Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma kezdődik a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. január 8.   09:32

Ma kezdődik a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon. Hagyományosan az Alcoa kezdi a szezont a gyorsjelentésének publikálásával, amely ma piaczárás után lát napvilágot. Kis pozitív eredmény várható a cégtől, míg az S&P500 indextagok összességében 8 százalék körüli eredménybővülést mutathatnak negyedév per negyedév alapon. A DAX esetében majdnem 30 százalékos...

Ma kezdődik a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon. Hagyományosan az Alcoa kezdi a szezont a gyorsjelentésének publikálásával, amely ma piaczárás után lát napvilágot. Kis pozitív eredmény várható a cégtől, míg az S&P500 indextagok összességében 8 százalék körüli eredménybővülést mutathatnak negyedév per negyedév alapon. A DAX esetében majdnem 30 százalékos eredményugrást vár a piac az elmúlt negyedév eredményeinek tekintetében. Viszont ebben az esetben a szezon csak január 23-án kezdődik az SAP és a Siemens gyorsjelentésével. Egyelőre a piacok enyhén negatív hangulatban kezdik a mai napot. Borítékolni lehet a csökkenést, amely teljesen belefér a jelenlegi technikai képbe. Persze ez valószínűleg a BUX-ra is negatívan hathat, s a 10 nap folyamatos emelkedést követően (amelyre 9 éve nem volt példa), a BUX is csökkenéssel zárhatja a mai napot. A DAX indexet viszont érdemes figyelni, hiszen ott a rövidtávú korrekció lezárulni látszik, amely akár fordulatot is hozhat a mai kereskedésben. Nevezetesen: az index folytathatja azt az emelkedést, amelyet az év végén és az újév első napjaiban láttunk.
Piaci áttekintés
- A ma kezdődő gyorsjelentési szezont várják a befektetők
- Alig változott az arany és a kőolaj ára
- A dollár és a forint is gyengült tegnap
- Mínuszban a távol-keleti piacok
- Csökkenésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Nem volt túl mozgalmas napjuk a tengerentúli piacoknak, az egész napi oldalazás után kis mínuszban fejezték be a kereskedést az indexek. Tegnap nem látott napvilágot fontos makroadat, a piacok kivárnak a gyorsjelentési szezon előtt (Dow -0,38%, Nasdaq -0,09%, S&P500 -0,3%).
- Ma indult a gyorsjelentési szezon, a piacok zárása után az Alcoa kezdi a sort. A cég 5,61 milliárd dollár bevételt és 6 centes részvényenkénti profitot érhetett el az elmúlt három hónapban. A bevételek 6%-os csökkenésére számítanak az elemzők, de az eredmény javulhatott a tavalyi negyedik negyedévhez képest, amikor 3 centes veszteséget könyvelt el a cég. A héten jelent még a Wells Fargo, majd jövő héten számos nagy társaság fog publikálni.
- A Walt Disney esett több mint 2%-ot, miután olyan híreket lehetett olvasni, hogy a társaság jelentős költségcsökkentést és elbocsátásokat tervez.
Európa
- Rossz volt a hangulat a nyugat-európai börzéken, zárásig lejtmenetben mozogtak az indexek (FTSE100 -0,41%, DAX -0,56%, CAC40 -0,67%).
- A termelői árindex a vártnak megfelelően alakult az eurózónában, novemberben 0,2%-os csökkenésre számítottak, és a tényadat is ennyi lett.
Olaj, arany
- A kőolaj ára tegnap kismértékben emelkedett annak ellenére, hogy a legutóbbi jelentések a kínálat növekedéséről szóltak. A Brent 114 dollár körül mozgott, míg a WTI Texas 93,19 dolláron zárt.
- Az arany ára három napi csökkenés után stabilizálódott az 1.650 dolláros szinten, mivel a csökkenő árszint vásárlásokra ösztönözte a kínai befektetőket.
Devizák
- A dollár gyengülést mutatott a tegnapi kereskedés során. Bár a nap első felében még lefelé indult az EUR/USD devizapár, de 1,30-ról visszapattant és 1,312-ig emelkedett. A grafikon alapján a következő napokban folytatódhat a dollár gyengülése az euróval szemben.
- A forint harmadik kereskedési napja gyengül az euróval szemben. A 20 napos mozgóátlagról pattant vissza az árfolyam múlt hét pénteken, és tegnap 290 forintról 291,5 forintig gyengült. Ma 292-nél is járt az árfolyam.
Távol-Kelet
- Elég rossz a hangulat az ázsiai börzéken, 1% körüli mínuszban vannak az indexek (Nikkei -0,86%, Hang Seng -0,99%, Shanghai -0,41%).
- A japán pénzügyminiszter arról beszélt, a kormány ESM kötvényeket akar venni ó, hogy gyengítse a jent, méghozzá a devizatartalékokból vásárolnának.
Határidős piacok
- A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- OTP, FHB: Gyuris Dániel, a Bankszövetség megbízott elnöke és az OTP vezérigazgató-helyettese interjút adott az index hírportálnak: (i) Folyamatosan egyeztetnek a kormánnyal számos kérdésben (pl. hogy mi lehet a hitelintézetek szerepe a 2014-2020-as uniós támogatások finanszírozásánál). (ii) Gyuris bízik benne, hogy a bankadó 2014-től csökkenni fog, hiszen hazánk addigra kikerülhet a túlzott deficit eljárás alól. (iii) A bankok veszteségesek a különadók és a magas kockázati felár miatt. (iv) A jogosult devizahitelesek mintegy fele belépett az árfolyamgát rendszerébe, tehát a rendszer sikeresnek mondható. Az interjú nem lesz hatással a bankpapírok árfolyamára.
- OTP, FHB: A pénzügyi ombudsman vizsgálatot kezdeményezett annak kivizsgálására, akkor bankok áthárítják-e a tranzakciós illetéket az ügyfelekre. A hír negatív a bankokra nézve.
- Az OTP 2013. január 4-én 13.324 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.157.575 darabra (1,48%) változott.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben