Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egy hónap haladékot kapott a Getronics

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. január 17.   09:52

Hölgyeim és Uraim, csendet kérünk! Attrakció! A BUX megkísérli megtámadni a 19.500 pontos ellenállást, hiszen csak 300 pontra van tőle. A rövidtávú technikai állapot alapján erre minden lehetőség megvan, habár a nemzetközi hangulat nem igazán támogatja ezt. A DAX és az amerikai határidős indexek is a negatív tartományban vannak ma reggel, persze ezekben az indexekben...

Hölgyeim és Uraim, csendet kérünk! Attrakció! A BUX megkísérli megtámadni a 19.500 pontos ellenállást, hiszen csak 300 pontra van tőle. A rövidtávú technikai állapot alapján erre minden lehetőség megvan, habár a nemzetközi hangulat nem igazán támogatja ezt. A DAX és az amerikai határidős indexek is a negatív tartományban vannak ma reggel, persze ezekben az indexekben is fordulatot sugallnak a rövidtávú technikai indikátorok, azaz az elmúlt napok gyengélkedése után napközben akár fordulat is jöhet a nemzetközi piacokon. Visszatérve a BUX indexre azt látjuk, hogy a húzó részvény az OTP. Ennek igen egyszerű az oka: a svájci frank nagyot gyengült az elmúlt napokban, ami pozitív az egész magyar pénzügyi szektorra nézve, hiszen így „ceteris paribus” csökkenhetnek a svájci frank adósok havi fizetési kötelezettségei. Ez pedig növeli a fizetési fegyelmet és csökkenti a hitel „bedőléseket”. A kétes kintlévőségek növekedésének lassulása, vagy esetleges stagnálása pedig jelentősen csökkentheti a céltartalékolási kötelezettséget, ami jelentős profit növekedést okozhat a bankok esetében. Ez még ugyan csak spekuláció, de jól megalapozott, s így erőteljes száguldást okozott az OTP részvényeiben. Mindent összevetve, a többi részvény is csatlakozhat a mai napon az emelkedéshez, még ha csak kisebb mértékben is, s így talán a BUX is megostromolhatja az előtte tornyosuló ellenállást.
Piaci áttekintés
- Vegyes zárás az USA-ban, többségében jók lettek a tegnapi gyorsjelentések
- Enyhén emelkedett a kőolaj, az arany oldalazott tegnap
- Nyugodt kereskedés a devizapiacon
- Kis elmozdulások a távol-keleti piacokon
- Egy hónap haladékot kapott a Getronics
- Emelkedésre számítunk a Budapesti Értéktőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Vegyesen zártak tegnap a vezető tengerentúli indexek, (Dow -0,18%, Nasdaq 0,23%, S&P500 0,04%).
- Kirobbanó profitról számolt be tegnap a Goldamn Sachs. A cég részvényenkénti eredménye a várt 3,66 dollárral szemben 5,6 dollár volt a negyedik negyedévben, a bevételek pedig 9,06 milliárd dollár helyett 9,24 milliárd dollárra rúgtak, ráadásul a bázisnál is lényegesen jobbak lettek a számok. A befektetési banki tevékenység bevételei 64%-kal emelkedtek az elmúlt évhez képest. A papír árfolyama több mint 4%-ot emelkedett.
- A JPMorgan vegyes gyorsjelentést publikált a tegnap délutáni órákban. A részvényenkénti nyereség a várt 1,21 dollár helyett 1,39 dollár volt az elmúlt három hónapban, miközben a bevétel valamivel rosszabb volt az elemzői konszenzusnál: 24,41 milliárd dollár helyett 24,37 milliárd dollár. A bázishoz képest azonban mindkét soron sokkal jobb számokat láthatunk. A nettó kamatmarzs a tavalyi 3,19%- ról 2,85%-ra esett vissza. Az árfolyam 1%-kal került feljebb.
- Az eBay zárás után publikálta számait, a cég a várt 0,7 centes részvényenkénti profittal megegyező nyereséget ért el az elmúlt három hónapban.
- A fogyasztói árindex 1,7% volt decemberben éves alapon, ami valamivel jobb, mint az 1,8%-os konszenzus.
- Az ipari termelés a várakozásoknak megfelelően 0,3%-kal bővült, így második hónapja emelkedik a mutató.
- Az Alibaba 3,4 milliárd dollárra rúgó IPO-ra készülődik Hongkongban. A Yahoo!-nak kb. 20%-os részesedése van a cégben.
- A Boeing 3,4%-ot veszített tegnap értékéből, miután az egyik japán légitársaság Dreamliner gépe kényszerleszállást hajtott végre. A Goldman 98 dollárról 90 dollárra csökkentette a Boeing célárát.
- Ma a Citigroup, az Intel, a Bank of America és az American Express publikálja negyedéves számait.
- Fontos makroszámok is lesznek: a szokásos heti munkanélküliségi kérelmek mellett építőipari adatokat és a Philadelphia-i Fed indexet publikálják.
Európa
- A londoni tőzsde kivételével mérsékelt emelkedéssel zártak tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,22%, DAX 0,2%, CAC40 0,29%).
- Az eurózónából építőipari kibocsátási adatok érkeznek 11 órakor.
Olaj, arany
- Az olaj kurzusa továbbra is a 93-94,5 dolláros szűk sávban araszol, amin belül tegnap 93,4-ről 94,2 dollárig emelkedett az árfolyam. Reggel kismértékű korrekció volt látható.
- A kőolaj készletek a várt 2,2 millió hordós növekedéssel szemben 950 ezer hordóval csökkentek, benzin terén 2,7 millió hordós emelkedésre számítottak, ezzel szemben 1,9 millió hordós bővülést láthattunk.
- Az arany piacán is kis mozgások voltak tegnap, 1.679 dollár környékén oldalazott az árfolyam, ahonnan a hajnali órákban 1.681 dollárig emelkedett.
Devizák
- Szűk árfolyamtartományban mozgott tegnap a forint, 294-ről 295-ig emelkedett az árfolyam, de napközben 295,8 forinton is járt a kurzus. A tegnapi enyhe gyengülés után a reggeli órákban nincs nagy elmozdulás, kicsivel 295 alatt mozog a forint az euróval szemben.
- A dollár minimális mértékben (1,331-ről 1,329-ig) erősödött tegnap az euróval szemben, és a hajnali kereskedésben is 1,33 környékén oldalaz az árfolyam.
Távol-Kelet
- A távol-keleti piacokon is vegyes a hangulat, a japán index kivételével mínuszba kerültek a börzék.
- Az ausztrál munkapiaci adat nem okozott meglepetést, decemberben 5,4%-os volt a munkanélküliség, ami megfelel a várakozásoknak.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Az Állami Autópálya Kezelő 30 nap haladékot adott a Getronics-nak a szerződés aláírására. A rendszer indításának határideje (július 1) nem változott. Időközben a Getronics-nak meg kell oldania az alvállalkozójával kapcsolatos problémákat, és bankgaranciát kell bemutatnia. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt nyilatkozta, hogy a második legjobb ajánlatot adó Magyar Telekom leány T- Systems semmiképp nem lehet befutó, hiszen magasabb árat adott meg a kiírásban szereplő 42 milliárd forintos keretnél. Szerintünk továbbra is kérdéses tehát, hogy ki fogja kiépíteni az elektronikus útdíj rendszerét. A hír kismértékben negatív a Magyar Telekom szempontjából.
- Szász Károly, a PSZÁF elnöke egy interjúban azt nyilatkozta, hogy szerinte az árfolyamgátba való belépés határidejét 7 évvel meg kéne hosszabbítani. Jelenleg március végéig van lehetőség a rendszerbe belépni. Szász szerint az árfolyamgát a belépés után 5 évig jelentene védelmet a hitelesnek. A döntés a kormány és a bankok kezében van. A hír kedvezőtlen a bankokra nézve, de hatása nem jelentős sem az OTP, sem az FHB esetében.
- Az OTP 2013. január 16-án 6.170 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.125.982 darabra (1,47%-ra) változott.
Gazdasági hírek
- Tegnap hazánkba érkezett az IMF delegációja. A látogatás célja a 2008-ban felvett hitellel kapcsolatos szokásos féléves felülvizsgálat, de Varga Mihály főtárgyaló szerint egy új készenléti hitelről is tárgyalhatnak. A ma kezdődő tárgyalások során a felek áttekintik a jelenleg zajló makrogazdasági és fiskális folyamatokat. Varga hangsúlyozta, hogy hazánknak csak készenléti hitelre van szüksége, arra is csak biztosítékként. Hozzátette, hogy kötvénykibocsátásból negyedévente 420-450 milliárd forintot is be tudunk vonni, amiből finanszírozható a költségvetés. A hírnek nem lesz hatása a magyar eszközökre.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben