.
- A McDonald’s negyedéves számai jobbak lettek a várakozásoknál, a profit 1,33 dollár helyett 1,38 dollár volt az elmúlt negyedévben. Az árbevétel 6,82 milliárd dollárról 6,95 milliárdra emelkedett, a piac 6,89 milliárdot várt.
- A United Technologies részvényenkénti profitja 1,04 dollár lett az tavalyi 1,42 dollár után, az elemzők 1,03 dollárt vártak. Az EPS-t számos egyszeri tétel csökkentette, összesen 25 centtel.
- A Wells Fargo 14%-kal 25 centre emelte negyedéves osztalékát.
- Az Egyesült Államok képviselőháza tegnap megszavazta az adósságplafon átmeneti felfüggesztését, így május 19-ig időt nyert a tengerentúli ország. Harry Reid demokrata vezető azt mondta, hogy a felsőház rövid időn belül változtatások nélkül fogadja el a tervezetet.
- Számos blue-chip fog ma jelenteni a tengerentúlon, többek között az AT&T, a Xerox, a 3M, a Starbucks és a Microsoft.
- Ma szokásos heti munkanélküliségi adatokat hozzák nyilvánosságra a délutáni órákban.
Európa
- Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai indexek (FTSE100 0,3%, DAX 0,15%, CAC40 -0,4%).
- Mario Draghi EKB elnök pozitív az idei évvel kapcsolatban, szerinte a tavaly elért eredményeknek köszönhetően az év második felében már javulásra lehet számítani.
- Az eurózóna szolgáltatói és ipari beszerzési menedzser indexét publikálják ma 11 órakor, de folyó fizetési mérleg adatot is láthatunk 10 órakor.
- David Cameron brit miniszterelnök tegnap bejelentette, amennyiben hatalomra jut a 2015-ös választásokon, akkor népszavazást fog kiírni a brit EU tagság témájában.
Olaj, arany
- Tegnap kismértékben esett az arany és az USA kőolaj ára. Az utóbbi elsősorban annak volt köszönhető, hogy nőtt az USA készletek nagysága, míg a Seaway vezeték kapacitásai nem elegendőek az ország közepén felhalmozott készletek elszállítására. Az arany 1.679 dollárig esett tegnap.
Devizák
- A forint tegnap oldalazott az euróval szemben, az árfolyam 293,5-295 között mozgott, de zárásra nem igazán mutatott elmozdulást. A reggeli kereskedésben gyengülés indult a forint piacán, a 294 forintos nyitás után 294,5-ig emelkedett az EUR/HUF árfolyama.
- A dollár 1,327-1,335 között lényegében napok óta egy szűk sávban oldalaz az euró ellenében. A hajnali kereskedésben sincsen irány, 1,332 környékén araszol az EUR/USD kurzusa.
Távol-Kelet
- Japán emelkedésben, a kínai tőzsdék enyhe mínuszban zárták a kereskedést (Nikkei 1,28%, Hang Seng -0,16%, Shanghai -0,77%).
- A kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index 51,9%-ra emelkedett a várt 51,7%-ról, ami két éves csúcsot jelent.
- A japán export a vártnál nagyobb mértékben, 5,8%-kal esett vissza decemberben.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- Tegnap Orbán Viktor bejelentette, hogy nem írnak ki új közbeszerzést az elektronikus útdíj rendszer kivitelezésére, helyette azt állami szerveken belül oldják meg és saját, új fejlesztésű rendszer létrehozását tervezik. Ezek után úgy látjuk, hogy a jelenlegi körülmények között a Magyar Telekom leányvállalatának, a T-Systemsnek nincs lehetősége a rendszer megvalósítására. A tegnapi fejlemény kissé negatív a Magyar Telekom számára, azonban ennek ellenére nem volt heves árfolyamreakció.
- Az E-Star közzétette egyezségi javaslatát a február 4-én tartandó csődegyezségi eljáráshoz kapcsolódóan. A cég javaslata szerint a biztosított hitelezői kategóriában a vállalt megtérítés mértéke a tőkekövetelés 100%-a, míg a nem biztosított hitelezői kategóriában a vállalt megtérítés mértéke a tőkekövetelés 45,8%-a 11 év alatt. A társaság üzleti tervéből kiderül, hogy az elkövetkező 3 évben 90- 160 millió forintos eredménnyel számolnak, ami 400 forintos fair értéket jelent részvényenként. Úgy tűnik azonban, hogy nehéz lesz a hitelezőkkel egyezségre jutni. Számolni kell ugyanis a részvényhígulással, ha a kötvények helyett részvényeket bocsátanak ki. A cég a csődegyezség megkötésére nyitva álló határidő 120 nappal történő meghosszabbítását kérte a bíróságtól.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben