• Elemzőink naponta összegyűjtik a legfontosabb piaci eseményeket

Változik a stratégia a világ olajiparában – lehetőségek és kihívások

Az integrált olajipari cégek jelentős mértékben változtatták stratégiájukat a klímaváltozás okozta negatív megítélés és a jövőbeli csökkenő fosszilis energiaigény miatt. Az európai cégek, mint a BP, a Royal Dutch Shell vagy az ENI a növelik beruházásaikat a megújuló energia irányába. Ezzel szemben az amerikai vetélytársak, mint az ExxonMobil vagy a Chevron továbbra is az olaj-és gázkitermelésben látják a kiutat. A javuló fundamentumok nemcsak ezeket a vállalatokat, hanem a kiszolgáló szektort is jobb helyzetbe hozzák. A mi favoritunk a mélytengeri kutatás és termelés.

Az európai integrált olajcégek egymás után hozzák napvilágra a módosított jövőbeli stratégiájukat, melynek a szerepe, hogy megfeleljenek a két legnagyobb kihívásnak, a klímaváltozás miatti fosszilis keresletcsökkenésnek és a reputációs kockázatnak. A cégek szeretnék a karbon lábnyomot csökkenteni, ami irányul a saját tevékenységre (ez az ún. scope 1-2) és arra, hogy a termékeik többségének elégetése is CO2 kibocsátással jár (scope 3). Több irányba is keresnek kiutat a cégek:

  1. Beruházás a megújuló energiatermelésbe. Ez főleg szélparkok és napelem telepek megvásárlását, építését és üzemeltetését jelenti. Későbbiekben a zöld hidrogén termelés lehet izgalmas terület.
  2. Petrolkémia – a finomított termékek egyre nagyobb hányada lesz petrolkémiai alapanyag, ahol a kereslet még évtizedekig emelkedhet. A cégek ebbe az irányba ruháznak be.
  3. Fogyasztói szolgáltatások. A mobilitás megváltozása és az úton lévők igényeinek kielégítése továbbra is jó üzlet, főleg, ha a meglévő hálózatot rá lehet építeni. A jövőben a fosszilis üzemanyagok mellett elektromos és hidrogén töltést, jobb élelmiszert és egyéb szolgáltatásokat is lehet kínálni.
  4. Újrafeldolgozás. A karbon kibocsátás csökkentésének másik iránya, hogy egyre több újrahasznosítható termék válik alapanyaggá, amiben szintén részt vesznek a cégek.
  5. A hagyományos kutatás/termelési tevékenység fókuszában is egyre nagyobb részt képvisel majd a földgáz, mint a kőolaj, ami átmeneti, kisebb karbonlábnyomú terméknek tekinthető. A jelenleg 45%-os földgáz kitermelési arány nőni fog és az LNG is fontos beruházási terep maradhat.

Azt gondolom, hogy az ENI-nek, Royal Dutch Shellnek, Equinornak, Total-nak a fő kihívás az új stratégiával az lesz, hogy mennyire tud hasonló hozamot biztosítani a befektetőknek, mint a tradicionális szénhidrogén kutatás-termelés. Érdekes volt elolvasni a francia Total jelentését, ahol megemlítik, hogy 25% minimum IRR-t (belső megtérülési ráta) várnak el minden új olaj és gázkutatási és termelési projekttől. Ezzel szemben egy napelem part vagy tengeri szélerőmű telep tőkearányos megtérülése inkább a felső egyszámjegyű kategória, vagyis 5-10% között van. Nos tetszik ez a befektetőknek, hogy a korábbi nyereség harmadával kell megbarátkozni? Biztosan nem.

Egy tényező viszont ellensúlyozhatja ezt a kisebb hozamot. Ez pedig a tőkeköltség. Az energiaátmenetet ugyanis az EU és az államok nagyarányú vissza nem fizetendő vagy alacsony kamatú hitellel támogatják. Ez az alacsony tőkeköltség, ami ráadásul nagyobb tőkeáttételt is biztosíthat, segíthet abban, hogy a tőkearányos megtérülés nőjön.

Érdekesség, hogy az amerikai nagy integrált cégek egyáltalán nem vevők erre az európai zöld forradalomra. A Chevronnak vagy az ExxonMobil-nak gyakorlatilag nincs zöld stratégiája, maximum néhány elemében (például CCS technológia alkalmazása, nagyobb hatékonyság) lehet ezt annak nevezni. A nyomás nő ezeken a vállalatokon, főleg Joe Biden győzelmével, hogy ők is válaszoljanak ezekre a kihívásokra. A reakció ezzel együtt érdekes: mivel nő a tőkeköltség az amerikai befektetések esetében a lehetséges környezetvédelmi adók és egyéb korlátozások miatt (vezetékek, fúrási területek, szigorúbb környezetvédelmi szabályozás például a fáklyázással vagy a vízgazdálkodással kapcsolatban), a cégek inkább a külföldi, hagyományos szénhidrogén projektekre helyezik a hangsúlyt. Ilyen az Exxon esetén a guyanai projekt, vagy a Chevron-nál az ausztrál Gorgon. Ez a változás részben leértékeli az amerikai palatermelést, ahol jelentős termelés felfutásra – elsősorban kőolaj esetében – nem számít a piac a következő években.

A változások fontos szerepet játszhatnak a részvény befektetések esetében is: a Covid-19 utáni fellendülés helyzetbe hozhatja az olaj szolgáltató cégeket, beleértve az olajmező szolgáltatókat (Halliburton, Baker-Hughes, Schlumberger, National Oilwell), a fúrási szolgáltatókat (Nabors, Patterson-ÚTI, Helmerick-Payne) vagy a repesztési szolgáltatókat, az ún. pressure pumping cégeket (Liberty Oil, Nextier, Propetro). Viszont a legnagyobb nyertes talán az tengeri szolgáltató cégek lehetnek, elsősorban a Transocean (RIG US), mely a nagyok közül szinte egyedüliként élte túl a válságot, mivel a fő versenytársak, mint a SeaDrill vagy az Ensco vagy a Diamond offshore csődbe jutott. A nagy tengeri offshore lelőhelyek, mint Brazília, Guyana, Suriname, Ausztrália vagy az Északi tenger megfelelő méretű mező mellett versenyképes lehet még 50 dolláros olajár alatti környezetben is. Ez pedig felértékelheti ezeket a területeket, főleg, ha környezetvédelmi okokból több hagyományos, fejlett ország nemkívánatossá teszi az olaj és gázkitermelést. A Transocean ráadásul relatíve kismértékben mozdult csak el márciusi mélypontja óta. A részvény lehet a legnagyobb nyertese egy jelentős olaj és gázáremelkedésnek a Covid-19 után, feltéve ha tényleg jön egy fellendülés a szénhidrogén árakban.  

Transocean részvényára az elmúlt 5 évben (US dollárban)

Forrás: Yahoo Finance

Hasonló tartalmak

14:41 | ápr. 6.Research Blog

Nukleáris forradalom áll a küszöbön?

Az elmúlt napokban több érdekes írás is napvilágot látott a Bill Gates által is támogatott TerraPower nevű cégről, mely forradalmasíthatja a nukleáris technológiát. Az utazó hullám reaktor (angolul TWR - travelling wave reactor) jelentős előnyökkel bír a mostani nukleáris technológiával szemben, többek között nem kell dúsított uránt használni, és a tervezett 40-60 éves élettartam során sem...

18:33 | márc. 18.Research Blog

Rezet vegyetek!

A klondike-i aranyláz idején nem elsősorban az aranyásók gazdagodtak meg, hanem azok a vállalkozók, akik élelemmel, szállással vagy felszereléssel látták el a szerencselovagokat. Ennek az analógiájára gondolom azt, hogy az energiaátmenet igazi nyertesei a kiszolgáló tevékenységet folytató részvénytársaságok lehetnek. Az egyik legnagyobb nyertes pedig nem más, mint a réz, ami az elektrifikáció...

15:42 | márc. 11.Research Blog

Nyersolaj ár kilátások: rövidtávon nő az OPEC befolyása, de ne írjuk még le az amerikai palaolajat

A kőolaj árak szinte korrekció nélkül emelkedtek tavaly október vége óta, amikor is kedvező hírek láttak napvilágot az új koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban. Az árfolyam ralli azóta is tart és a legfrissebb, múlt heti OPEC döntéssel együtt úgy tűnik, a tendencia megállíthatatlan. A piac jelentős 3-3,5 millió hordó/nap deficittel küzdhet a második negyedév során is. De valóban vége van...

15:04 | jan. 27.Research Blog

Új lufi indul: szárnyalnak a hidrogéngazdaság részvényei

A hidrogén lehet az új olaj, legalább is ha hihetünk a befektetői fantáziának. A hidrogéngazdaság, ami már most is egy 120 milliárd dolláros globális üzlet, 600-1000 milliárd dollárra nőhet a következő évtizedek során.

Gazdasági naptár

teljes naptár
Szerdaápr. 21.
08:00
Fogyasztói árindex (év/év) (UK)
Időszak: márc., előző: 0.4%, várt: 0.8%
ny.e.
Halliburton (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.31, várt: 0.17
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: ápr., előző: -3.7%
13:30
Verizon Communications (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 1.26, várt: 1.29
ism.
Heineken (NL)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.16
Csütörtökápr. 22.
ny.e.
Valero Energy (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: -4.54, várt: -1.73
ny.e.
Dow Chemical (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.59, várt: 1.17
ny.e.
Biogen (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 8.79, várt: 5.00
ny.e.
AT&T (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.59, várt: 0.78
13:45
Európai Központi Bank kamatdöntés (EMU)
Időszak: ápr., előző: 0%, várt: 0%
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: ápr., előző: 576, várt: 610
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: ápr., előző: 3731, várt: 3640
14:30
Chicagói Fed index (US)
Időszak: márc., előző: -1.09, várt: 1.25
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: ápr., előző: 53.9
16:00
Használtlakás értékesítések (hó/hó) (US)
Időszak: márc., előző: -6.61%, várt: -1.13%
16:00
Leading indicators kompozit mutató (US)
Időszak: márc., előző: 0.2%, várt: 1%
16:00
Fogyasztói bizalom - előzetes (EMU)
Időszak: ápr., előző: -10.8, várt: -11
z.u.
Intel (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 1.37, várt: 1.15
Péntekápr. 23.
01:30
Fogyasztói árindex (év/év) (JP)
Időszak: márc., előző: -0.4%, várt: -0.2%
02:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (JP)
Időszak: ápr., előző: 52.7
07:00
Daimler (GE)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.12, várt: 2.73
08:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (UK)
Időszak: márc., előző: -3.7%, várt: 3.5%
09:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: ápr., előző: 51.5, várt: 51
09:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: ápr., előző: 66.6, várt: 65.8
10:00
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: ápr., előző: 49.6, várt: 49.1
10:00
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: ápr., előző: 62.5, várt: 62
10:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (UK)
Időszak: ápr., előző: 56.3, várt: 58.9
10:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (UK)
Időszak: ápr., előző: 58.9, várt: 59
13:00
American Express (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.41, várt: 1.62
15:45
Beszerzési menedzser index (US)
Időszak: ápr., előző: 59.7
15:45
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: ápr., előző: 60.4, várt: 61.5
15:45
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: ápr., előző: 59.1, várt: 61
16:00
Újlakás építések (hó/hó) (US)
Időszak: márc., előző: -18.2%, várt: 14.2%
16:00
Újlakás értékesítések (ezer/hó) (US)
Időszak: márc., előző: 775, várt: 885
Hétfőápr. 26.
10:00
IFO üzleti hangulatindex (GE)
Időszak: ápr., előző: 96.6
14:30
Tartós cikkek rendelésállománya (hó/hó) (US)
Időszak: márc., előző: -1.2%, várt: 2%
z.u.
Tesla (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.02, várt: 0.77
Keddápr. 27.
03:30
Ipari vállalatok profittömege (CHN)
Időszak: márc., előző: 20.1%
ny.e.
Eli Lilly (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 1.71, várt: 2.13
ny.e.
Hasbro (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.42, várt: 0.63
12:00
UPS (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 1.15, várt: 1.72
14:00
MNB kamatdöntés (HU)
Időszak: ápr., előző: 0.6%
16:00
Conference Board fogyasztói bizalmi index (US)
Időszak: ápr., előző: 109.7, várt: 111.1
16:00
Richmondi Fed feldolgozóipari index (US)
Időszak: ápr., előző: 17, várt: 20
z.u.
Texas Instruments (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 1.16, várt: 1.57
z.u.
Visa (US)
Időszak: 2021 Q2, előző: 1.54, várt: 1.27
z.u.
Starbucks (US)
Időszak: 2021 Q2, előző: 0.33, várt: 0.53
z.u.
Juniper Networks (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.09, várt: 0.25
z.u.
Microsoft (US)
Időszak: 2021 Q3, előző: 1.41, várt: 1.78
ism.
General Electric (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.04, várt: 0.01
z.u.
Advanced Micro Devices (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.14, várt: 0.44
z.u.
Alphabet (US)
Időszak: 2021 Q1, várt: 15.62
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
BUX42 777.51+180.25+0.4242 606.7042 975.177 001.88M
DAX15 196.18+66.67+0.4415 071.7815 210.692 621.68M
ATX3 155.96+5.31+0.173 123.413 180.4365.54M
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max. 
EURHUF362.67+1.39+0.38361.08363.42
CHFHUF328.76+0.99+0.30327.80329.61
USDHUF301.26+1.03+0.34299.83302.83
EURUSD1.2032-0.0002-0.021.20001.2043
EURCHF1.1031+0.0011+0.101.10101.1043
EURGBP0.8635+0.0003+0.030.86140.8644
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
DUNAHOUSE424+26+6.534164265.13M
CIGPANNONIA342.0+13.0+3.95329.0342.036.2M
RICHTER8 675+170+2.008 5508 7201 312.95M
AUTOWALLIS99.2-1.8-1.7899.2103.02.76M
RABA1 255-20-1.571 2201 3008.07M
BIF263-4-1.502632670.21M
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
EBVWTS11987+335+51.387301 0250.92M
EBBUXTL47360+79+28.113383600.24M
EBVWTS122 083+451+27.631 8142 0830.16M
EBWTIOILTL991 898-555-22.631 7342 1240.73M
EBCBKTL2432-9-21.9528350.14M
EBVWTL161 600-431-21.221 6001 8031.69M

Saját watchlist létrehozásához be kell jelentkeznie.
Ha nincs még fiókja, regisztráljon most.