Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az olajipari részvények a 2021-es év sztárjai lehetnek

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2021. január 6.   15:00

A legismertebb hazai befektetési guru, Zsiday Viktor az olajipari részvényeket említette meg, mint a 2021-es év lehetséges sztárbefektetéseit. A helyzetet hasonlóan látom, minden adott ahhoz, hogy az elmúlt két évben teljesen leírt szektor főnixmadárként újra szárnyaljon. 3 érdekes részvényt emelnénk ki ebben az elemzésben, melyek profitálhatnak ebből a trendből.

Az olaj- és gázipar szereplése gyászos volt az elmúlt két évben. A szektor már 2019-ben is egyik legrosszabbul szereplő volt a S&P500-as indexen belül, 2020. október végéig pedig további zuhanás volt a részvényekben. Csak a tavaly novemberi vakcinahírek voltak azok, amik a teljesen leírt iparágba életet leheltek.

A STOXX Europe 600 oil&gas index alulteljesített az EURO Stoxx 50 indexszel szemben az elmúlt két évben

Forrás: Bloomberg

Íme néhány ok, amiért ez 2021-ben más lehet.

  1. Nő az esélye egy nyersanyag árrobbanásnak. Az olajkereslet 2020-ban mintegy 8 millió hordó/nappal esett átlagban. A becslések szerint 2021-ben, ha jól sikerül az immunizáció és a nyár végére eltűnik globálisan a koronavírus, ebből 5,5-6,0 millió hordó/nap kereslet visszatérhet a piacra. Az OPEC-nek van ennyi szabad kapacitása, de ha 2021 végére elfogy ez a mintegy 7-8 millió hordónyi szabad kapacitás, könnyen kialakulhat egy magasabb árra irányuló spekuláció. Az elmúlt 2-3 év alacsony beruházásai miatt ráadásul az OPEC-en kívül alig van többletkapacitás. Elgondolkodtató, hogy mind kőolajárban, mind földgázárban a Covid előtti árszinten vagy afelett vagyunk, miközben a kereslet egy része eltűnt a piacról.
  2. Az olajcégek ruhát váltottak, most már ők a környezetvédelem új élharcosai. Az európai olaj- és gázipari cégek 2020 második felében jelentős stratégiaváltást hajtottak végre. Gyakorlatilag a zöldforradalom élharcosaivá váltak. Ez persze nem azt jelenti, hogy bevételeik döntő többsége nem az olaj- és gáziparból jön, de levetették a stigmát, hogy ők a globális klímaváltozás fő okozói. Az amerikai cégek még nem álltak bele ebbe a játszmába, de ez csak idő kérdése. Az olaj- és gázipari cégek részvényei ezért az ESG szempontokra kényes befektetőknek is megfelelőek lehetnek.
  3. Az árazások alacsonyak, van tere a növekedésnek. Az árazások továbbra is alacsonyak. A brit BP például 5,4x EV/EBITDA és 11,1x PER mellett forog 2021-es várható eredményekkel. A historikus átlag 5,8x és 17,7x a két mutatóra a részvény esetében. Az európai olajrészvények jelenlegi átlagos PER mutatója egyébként 14,2x, a DAX index 15,9x-es 2021-es PER mellett forog. Tehát az árazásban az olaj- és gázipari papírok alatta vannak a teljes piacnak, miközben emelkedő olajárak és növekvő marzsok esetén jelentős profitnövekedés várható. A vállalatok nagy része egyébként jelentős költségcsökkentést és profiltisztítást hajtott végre tavaly, ami szintén javíthatja a következő évek számait.
  4. A feldolgozás-kereskedelem árrései gyorsan visszatérhetnek a válság előtti szintekre. A finomítói és petrolkémiai marzsok nagyot zuhantak 2020-ban, 20 éves mélypontokat éltünk meg az év során. Viszont az iparág sokkal nagyobb sebességgel kapcsolt és zárta be az alacsony hatékonyságú üzemeket, mint a korábbi ciklusok idején. Ennek az oka, hogy ma már senki nem bízik abban, hogy ez az iparág ismét szárnyalhat, így nem érdemes ideiglenesen sem életbe tartani alacsony minőségű egységeket. Az eredmény viszont az lesz, hogy a túlélő, hatékony játékosok kifejezetten magas marzsokkal szembesülhetnek a következő években, ha a Covid utáni kereslet újraéled. Viva MOL!

Íme néhány részvénytársaság, mely szerintünk érdekes lehet:

Transocean (RIG US): A vállalatról már korábban is írtunk. A tengeri kutatást és fúrást végző cégek körében jelentős csődhullám volt, a legerősebb Transocean viszont túlélte a válságot. Egy tartósan 50 dollár feletti olajár fellendítheti a tengeri kutatást. Az új tengeri lelőhelyek, mint Suriname (Apache), Brazília (Petrobras, Galp) vagy Guyana (ExxonMobil) pedig komoly növekedést hozhatnak. Az amerikai cégek a szigorodó szabályozás miatt a külső piacokra helyezhetik a hangsúlyt, többek között a nagy nemzetközi tengeri lelőhelyekre. A Chevron és az ExxonMobil ebben gondolkodik, ami nagy keresletnövekedést hozhat a Transocean szolgáltatásaira.

Gazprom (OGZD LI): Az orosz olajipari óriás profitálhat a rekordmagas európai gázárakból. Ráadásul az amerikai lobbi ellenére számunkra úgy tűnik, hogy mind az északi (Nord Stream 2), mind a déli (Török Áramlat, Balkáni Áramlat) Ukrajnát és Belorussziát elkerülő vezetékrendszer ki fog épülni. Kína felé is nyit a Gazprom, az ázsiai ország a legnagyobb gáz felvevőpiac lehet a világon egy évtized múlva. A földgáznak nagy perspektívája van, mert a szén és az atomenergia visszaszorulásával a szerepe nő. Az európai gázárak ráadásul elérték a 19-20 euró/MWh-ás szintet, míg tavaly januárban 18 eurós volt az árak teteje. Az előrejelzések szerint a január-február átlaghőmérséklete egy normál téli időszaknak felel meg, tehát a rövidtávú kereslet nőhet.

Reconnaissance Energy Africa (RECO CN): És végül egy nagyon spekulatív részvényt említek meg. A kanadai Reconnaissance Energy birtokolja a namíbiai Kavango medence kitermelési jogainak 90%-át. Az előzetes becslések szerint komoly mennyiségű szénhidrogén található az ország alatt, mintegy 18,3 milliárd hordó. A namíbiai kormánnyal elég kedvező kitermelési feltételeket ért el a Reconnaissance, így ha sikeresek a kutatások, a részvény óriási növekedési potenciál előtt áll. További információk itt: https://reconafrica.com/wp-content/uploads/ReconAfrica-Investor-Presentation-072420.pdf

PODCAST

Rájár a rúd a Bayerre: folytatódik a német cég kálváriája

Újabb fokozatba kapcsolt a német gyógyszer- és vegyipari vállalat vesszőfutása az elmúlt hetekben. Súlyos dollár százmilliókat bukott a társaság,...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben