Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A vártnál gyengébb lett a külker mérleg adat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. január 9.   09:26

10 nap után eljött a csökkenés a magyar piacon is. Persze ahhoz képest, hogy mennyit emelkedtünk, a tegnapi csökkenés nem mondható jelentősnek. Ugyanakkor a technikai indikátorok alapján a rövidtávú korrekció még nem mondható befejezettnek. Így enyhe további csökkenés elképzelhető, különösen annak fényében, hogy az elmúlt napok csökkenéseit és a pozitív ázsiai zárást...

10 nap után eljött a csökkenés a magyar piacon is. Persze ahhoz képest, hogy mennyit emelkedtünk, a tegnapi csökkenés nem mondható jelentősnek. Ugyanakkor a technikai indikátorok alapján a rövidtávú korrekció még nem mondható befejezettnek. Így enyhe további csökkenés elképzelhető, különösen annak fényében, hogy az elmúlt napok csökkenéseit és a pozitív ázsiai zárást követően Európa és az USA indexei is mintha ma emelkedni akarnának. Ráadásul az Alcoa eredménye enyhén jobb lett a várakozásoknál, melyet kitörő örömmel fogadott a piac, persze ez azután kissé olvadozott. Mindenesetre a reakció jónak volt mondható, ez pedig további pozitív folytatást sugall, ugyanakkor a rövidtávú korrekció még nem fejeződött be. Ellentétben az USA-val, Németországban a DAX befejezte a korrekciót, s igazándiból kész az emelkedésre, amelynek be kéne következnie hamarosan (talán még a 20 napos mozgóátlagot leteszteli). Ha nem ez történne, annak komolyabb negatív üzenete lenne a piac számára.
Piaci áttekintés
- Az Alcoa gyorsjelentésére vártak a piacok
- A kőolaj ára kismértékben csökkent az USA-ban
- A dollár erősödéssel zárt, a forint piacán oldalazás látható
- Jó hangulat uralkodott az ázsiai piacon
- További csökkenésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Rossz hangulatban telt a kereskedés a tengerentúlon, a nap elején intenzív esés vette kezdetét a piacon, a nap második felében korrigálni próbáltak a piacok, de nem sikerült a pozitív tartományba kapaszkodniuk zárásra (Dow -0,41%, Nasdaq -0,22%, S&P500 -0,33%).
- A bevétel szintjén a várakozásokat felülmúló, profit tekintetében pedig megegyező eredményeket publikált tegnap az Alcoa, aminek köszönhetően 1,1%-ot emelkedett zárás után az árfolyam. 5,9 milliárd dolláros bevétele volt a cégnek az elmúlt negyedévben, ami jobb mint az 5,6 milliárd dolláros konszenzus, de a bázisnál valamivel kisebb. A részvényenkénti profit a várakozásnak megfelelően 6 cent lett, a tavalyi év azonos időszakának 3 centes veszteségével szemben. A saját 2013-as eredményére nem adott előrejelzést a társaság, de az alumíniumpiacon 7%-os keresletbővülésre számít.
- Nagyot esett tegnap a Boeing árfolyama (2,6%), miután napvilágot látott, hogy a legújabb Dreamliner 787-es gépe füstölni kezdett. A Japan Airlines üzemeltetésében lévő gépnek üzemanyag szivárgás lehet a problémája.
Európa
- Jól sikerült tegnap az ír kötvényaukció. A tervezett 2 milliárd euró helyett 2,5 milliárdnyi 5 éves kötvényt adtak el 3,35%-os hozam mellett.
- A munkanélküliségi ráta 11,8%-ra emelkedett az eurózónában novemberben, ami megfelel az elemzői konszenzusnak.
- Ma délben novemberi ipari termelést publikálnak a németeknél.
Olaj, arany
- Tegnap 4 centtel csökkent a kőolaj ára az Egyesült Államokban annak a hírnek a hatására, hogy az amerikai készletek 2,4 millió hordóval nőttek, míg a piac 2 millió hordó emelkedésre számított.
- Az arany erősödni tudott és 1,661 dollárig nőtt a kurzus a korábbi szintekről. A befektetők növekvő kínai keresletre számítanak.
Devizák
- Tegnap erősödéssel zárt a dollár az euró ellenében. 1,311-ről 1,308-ig süllyedt az árfolyam, az előző napi emelkedést követően. A reggeli kereskedésben oldalazás látható, nem igazán tudott 1,308 környékéről elmozdulni a kurzus.
- Nem volt túl nagy izgalom a forint piacán tegnap, a délelőtti kereskedésben 293 forintig emelkedett a kurzus, ahonnan irányt váltott és 291,6 süllyedt zárásra. Ma reggel 291,7 körül oldalazott a kurzus.
Távol-Kelet
- A japán tőzsde az egész kereskedés során emelkedni tudott, a kínai piacokon azonban már felemás a hangulat (Nikkei 0,68%, Hang Seng 0,41%, Shanghai -0,05%).
- Reuters források szerint a japán jegybank a január végi ülésen kormányzati nyomásra rögzíteni fogja a 2%-os inflációs célt, és további monetáris élénkítésről is szó eshet majd.
- A jen gyengülni kezdett a hírre, ami kedvezett az exportőr vállalatoknak.
Határidős piacok
- A főbb amerikai és európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- A Kúria február végén tárgyalja a negyedik mobilszolgáltatóval kapcsolatos beadványt, írja a Napi Gazdaság. Az újság úgy tudja, hogy lemondott az MPVI Mobil elnöke és vezérigazgatója is, ami azt sugallja, hogy csökken az esélye a cég piacra lépésének. A hír enyhén pozitív a Magyar Telekomra nézve.
- Az Erste Befektetési Zrt tulajdonrésze 5,4%-ról 1,73%-ra csökkent a PannErgyben, miután eladott 675.000 darab részvényt.
Gazdasági hírek
- Matolcsy György szerint az MNB-nek is ugyanazokat az eszközöket kellene használnia, amit a Fed vagy az EKB, utalva ezzel az állampapír vásárlás szükségességére. Matolcsy György eséllyel pályázhat Simor András márciusban megüresedő székére az MNB elnöki posztján.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben