Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nemzetközi road-showt indít az ÁKK

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. január 15.   09:06

Tegnap sokan megszólaltak az USA-ban. A San Francisco-i Fed elnöke szerint még sokáig fennmaradhat a pénzmennyiség növelése. Barack Obama sürgette az adósságplafon megemelését. Ben Bernanke pedig felhívta a figyelmet arra, hogy nincs inflációs veszély. Egyik sem tűnik nagy újdonságnak. A piacok közben, ennek megfelelően nem csináltak semmit, illetve azért egy valami...

Tegnap sokan megszólaltak az USA-ban. A San Francisco-i Fed elnöke szerint még sokáig fennmaradhat a pénzmennyiség növelése. Barack Obama sürgette az adósságplafon megemelését. Ben Bernanke pedig felhívta a figyelmet arra, hogy nincs inflációs veszély. Egyik sem tűnik nagy újdonságnak. A piacok közben, ennek megfelelően nem csináltak semmit, illetve azért egy valami figyelemre méltó, és aggodalommal tölt el bennünket. Tegnap volt a második olyan nap, hogy a nap elején erősödött a DAX majd a nap végére összecsuklott. Ez pedig nem jó jel. Hamarosan komolyabb emelkedést kéne az indexnek produkálnia, ahhoz hogy ne kezdjünk el komolyabban aggódni a folytatás tekintetében. Tegnap a 19.500 pontos ellenállási szint közeledtével már a BUX is hasonló gyengélkedési jeleket mutatott. Így az enyhén negatívba forduló nemzetközi hangulatban a BUX index is valószínűleg csökkenni fog ma.
Piaci áttekintés
- Irány nélküli kereskedés a tengerentúlon
- Csökkent a nyersolaj ára
- Nagyot erősödött a forint
- Vegyes teljesítmény a Távol-Keleten
- Nemzetközi road-showt indít az ÁKK
- 5% volt az infláció decemberben
- Csökkenés jöhet ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Fontosabb makroadat és gyorsjelentés hiányában hangulatalapú volt a kereskedés a tengerentúli börzéken, a Dow tudott csak enyhe pluszban zárni, a többi index kis mínuszban fejezte be a napot (Dow 0,14%, Nasdaq -0,24%, S&P500 -0,07%).
- A Dell árfolyama több mint 13%-ot emelkedett, miután a Bloomberg értesülései napvilágot láttak. A hírek szerint magánkézbe kerülhet a számítógépgyártó, vagyis kivezethetik a tőzsdéről. A hírt nem erősítette meg a Dell.
- Barack Obama amerikai elnök is megszólalt tegnap, és arra hívta fel a figyelmet, hogy minél előbb meg kell egyezni az adósságplafon megemeléséről. A 16.400 milliárd dolláros plafont február második felében érheti majd el az ország. Obama szerint, ha nem sikerül megegyezésre jutniuk, akkor a piacokon is negatív hatásokkal kell számolni.
- A San Francisco-i Fed elnöke, John Williams is beszélt tegnap, szerinte az év második felében is fent kell tartani a QE3 programot. A mennyiségi lazításra egészen addig szükség van, amíg a munkaerőpiacról nem érkeznek megnyugtató jelek, illetve más fontos gazdasági mutatók nem jeleznek javulást. Több jegybankár azonban hamarabb abbahagyná a programot.
- Ben Bernanke Fed elnök a Michigani Egyetemen szólalt fel tegnap, és beszédében az adósságplafon emelését sürgette. Arról is beszélt, hogy a QE3 program miatt nincsenek inflációs kockázatok.
- Az Apple háza tájáról aggasztó hírek érkeztek tegnap. Az ázsiai beszállítók szerint felére csökkentette a társaság az iPhone 5 telefon kijelzőinek megrendelését. Az eredetileg 65 millió darabos rendelést módosította a társaság, a gyenge kereslet miatt. Az árfolyam 3,5%-ot zuhant.
- A Hewlett Packard emelkedett tegnap közel 5%-ot miután a JPMorgan alulsúlyozásról semlegesre minősítette fel a papírokat.
- A Facebook papírokat tartásról vételre minősítette fel a Deutsche Bank, a célárfolyamot 24 dollárról 40 dollárra emelték.
- Szerdán publikálja számait a JPMorgan, a Goldman Sachs, csütörtökön pedig a Citigroup, a Bank of America és az Intel teszi közzé negyedéves eredményét.
- A legfontosabb adatok a tengerentúlról a New York-i Fed index, és a kiskereskedelmi értékesítés, amelyeket 14:30-kor publikálnak.
Európa
- Vegyes hangulatban telt a kereskedés a vezető nyugat-európai börzéken (FTSE100 -0,22%, DAX 0,19%, CAC40 0,05%).
- Az eurózónában nagyot zuhant az ipari termelés novemberben, a várt 3,1% helyett 3,7%-ot csökkent a mutató, ami több éves mélypontot jelent.
Olaj, arany
- Az amerikai nyersolaj tegnap kismértékben esett a tőzsdén (93,75 dollárra), mivel a befektetők arra spekuláltak, hogy az USA készletszintje jelentősen emelkedni fog.
- Az arany ára viszont nőni tudott, mivel a befektetők újra aggódni kezdtek az USA adósságplafonjának csökkentésével kapcsolatban. Az arany 1.674 dolláron fejezte be a kereskedést unciánként.
Devizák
- A tegnap délelőtti kereskedést még a forint gyengülése jellemezte, melynek eredményeként az euróval szembeni 296-os nyitás után 298,26-on is járt az árfolyam, azonban délutánra megváltozott a hangulat és forint erősödni kezdett. Az árfolyam megfordulása mögött az állt, hogy kedvező hírek érkeztek a devizában fennálló, idén lejáró államadósság finanszírozásával kapcsolatban. Először azt jelentették be, hogy a PEMÁK-ból már 1 milliárd euró eladása sikeresen megtörtént, ami várt felettinek számít és erre már tapasztalható volt egy kisebb forinterősödés. A vevők 88%-a egyébként belföldi intézményi befektető volt. Az igazi forinterősödés azonban az után következett be, hogy kiderült, hogy 4 nemzetközileg ismert bank befektetői road show-t szervez az ÁKK megbízásából. Ez pedig azt jelenti, hogy rövid időn belül sor kerülhet devizakötvény kibocsátására az intézményi befektetők számára, ami azt jelzi, hogy a lejáró devizaadóságot devizakötvény kibocsátásával tervezik finanszírozni, ez pedig a forint számára lényegesen kedvezőbb, mint egy forint alapú refinanszírozás.
- Érdemi elmozdulás nélkül zajlott a tegnapi kereskedés az EUR/USD devizapárban, az árfolyam a nyitó 1,3336-os értékről 1,3382-ig emelkedett. A dollár kismértékű gyengüléséhez hozzájárulhatott, hogy az amerikai külker hiány a vártnál nagyobb lett.
Távol-Kelet
- Az ázsiai piacok jellemzően csökkentek a ma reggeli kereskedés során. A tegnap zárva tartó japán tőzsde ma ismételten komoly erősödést tudott felmutatni, a Nikkei 0,72%-kal tornászta feljebb magát és ezzel lényegében behozta a tegnapi zárva tartás miatti lemaradását.
- A Shanghai index is tovább folytatta tegnapi emelkedését, és 0,7%-kal került feljebb. A piacot továbbra is a külföldi befektetőkkel szembeni korlátozás enyhítése mozgatta.
- A Hang Seng index mérsékelt csökkenésen ment ma keresztül, árfolyama 0,2%-kal esett vissza.
Határidős piacok
- A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- Az INA ki kívánja szervezni 400 benzinkútját és mintegy 2000 dolgozóját a teljes 9000 fős létszámból. A lépés ellen tiltakoznak a szakszervezetek és a kormány kiállását hiányolják. Érvelésük szerint a kiszervezés a meglévő szerződések felbontását jelenti. A MOL mindenesetre küzd, hogy sikerüljön az INA átalakítása, amelyben nem minden esetben partner a másik fő INA részvényes, a horvát kormány.
- Az OTP együttműködési megállapodást kötött a Korea Develompment Bank-kal, mely elsősorban a kereskedelemfinanszírozást jelent. A hír kedvező, de árfolyamhatásra nem számítunk.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben