Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Még év vége előtt befejezheti a Fed a kötvényvásárlási programot

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. január 4.   09:11

Jól odaszólt a Fed a piacoknak. Eddig azt kommunikálták, hogy addig marad a legújabb lazítás, amíg a munkanélküliségi ráta megfelelő szintre csökken. Ehhez képest hatalmas változást jelent a legutóbbi ülés alapján most közzétett vélemény, ugyanis még év vége előtt befejezné a legutóbb indított kötvényvásárlási programot (havi 45 milliárd dollár). Ez meglepetésként...

Jól odaszólt a Fed a piacoknak. Eddig azt kommunikálták, hogy addig marad a legújabb lazítás, amíg a munkanélküliségi ráta megfelelő szintre csökken. Ehhez képest hatalmas változást jelent a legutóbbi ülés alapján most közzétett vélemény, ugyanis még év vége előtt befejezné a legutóbb indított kötvényvásárlási programot (havi 45 milliárd dollár). Ez meglepetésként érte a piacokat. Így most kissé negatívabbá vált a hangulat, amely éreztette hatását Ázsiában is. Különben is, Japán kivételével hirtelen sokat ment mindenki. A szigetország az elmúlt napokban zárva volt, s így csak most tudta lereagálni az eseményeket. Ment is rendesen, vagyis folytatódik a tegnap indult rövidtávú korrekció. Itt most jó viselkedésre van szükség: néhány napig kis csökkenés. Ebből már egy megvolt, legalábbis a külföldi piacokon. Nálunk ez ma kezdődhet.
Piaci áttekintés
- A Fed bejelentése rontotta el a hangulatot
- Csökkenéssel reagált az arany a Fed jegyzőkönyvére
- Óriási dollárerősödés jellemezte tegnap a piacot
- Ázsiában is kifulladni látszik a lendület
- Csökkenésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A nap első felében folytatódott a hegymenet a tengerentúli börzéken, majd a decemberi Fed ülés jegyzőkönyvének publikálása után elromlott a hangulat, és enyhe mínuszba fordultak át az indexek (Dow -0,16%, Nasdaq -0,36%, S&P500 -0,23%).
- A dokumentum azt tartalmazza, hogy a jegybank legfrissebb kötvényvásárlási programja (QE3) legkésőbb az év végével befejeződik. Egyes jegybankárok szerint a Fed még december előtt befejezheti a 40 milliárd dolláros jelzálog-fedezetű kötvényvásárlásokat, illetve a másik, decemberben indított 45 milliárd dolláros rövid lejáratú állampapír vásárlást. Mások szerint viszont az év végéig szükség lehet a kötvényvásárlásokra. A monetáris tanács tagok egyetértettek abban, hogy a kötvényvásárlási program működik, de bizonytalan, hogy a pozitív hatások meddig tarthatnak, ráadásul a potenciális költségek is nőhetnek a Fed mérlegfőösszegének növekedésével (idén 1000 milliárd dollárral nőhet a jegybank mérlegfőösszege).
- A kamatszintet viszont még decemberben mutatókhoz kötötte a Fed (6,5%-os munkanélküliségi ráta, valamint, hogy az infláció nem emelkedik 2,5% fölé).
- A decemberi foglalkoztatottság változás a várt 140 ezer helyett 215 ezer lett az ADP adatai szerint. Ráadásul a novemberi adatot 30 ezerrel felfelé, 148 ezerre korrigálták. A legtöbb új munkahely a szolgáltató szektorban jött létre, de az építőiparban is látványos volt a bővülés.
- A vártnál többen, 372 ezren igényeltek munkanélküli segélyt az év utolsó hetében az USA-ban. A konszenzus 360 ezer volt.
- A decemberi autóértékesítési adat 15,3 millió lett, vagyis a vártnak megfelelő.
- Ma 14:30-kor fontos munkapiaci adatokat fognak publikálni (nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának változása, feldolgozóipari foglalkoztatottak számának változása, munkanélküliségi ráta). Az ISM indexet 16:00-kor teszik közzé.
Európa
- A nem teljesítő hitelek aránya a tavalyi évben 50%-kal nőtt a görögöknél. 16%-ról tavaly év végére 24%-ra emelkedett a mutató, ami 55 milliárd eurót jelent.
- Németországban a vártnak megfelelően 6,9%-on maradt a munkanélküliségi ráta.
Olaj, arany
- A Fed közleménye, mely szerint elképzelhető, hogy már év végén megszüntetik az eszközvásárlási programot és ez által jelentős likviditást vonnak ki a pénzügyi rendszerből. Eddig a jelentős többletlikviditás felfelé hajtotta az arany árfolyamát. A tegnapi nap során az arany árfolyama 1686,6 dollárról 1663,95 dollárra csökkent.
- Az olaj árfolyama minimálisan változott csak a tegnapi nap folyamán. Hordónkénti ára 92,91 dollárról 92,92 dollárra emelkedett.
Devizák
- Az EUR/USD devizapár értéke 1,3186-ról 1,3049-re csökkent, miután a Fed tegnapi jegyzőkönyvéből arra lehetett következtetni, hogy a jegybank akár már év végén csökkentheti, vagy akár teljesen meg is szüntetheti eszközvásárlási programjait. Ez korábbi időpontot jelentene, mint amire eddig következtetni lehetett.
- Tegnap megnyugodni látszott a forint árfolyama, miután az euróval szembeni 290,44-es nyitó szintről 288,07-re csökkent a kurzus. Ezzel az ünnepek alatti kilengést követően a forint visszatért a 285 és 290 közötti sávba.
Távol-Kelet
- Vegyes teljesítményt mutattak a távol-keleti piacok a hét utolsó napján. A Hang Seng index 0,55%- kal csökkent, míg a Shanghai index 0,52%-kal emelkedett. Jelentős teljesítményt mindössze a Nikkei tudott felmutatni 2,82%-os emelkedéssel.
- A japán piacok emelkedésének fő oka a jen jelentős gyengülése a dollárral szemben (ami pozitívan befolyásolta az exportáló vállalatokat), illetve az, hogy a kereskedés csak most indult el teljes gőzzel az ünnepek után.
- A piacoknak az sem tett jót, hogy a HSBC által publikált szolgáltatói szektorra vonatkozó PMI adat csökkenést mutatott az előző értékhez képest.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Magyar Telekom leány T-Systems lehet a befutó az elektronikus útdíj tenderen, mivel az eredeti tendergyőztes Getronics nem tud megfelelni a kiírásban szereplő követelményeknek (az anyacég nem biztosítja a szükséges bankgaranciát). A második legolcsóbb árat, 53 milliárd forintot a T-Systems ajánlotta a rendszer kiépítésért.
- Megszűnt a zárolás a Richter munkavállalói értékpapír juttatási programjának keretében 2010. decemberében kiosztott 38.629 darab részvényre vonatkozóan, így azok szabadon értékesíthetők. Ez a mennyiség valamivel nagyobb, mint az átlagos napi forgalom. Árfolyamhatásra nem számítunk.
- Az E-Star január 2-i rendkívüli közgyűlése 50 millió forintos tőkeemelésre (5 millió darab új részvény kibocsátására) hatalmazta fel az igazgatóságot, de egy esetlegesen magasabb tőkeemelés (500 millió forint, vagyis 50 millió darab részvény) is elképzelhető, ám ehhez a kötvényesek jóváhagyása szükséges. A könyvvizsgáló negatív véleménye ellenére a közgyűlés elfogadta a 2011-es beszámolót. Árfolyamhatásra nem számítunk.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben