Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb rezsicsökkentés jöhet áprilistól

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. január 3.   09:26

Az év végi emelkedés után az újév első kereskedési napján robbantak a tengerentúli indexek. Ezt nem csak pénzügyi szakadék elkerülésének, hanem a várakozásoknál jobb makrogazdasági adatoknak is köszönhetjük. A részvények egyébként is olcsók, s még így is a korábbi csúcsok alatt vagyunk. Viszont most már csak hajszálnyival, legalábbis ami a Dow Jones-t, az S&P500-at...

Az év végi emelkedés után az újév első kereskedési napján robbantak a tengerentúli indexek. Ezt nem csak pénzügyi szakadék elkerülésének, hanem a várakozásoknál jobb makrogazdasági adatoknak is köszönhetjük. A részvények egyébként is olcsók, s még így is a korábbi csúcsok alatt vagyunk. Viszont most már csak hajszálnyival, legalábbis ami a Dow Jones-t, az S&P500-at vagy a DAX-ot illeti. A technológiai szektort mérő Nasdaq index, mint tudjuk, a dotcom lufi végén, 2000-ben érte el csúcsát, s az óta sem tudott visszaemelkedni oda. Persze, mint tegnap megbeszéltük, a világ nagyot fordult az elmúlt négy év alatt, s bizony minden okunk megvan arra a feltételezésre, hogy a korábbi csúcsok idén elesnek a vezető indexekben, ezzel is mutatva azt, hogy ez már egy másik, új világ. Persze ma már visszafogottabb lehet az emelkedés a nemzetközi indexekben, vagy akár kisebb korrekciót is láthatunk. Így a BUX is hasonlóan viselkedhet, amely akárcsak a Nasdaq, fényévekre van a korábbi csúcsától. Persze itt az okok mások.
Piaci áttekintés
- Tombolt a bika a tengerentúli és a nyugat-európai börzéken is
- Kőolaj korrekció, az arany ára emelkedett
- Jelentős mozgás a dollár piacán
- Tovább tartott az emelkedés a Távol-Keleten
- MOL: a kormány ismét 10%-kal csökkenti a rezsit áprilistól
- Ki építi ki az elektronikus útdíj rendszert?
- Kismértékű emelkedésre számítunk ma
Nemzetközi hírek
USA
- Az amerikai döntéshozók elfogadták a költségvetési szakadékkal kapcsolatos megállapodást, aminek köszönhetően nagyot rallyztak a vezető tengerentúli indexek (Dow 2,36%, Nasdaq 3,06%, S&P500 2,51%).
- A piacot egyelőre nem érdekli az adósságplafon emelése és a kiadáscsökkentés körüli bizonytalanság, de a következő hónapokban emiatt komoly nyomás alá kerülhetnek a piacok.
- A Moody’s hitelminősítő reagált az intézkedésekre, szerinte további lépéseket kell tenniük a döntéshozóknak a költségvetési hiány csökkentése érdekében, különben fennmarad az adósbesoroláshoz tartozó negatív kilátás.
- Egyes források szerint az Apple a nyár elején bemutathatja legújabb 5S névre hallgató iPhone készülékét, és már az iPhone 6 is tesztelés alatt van.
- Kiemelkedően teljesítettek a pénzügyi részvények, a Bank of America 3,6%-kal, a Citigroup 4,3%-kal emelkedett. A technológiai vállalatok közül az Apple 3,2%-kal került feljebb.
- A tegnap publikált ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index decemberi értéke a novemberi 49,5 pontról 50,7 pontra emelkedett. Az adat jobb az 50,5 pontos várakozásnál.
- A Boeing repülőgépgyártó több mint 2%-ot emelkedett arra a hírre, hogy 6 milliárd dollár értékű megrendelést kapott.
- Számos makro adatot publikálnak ma a tengerentúlról: foglalkoztatottság változás, heti munkanélküli segély kérelmek, és gépjármű-értékesítési adatok is lesznek a késő esti órákban.
Európa
- Az európai piacokon is tombolt a bika, 2% felett zárt valamennyi fontos piac (FTSE100 2,2%, DAX 2,2%, CAC40 2,55%).
- Az ipari beszerzési menedzser index decemberi értéke viszonylag gyenge lett. Az előzetes 46,3 pontról 46,1 pontra esett a mutató, miközben az elemzők nem számítottak csökkenésre.
Olaj, arany
- A WTI Texas ára kismértékben esett tegnap az előző három nap emelkedése után, mivel a befektetők profitot realizáltak. A kurzus jelenleg 92,6 dolláron áll.
- Az arany viszont kismértékben (unciánként 1.685 dollárra) nőtt, mivel a befektetők az ösztönző programok folytatására számítanak.
Devizák
- A tegnapi napot jelentős gyengüléssel kezdte a dollár, ami azonban nap végére a kedvező amerikai adatoknak köszönhetően átcsapott erősödésbe. Az EUR/USD devizapár értéke 1,3204-ről 1,3186-ra változott.
- Jelentős napon belüli mozgást mutatott be a forint is, ugyanis míg a délelőtt folyamán jelentősen gyengült hazai fizetőeszközünk és úgy tűnt, hogy nem fogja tudni kivenni a részét a kedvező nemzetközi hangulatból, addig a délutáni órákra javult a helyzet. A forintnak végül kismértékben, de sikerült erősödnie az euróval szemben. Árfolyamjegyzése a nyitó 291,82-ről 290,7-re mérséklődött.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,7%-ot, a Shanghai index pedig 1,6%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng index értéke 0,08%-kal csökkent.
- Az ázsiai piacok emelkedésének fő oka továbbra is a pozitív nemzetközi hangulat, de némileg rásegített a kínai nem-ipari szektorra számított beszerzési menedzser index kedvező alakulása is.
Határidős piacok
- Az amerikai határidők a negatív tartományban vannak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutatnak.
Vállalati hírek
- A Magyar Hírlap értesülései szerint a kormány ismét 10%-kal akarja csökkenteni a gáz, a villany és a távfűtés árát április 1-től. A csökkentés a termelőket érintené elsősorban. Véleményünk: az áprilisi csökkentés érintheti a MOL-t is, a mostani január 1-ei csökkentés egyelőre nem hatott a MOL-ra, mivel a kormány nem változtatott a szállítás 8,78%-os eszközarányos megtérülésén. A MOL évi 1,6 milliárd köbméter hazai gázt termel. Ha az átvételi ár 10%-kal csökken, az hozzávetőlegesen 18 milliárd forinttal csökkenti a működési nyereséget adóhatás nélkül, ami a teljes várható nyereség 5%-a. A MOL már most is fedezeti pont körüli nyereséget ér a hazai gáztermelésen: az 1998 előtti mezőkön a cég 60-70% körüli bányajáradékot fizet. Ez teszi ki a hazai termelés közel felét.
- Az eredeti menetrend szerint az Állami Autópálya Kezelő tegnap írta volna alá az elektronikus útdíj tender nyertesével a szerződést, de a Getronics új ütemezést kért. Az ügy jogi kérdéseket is felvet, így az üzemeltető most azon gondolkodik, hogy a második helyezett Magyar Telekom leány T-Systems-szel kössön szerződést. A T-System ajánlata 53,5 milliárd forint volt. A hírt egyik érintett cég sem erősítette meg.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben