Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A forint árfolyama ma reggel 294,5 fölé is emelkedett

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. január 11.   09:20

Miközben Kínában feltámadt az infláció és ezért félelem söpört végig az ázsiai piacokon, többet tudtunk meg Jack Lew új amerikai pénzügyminiszterről. Úgy tűnik, hogy a piaci fogadtatás pozitív, hiszen jó tárgyaló hírében áll, s a Clinton éra alatt is számos jó ötlettel járult hozzá a költségvetés stabilizációjához. Azt pedig tudjuk, hogy Clinton idején nagyon rendben...

Miközben Kínában feltámadt az infláció és ezért félelem söpört végig az ázsiai piacokon, többet tudtunk meg Jack Lew új amerikai pénzügyminiszterről. Úgy tűnik, hogy a piaci fogadtatás pozitív, hiszen jó tárgyaló hírében áll, s a Clinton éra alatt is számos jó ötlettel járult hozzá a költségvetés stabilizációjához. Azt pedig tudjuk, hogy Clinton idején nagyon rendben volt az USA költségvetése. Ráadásul annyira, hogy többlet volt a büdzsében. A japánok beváltották az ígéretüket. 20.000 milliárd jen, azaz 227 milliárd dollárnyi gazdaságélénkítő csomagot jelentettek be. Ez a GDP 4-5 százalékára rúg, így a japán piac száguldott, míg a jen gyengült. A kérdés, hogy miből fogják visszafizetni, de ezzel a piac egyelőre nem foglalkozik. (Az adósság a GDP több mint 200 százalékára rúg.) Tehát erős jó hírek vannak. Közben a kínai inflációtól félni, amely 2,3 helyett 2,5 százalék lett, kicsit furcsának tűnik. Azt sugallja, hogy a piacok inkább csökkennének kicsit a mai napon. Ez az egyik ok, amiért ma csökkenést várunk a magyar piacon is.
Piaci áttekintés
- Zárásig tartott a vételi erő a tengerentúlon
- Nagyot emelkedett tegnap az arany
- Nagy kilengést mutatott tegnap a forint árfolyama
- Japán kivételével csökkenés jellemezte az ázsiai piacokat
- Csökkenés jöhet ma
Nemzetközi hírek
USA
- Jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúli börzéken, a vételi erő zárásig kitartott (Dow 0,6%, Nasdaq 0,52%, S&P500 0,75%).
- A Ford bejelentette, hogy megduplázta negyedévenként fizetendő osztalékát, a korábbi 5-ről 10 centre részvényenként. Arról is beszámolt a társaság, hogy az idei évben 2.200-zal szeretné bővíteni a munkahelyek számát.
- Emelkedett a friss munkanélküli segély kérelmek száma a tengerentúlon, miközben az elemzők csökkenésre számítottak. A múlt héten 371 ezer fő volt a segélykérők száma, a piac 365 ezer főre számított. A múlt heti adatot lefelé módosították: 372 ezerről 367 ezerre.
- Az American Express bejelentette, hogy 5.400 ember bocsát el, ez az alkalmazottak 8,5%-a.
- A Morgan Stanley lefelé módosította a Microsoft-ra adott ajánlását. A korábbi felülsúlyozásról semlegesre vágta le az ajánlást.
Európa
- A Moody’s hitelminősítő egyszerre három fokozattal minősítette le Ciprus adósbesorolását. A korábbi „B3”-ról két fokozat kihagyásával „Caa3”-ra rontotta a besorolást, és az új osztályzathoz negatív kilátást hagyott érvényben. Ciprus így mélyen a spekulatív kategóriába került.
- A Európai Központi Bank kormányzótanácsa a vártnak megfelelően nem változtatott az alapkamat szintjén (0,75%). Draghi azt nyilatkozta, hogy a döntés egységes volt, kamatcsökkentésre nem érkezett javaslat. A közlemény nem sok újdonságot tartalmazott decemberhez képest.
- Jól sikerültek tegnap az európai kötvényaukciók. Spanyolországban a tervezett 5 milliárd helyett 5,8 milliárd eurónyi állampapírt értékesített az adósságkezelő, és a 10 éves hozam pedig 5% alá esett, ahol tavaly márciusban járt utoljára. Az olaszoknál 8,5 milliárd euró értékben adtak el egy éves papírokat, a hozam 3 éves mélypontra esett. .
Olaj, arany
- Emelkedéssel telt a tegnapi kereskedés az olaj piacán. A 93 dolláros nyitást követően 94,7 dollárig száguldott az árfolyam, majd zárásra 93,8 dollárig korrigált. A trend továbbra is felfelé mutat, bár a tegnapi kitörési kísérlet nem volt túl meggyőző.
- Az arany árfolyama emelkedéssel zárt tegnap, 1.657 dollárról 1.675 dollárig, a csökkenő trendvonal tetejéig rallyzott a kurzus. Az ellenállás áttörésével további emelkedés jöhet a papírban.
Devizák
- Az EURUSD devizapár értéke 1,3064-ről 1,3272-re emelkedett, melyhez nagymértékben hozzájárult, hogy az EKB kamatdöntését követő sajtótájékoztatón Mario Draghi elmondta, hogy a kamat szinten tartása egyöntetű döntés volt és nem érkezett javaslat a kamat csökkentésére.
- A forint jelentősen gyengült a tegnapi nap folyamán, az EURHUF árfolyam a kezdeti 289,59-ről 293,74-re emelkedett. A gyengülés nem volt példanélküli a régióban, bár a forintnak nem segített, hogy Matolcsy György újfajta jegybanki eszközök alkalmazásának lehetőségéről írt. A forint ma reggel további gyengülést mutat, az árfolyam már 294,5 fölé is emelkedett.
Távol-Kelet
- A Shanghai index értéke 1,91%-kal, míg a HangSeng index értéke 0,58%-kal mérséklődött a mai kereskedés során. A japán Nikkei-nek sikerült a trenddel ellentétesen mozogni és ennek eredményeként 1,4%-os emelkedést tudott felmutatni.
- A japán piacok emelkedése mögött az a tény áll, hogy ma reggel a japán kabinet jóváhagyott egy 227 milliárd dollár értékű élénkítő csomagot, melytől a gazdaság jelentős, akár 2%-os növekedését várják.
- Közben az USDJPY árfolyama 89 fölé emelkedett, ami segíti az exportcégeket.
- Még a japán piacon is kiemelkedő teljesítményt mutatott a Sharp, melynek árfolyama 12%-kal emelkedett, miután elterjedt róla az a hír, hogy a decemberrel záró negyedévben ismét nyereséges lesz a vállalat. A vállalat később cáfolta a médiaértesüléseket és közölte, hogy ők azt csak február 1- én fogják nyilvánosságra hozni.
- Kínában a fogyasztói árindex kissé meghaladta a várakozásokat, ami korlátot szabhat a gazdaságot élénkítő intézkedésnek.
- Indiában a november havi ipari termelési adat elmaradt a várakozásoktól, miközben Dél-Koreában a várakozásoknak megfelelően nem változtattak a repo kamatlábakon.
Határidős piacok
- Az európai határidős indexek a pozitív, míg az amerikaiak a negatív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL az Expert Petroleum 30%-nyi pakettjének megvételével a korábbi 70%-ról 100%-ra növelte részesedését a romániai EX-6 kutatási blokkban. A tranzakció részletei nem ismertek. A hír pozitív, de árfolyamhatásra nem számítunk.
- Az E-Star közzétette havi helyzetjelentését. A cég decemberben 4,5 millió eurós árbevételt és 0,8 millió eurós EBITDA-t ért el. Ez elsősorban a lengyel operációból (3,8 millió eurós árbevétel) származott. Az egész évre vetített árbevétel 68 millió euró, az EBITDA 7,8 millió euró volt, a számok egyszeri tételeket nem tartalmaznak. A cég készpénzállománya 2,5 millió euró volt december végén. Úgy tűnik, hogy bizonyos szerződések felmondása után a cég még így is 6 millió eurós EBITDA-t tud elérni, vagyis ha február elején sikerül megállapodni a kötvényesekkel a kötvények részvényekké alakításáról, akkor az E- Star talpon maradhat.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben