Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Martin Luther King napja miatt ma zárva lesznek a tengerentúli piacok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. január 21.   09:55

A tegnapi hivatalos eskütétel után ma lesz Barack Obama beiktatási ünnepsége. Ma Martin Luther King napja is van az USA-ban, amelyet a piacok is kereskedési szünettel ünnepelnek. Ázsiában viszont inkább az aggodalom volt az úr, a piacok kis többséggel, de lefelé mentek. Kivárás jellemezheti emiatt az európai és a magyar piacot is, és a BUX akár a negatív tartományban...

A tegnapi hivatalos eskütétel után ma lesz Barack Obama beiktatási ünnepsége. Ma Martin Luther King napja is van az USA-ban, amelyet a piacok is kereskedési szünettel ünnepelnek. Ázsiában viszont inkább az aggodalom volt az úr, a piacok kis többséggel, de lefelé mentek. Kivárás jellemezheti emiatt az európai és a magyar piacot is, és a BUX akár a negatív tartományban is zárhat. Ha azonban messzebbre tekintünk, érdekesnek tűnik, hogy egy hosszú hétvége előtt (másfél hónapra az adósságplafon elérése és egy súlyos tárgyalás ellőtt), illetve gyorsjelentési szezon közepette az S&P500 index 5 éves csúcson tudott zárni. Ez viszont jót jelent, hiszen ki az az őrült, aki ennyi bizonytalanság közepette részvényt vesz? Nyilván az, aki messzebbre tekint, és nagyon olcsónak találja a piacot. Ezek pedig a 3-5 éves időtávra befektető részvényalapok, vagyis a pénteki S&P500 ötéves csúcsa igencsak jó hír a hosszabbtávú kilátások tekintetében.
Piaci áttekintés
- Öt éves csúcson zártak a vezető indexek a tengerentúlon
- Martin Luther King napja miatt ma zárva lesznek a tengerentúli piacok
- A kőolaj ára kismértékben esett, az arany ára nőtt
- Szűk tartományban mozog a dollár
- Bizonytalan az irány a Távol-Keleten
- Visszalépett a Getronics
- Szinten maradó árakra számítunk ma, de nap végén negatív zárás is elképzelhető
Nemzetközi hírek
USA
- Jó hangulatban telt a kereskedés pénteken is, bár a nyitás mínuszosra sikerült, de zárásig végig emelkedtek a piacok, egyedül a Nasdaq indexnek nem sikerült pluszba kapaszkodnia. Az S&P500 és a Dow Jones 5 éves csúcson zárt, az indexek hajszálnyira vannak a történelmi maximumtól. (Dow 0,4%, Nasdaq -0,03%, S&P500 0,34%).
- Martin Luther King napja miatt ma zárva lesznek a tengerentúli piacok.
- Makrofronton nem sikerült jól a pénteki nap, a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének januári értéke 72,9 pontról 71,3 pontra süllyedt, miközben a piac 75 pontra számított. Az index több mint egy éves mélypontra süllyedt.
- Profit és bevételek szintjén is növekedést ért el a General Electric a negyedik negyedévben az egy évvel ezelőtti számokhoz képest. A részvényenkénti nyereség 39 centről 41 centre ugrott, de a 43,1 centes várakozásokhoz képest elmarad az eredmény. A bevételek 37,9 milliárd dollárról 39,3 milliárdra ugrottak, ami jócskán meghaladja a 38,7 milliárdos konszenzust. A menedzsment szerint erős negyedévet zárt a cég, valamennyi szegmensben növekedést értek el, ráadásul a marzsok is bővültek. A megrendelések rekord mértékben, 7%-kal emelkedtek a negyedévben, ami pozitív a jövőre nézve. Az árfolyam 3,5%-ka emelkedett.
- A Morgan Stanley vegyes eredményeket publikált pénteken. A részvényenkénti profit a várt 27,3 cent helyett 28 cent lett, ami nagy ugrás a tavalyi -22 centhez képest. A bevétel 7,02 milliárd dollár helyett 6,97 milliárd dollár lett, de ez is bővülés az 5,7 milliárdos bázishoz képest. Az egyszeri tételek közül egy adózáshoz kapcsolódó bevétel 155 millió dollárral javította az eredményt. Az elnök- vezérigazgató pozitívan nyilatkozott az idei évvel kapcsolatban. Az eredménynek örültek a részvényesek is, mert közel 8%-ot rallyzott a papír árfolyama.
- Eric Cantor republikánus képviselő szerint a képviselőház jövő héten szavazhat az adósságplafon emeléséről.
- A Jefferies semlegesről vételre minősítette fel a Research In Motion részvényt, a célárat 6,5 dollárral 19,5 dollárra emelte.
- Ma sem fontos makroadat, sem gyorsjelentés nem lesz a tengerentúlról. Holnap többek között az IBM, a Google és az AMD is publikálni fog.
Európa
- Vegyesen zártak pénteken a vezető nyugat-európai mutatók (FTSE100 0,35%, DAX -0,43%, CAC40 -0,06%).
- Ma délután 17:00-kor kezdődik az eurózóna pénzügyminisztereinek találkozója Brüsszelben.
Olaj, arany
- Kismértékben, hordónként 95,1 dollárra esett a kőolaj ára annak köszönhetően, hogy újraindulnak a tárgyalások az adósságplafonról.
- Az arany ára szintén ennek a spekulációnak köszönhetően 1.689 dollárra nőtt unciánként. A piac attól tart, hogy a feleknek február végéig sem sikerül megállapodniuk a kiadások csökkentéséről és a bevételek emeléséről.
Devizák
- Az EUR/USD devizapár árfolyama továbbra is 1,33 és 1,34 között mozog. Pénteken a sávon belül maradva dollárerősödés volt tapasztalható, az árfolyam 1,3376-ról 1,3321-re változott.
- A forint a csütörtöki jelentős erősödés után némileg korrigált, és a 20 napos mozgóátlagról ismét felfelé vette az irányt. Az EUR/HUF a nyitó 291,78-as értékről zárásra 293,16-ra változott. A Fitch pénteken közölte, hogy amíg nem látnak növekedést Magyarországon és amíg nem múlnak el az unortodox monetáris politika bevetésével kapcsolatos félelmek, addig nem valószínű a hazai kockázati besorolás javítása. A bejelentés inkább csak jelzésértékű, a benne foglaltak eddig is ismertek voltak.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,51%-ot mérséklődött. Úgy látszik, a piac inkább kivárja a ma kezdődött két napos jegybanki találkozót, melyen újabb monetáris lazításról dönthetnek, és bejelenthetik a 2%-os inflációs célt is. Hivatalossá válhat továbbá a pénteken már elhíresztelt 110 milliárd dollár értékű eszközvásárlási program is. A kivárás eredményeként az USD/JPY értéke ismét 90 pont alá csökkent.
- A Hang Seng értéke változatlan maradt, miközben a Shanghai index 0,34%-ot emelkedett.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Visszalépett a Getrnoics, mivel nem tudott megegyezni alávállalkozójával, a Q-Free-vel. A lépés után egyre valószínűbb, hogy új elektronikus útdíj tendert írnak majd ki, melyen jó eséllyel pályázhat a Magyar Telekom leánycége, a T-Systems. A hír kedvező a Magyar Telekomra nézve.
- Pénteki rendkívüli közgyűlésén lemondott a lehetséges negyedik mobilszolgáltató, az MPVI igazgatóságának elnöke, és vezérigazgatója. A lépés azt jelzi, hogy a cég nehéz helyzetben van, és csökken annak az esélye, hogy megszerezze frekvenciákat. A hír kismértékben kedvező a Magyar Telekomra nézve.
- Sajtóértesülések szerint a MOL és az INA 400 millió eurós szindikált hitelt venne fel. Három éves forgóeszköz hitelről van szó, amely két alkalommal 1-1 évvel meghosszabbítható. Árfolyamhatásra nem számítunk.
- A szerb cégbíróság bejegyezte az OTP szerb leánybankjánál történt 4,5 milliárd dináros (12 milliárd forintos) tőkeemelést, mellyel a társaság jegyezett tőke összege 14,39 milliárd dinárra nőtt. Az OTP tulajdoni hányada 96,79%-ra változott. Bár jelentős tőkeemelésről van szó, árfolyamhatásra nem számítunk.
- A PannErgy megkezdte a csővezetékek befedését. Úgy számolunk, hogy a fűtési szezon végén kezdődhet meg a próbaüzem.
- A Sandling Enterprises eladta E-Star részesedését, így a cég már nem birtokol E-Star részvényt.
Gazdasági hírek
- A Fitch szerint a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt a közeljövőben nem valószínű, hogy Magyarország újra befektetési kategóriába kerüljön.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben