Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Mekkora növekedést áraz a Tesla részvénye?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2021. január 11.   14:02

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy vajon mekkora növekedés van beárazva a Tesla részvényeibe, és ez vajon mennyire reális. Egy kis diszkontált cash flow modell alapján a pénteki záróár (880 USD/ részvény) körülbelül azt mutatja, hogy a Tesla 20 éven át legalább évi 21,7%-kal kell, hogy növelje árbevételét, hogy ez az árazás reális legyen. Ekkora növekedés mellett a Tesla értékesítése 2040-re a globális jelenlegi (2020) autópiac 56%-át tenné ki, míg a 2030-ra becsült 3,800 milliárd dolláros teljes autópiaci értékesítés 41%-át érné. Ez a modell az iparági átlagos 2-4%-os működési árréshez képest 8%-os marzzsal számol a Tesla esetében, feltételezve, hogy a cég képes prémiummal eladni termékeit a versenytársakhoz képest. Azt mindenki döntse el, hogy reális-e ez az árazás, mindenesetre a modellt mellékelem. A kis zöld számokkal lehet játszani.

A modell (szabad cash flow a céghez) fő alapfeltételei:

  • WACC: 4,93%, ami 1,85%-os 30 éves amerikai kockázatmentes hozamot, 6,25% kockázati prémiumot, 1-es bétát és 30% tartozás/teljes tőke arányt feltételez. A WACC nem változik a modell ideje alatt, konstans.
  • Működési marzs: 8%, ami felette van a szektorra (automotive industry) jellemző 2-4%-nak.
  • Működő tőke növekmény: az árbevétel 2%-ával nő.
  • Beruházások: évi 3 milliárd dolláros összegről indul, 20 éven át nő az árbevétel növekedés 50%-val. Az értékcsökkenés ezt követi.
  • A modell 20 évet ölel fel, a 20. év végén lévő záróérték (terminal value) 20 évnyi további cash flow termelést áraz a 2040-es év becsült szabad cash flow-jával (az értékcsökkenés a terminal value esetén a beruházással egyezik meg). Természetesen minden a jelenre diszkontálva.
  • Egyéb tényezők: a Tesla 2020. III. negyedéves mérlege alapján számoltam a kisebbségi tulajdonnal, a nem-működtetett eszközökkel, a nettó hitellel és egyéb értékelési tényezőkkel.
  • A kibocsátott Tesla részvények számát 931,8 millió darabra tettem.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben