Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

EKB kamatdöntés lesz ma

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. január 10.   09:32

Óvatos emelkedésbe kapcsoltak az indexek világszerte. Ez Budapest tekintetében azt is jelenti, hogy 10 nap emelkedést követően egy korrekciós napra futotta, majd folytatódott a hegymenet. Ráadásul a jó nemzetközi hangulatnak köszönhetően (amelyet előbb az Alcoa, majd ma a kínai export adat okozott) akár ma is mehetünk tovább. Még az olajat sem tudta megingatni a...

Óvatos emelkedésbe kapcsoltak az indexek világszerte. Ez Budapest tekintetében azt is jelenti, hogy 10 nap emelkedést követően egy korrekciós napra futotta, majd folytatódott a hegymenet. Ráadásul a jó nemzetközi hangulatnak köszönhetően (amelyet előbb az Alcoa, majd ma a kínai export adat okozott) akár ma is mehetünk tovább. Még az olajat sem tudta megingatni a brutális feldolgozott termékkészletek növekedésének ellenére. Tegnap ugyan kicsit csökkent az olaj ára a hírre, sőt még a MOL-ba is beleadtak, de mostanra ez letörlődött a grafikonról, s az olaj folytatja az emelkedést ma reggel. A befektetők hisznek a szép új világban, ahol eléggé gazdagok leszünk (vagy legalábbis az amerikaiak) ahhoz, hogy sokat autózzunk, sok benzint fogyasszunk, s így magas szinten legyen a kőolaj felhasználás.
Piaci áttekintés
- Mérsékelt többlettel zártak a tengerentúli piacok
- Emelkedett a kőolaj ára a magasabb kínai export adatokra
- Nagyot erősödött tegnap a forint
- A jó kínai hírek segítik az emelkedést a Távol-Keleten
- További emelkedés várható ma
Nemzetközi hírek
USA
- Fontos makroadatot tegnap nem publikáltak a tengerentúlon, de a jó Alcoa gyorsjelentésnek örültek a befektetők, ezért sikerült a pozitív oldalon zárni a kereskedést. A nap elején nagy lendülettel indult a kereskedés, majd a záráshoz közeledve a piac veszített a lendületből (Dow 0,47%, Nasdaq 0,46%, S&P500 0,26%).
- A tengerentúli média arról írt tegnap, hogy a leköszönő pénzügyminisztert Jack Lew fogja váltani. Obama elnök csütörtökön jelenti majd be hivatalosan a távozó Timothy Geithner utódját. A szenátusnak kell jóváhagynia a miniszter kinevezését, akinek első fontos feladata, hogy a 16,4 ezer milliárd dolláros adósságplafon megemelésével kapcsolatban megállapodásra jusson.
- Tegnap több mint 5%-ot emelkedett a Facebook, mert a piac arra számít, hogy hamarosan fontos bejelentést fog tenni a társaság.
- Ma este George és Bullard Fed jegybankárok fognak beszélni 18:45-kor.
- A tengerentúlon a szokásos heti munkanélküliségi adatokat publikálják délután.
Európa
- A nyugat-európai piacokon is kedvező hangulat uralkodott, pluszban tudtak zárni az indexek (FTSE100 0,75%, DAX 0,31%, CAC40 0,3%).
- A tegnap publikált ipari termelési adat a vártnak megfelelően alakult novemberben Németországban. 2,9%-os visszaesésre számítottak, és a tényadat is ennyi volt.
- Az eurozónában az EKB kamatdöntésére fognak figyelni ma a befektetők. A várakozás szerint az alapkamat nem változik, 0,75% marad.
- 10:30-kor pedig a spanyol aukciók eredményeit publikálják.
Olaj, arany
- A WTI kőolaj ára 93,52 dollárra nőtt hordónként a kedvező kínai exportadatok hatására, mely szerint decemberben 14%-kal ugrott a kínai export nagysága.
- Az arany ára is kismértékben nőtt (1.659 dollárra unciánként) a magasabb kínai kereslet hatására.
Devizák
- A forint erősödéséről szólt a tegnapi kereskedési nap. A 293 körüli ellenállásszintről pattant le a kurzus a nap elején, és egészen zárásig tartott a hazai fizetőeszköz erősödése az euró ellenében, amelynek során a 20 napos mozgóátlagig (290 forint) esett az árfolyam. A reggeli kereskedésben enyhe forinterősödés látható, a következő támasz 287-297,5 forint környékén van.
- A dollár enyhén tudott erősödni tegnap az euró ellenében, de inkább egy oldalazó napot láthattunk 1,305 környékén. Az árfolyam a reggeli órákban is lefelé mozog, arra számítunk, hogy rövidesen elérheti az 1,3-as támaszt.
Távol-Kelet
- A bika uralkodik az ázsiai piacokon, s bár a kezdeti lendületes emelkedés után a kereskedés második felében lemorzsolódás volt látható, még így is szép pluszban zártak az indexek (Nikkei 0,7%, Hang Seng 0,6%, Shanghai 0,2%).
- A kedvező adatok lendítették pluszba a piacokat, a kínai export 14,1%-kal bővült éves alapon decemberben, ami bőven meghaladja az 5%-os várakozást. Az import 6% volt ugyanebben az időszakban, miközben csak 3,5%-ot vártak.
- A külkereskedelmi egyenleg is masszív többletet mutatott decemberben: a 20 milliárd dolláros várakozás helyett 31,62 milliárd dollár lett az aktívum.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- Sajtóhírek szerint a negyedik mobilszolgáltató vezérigazgatója és elnöke azután mondott le, hogy az MPVI tavaly veszteséges volt, és a tulajdonos állam nem nézte jó szemmel azon törekvésüket, hogy a mobilszolgáltatás mellett más üzletágakat is indítsanak. A hír nem lesz hatással a Magyar Telekom árfolyamára.
- OTP, FHB: A legfrissebb adatok szerint eddig a jogosult devizahitelesek 27%-a jelentkezett az árfolyamgát rendszerébe. Az eredetileg tavaly december végén lejáró jelentkezési határidőt március végéig meghosszabbították. A devizahiteleseknek mintegy 3 milliárd forintnyi kamatot engednek el, amit fele-fele részben fizetnek a bankok és az állam, vagyis a bankszektornak eddig 1,5 milliárd forintnyi veszteséget jelent a rendszer. A hír nem lesz hatással a bankpapírok árfolyamára.
- Negatívról stabilra javította az OTP kilátásait a Fitch. Ez nem meglepő azok után, hogy a hitelminősítő korábban már az államra vonatkozóan is hasonló döntést hozott.
- Rendkívüli közgyűlést hívott össze március 14-re az E-Star. A napirenden szerepel az igazgatóság felhatalmazása egy 500 millió forintos tőkeemelésre (jelenleg 50 millió forintos tőkeemelésre szól csupán a felhatalmazás). A lépés kapcsolódik a kötvényesekkel február elején tartandó egyeztetésekhez. A kötvények részvényekké alakítása is elképzelhető.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben