Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A MOL és az OTP eredményén is nyomot hagyott a járvány hatása

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. augusztus 7.   09:48

Erste kommentár A második negyedévben már az OTP számain is érződött a koronavírus hatása. A kisebb gazdasági aktivitás, az alacsonyabb tranzakciószám és a...

Erste kommentár

A második negyedévben már az OTP számain is érződött a koronavírus hatása. A kisebb gazdasági aktivitás, az alacsonyabb tranzakciószám és a lazító régiós jegybankok hatására csökkenő kamatmarzs eredményeként a nettó kamatbevétel 3%-kal, a nettó díj és jutalékbevétel pedig 4%-kal maradt el az előző negyedévi értéktől. Míg az első negyedévben még nem volt érezhető hitelminőség romlás, a második negyedévben ez is bekövetkezett, a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya az előző negyedévi 4,1%-ról 4,4%-ra emelkedett. Ugyanakkor a bank és a befektetők is felkészültek ezekre a folyamatokra, az OTP a várt portfolió romlásra az első negyedévben már óriási tartalékot képzett, így a második negyedévben már egy visszafogottabb céltartalékképzés is elégnek bizonyult. A második negyedévben pozitív meglepetés volt, hogy a vártnál mintegy 10 milliárd forinttal alacsonyabb, 39 milliárdnyi céltartalékot képzett az OTP. Ez a pozitív 10 milliárdos meglepetés pedig az adózott eredménysorra is megmaradt.


Bár a koronavírus miatti bizonytalanság okán konkrét 2020-as célokat nem fogalmazott meg a menedzsment, amit közzétettek, annak mégiscsak örülhetnek a befektetők: (i) 10% fölötti saját tőke arányos jövedelmezőséget várnak (ROE), míg a piaci várakozások inkább enyhén 10% alatti mutatóval számolnak. (ii) Az idei év egészében 125 bázispont körül alakulhat a kockázati költség, ez számításunk alapján a következő két negyedévre tovább csökkenő céltartalékolási terhet jelenthet, ami ceteris paribus pozitívan hathat az eredményre. (iii) Jelentősebb osztalékkifizetés várható jövőre, amivel kompenzálnák a befektetőket azért, hogy szabályozói okokból idén nem fizethetnek osztalékot. A megnövelt osztalékot az is lehetővé teszi, hogy a jelenlegi 13,9%-os tőkemegfelelés a következő negyedévekben tovább növekedhet, miközben a menedzsment rövid- és középtávon a tőkemegfelelési célját a hosszútávú 12-18%-os sávból a sáv alsó felére, 12-15%-ra szűkítette a lazább szabályozói követelmények hatására. Azonban a jövő évi osztalékot a gazdasági környezeten túl az esetleges akvizíciós lehetőségek is befolyásolhatják majd.


A befektetők ma főleg az idei évre vonatkozó menedzsment várakozást értékelhetik, de a vártnál magasabb eredmény is pozitív még akkor is, ha az eltérés nagy része a kisebb céltartalékképzésből adódik.



A MOL 113,9 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA-ja felette van a piac 105,1 milliárd forint várakozásának, viszont nettó szinten a cég 41,5 milliárd forint veszteséget ért el, amire a piac nem számított.


Az üzletágak közül a kutatás-termelés 35,5 milliárd forint tiszta EBITDA-ja megfelel a várakozásoknak, a feldolgozás-kereskedelem esetében viszont a 36,6 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA eredmény elmaradt a várakozásoktól, főleg a gyenge finomításnak betudhatóan. A legnagyobb pozitív meglepetés a fogyasztói szolgáltatások 35,3 milliárd forintos EBITDA nyeresége, ami 4%-kal még nőtt is forintban számolva év/év alapon. A MOL képes volt a gyengébb üzemanyag és nem-üzemanyag marzsokat és az alacsonyabb volument ellensúlyozni a költségcsökkentéssel. A gázüzletág is jól szerepelt, a 14,3 milliárd forintos EBITDA meghaladta a várakozásokat.


A MOL jelentős egyszeri tételeket számolt el: 20,2 milliárd forintot írt le a termelési eszközökön az alacsonyabb hosszútávú olajár becslés miatt, míg 15,3 milliárd forintot a társult vállalatok esetében. A pénzügyi soron jóval magasabb volt a vállalati nyereségadó (26,8 milliárd forint), mint amire előzetesen számítani lehetett, aminek az oka valószínűleg a jelentős halasztott adókötelezettség volt.


A MOL új előrejelzést adott az idei tisztított, CCS-alapú EBITDA eredményre, ami 1,7-1,9 milliárd dollár lehet. Korábban a vállalat a tavalyi eredmény után adott becslést 2020-ra, ami akkor 2,5 milliárd dollárt tett ki ugyanerre a mutatóra. A MOL 1,5 milliárd dollárt kíván beruházásokra költeni, így az évet pozitív pénzáramlással fejezheti be.


A MOL tisztított számai meghaladták a várakozást, de nettó szinten a cég veszteséget ért el, míg a piac 12,1 milliárd forintos nyereséget várt. Mi semlegesnek találtuk a jelentést a részvényárra nézve. A cég a második félévtől is kihívásokat vár, a közzétett eredményelőrejelzés reálisnak tűnik. A finomítói marzsok továbbra is jelentős nyomás alatt vannak, így a MOL a második félévben is hasonló teljesítmény nyújthat, mint az elsőben, aminek a fő motorja inkább a kiskereskedelem lehet, mint a finomítás vagy a kutatás-termelés.


Újabb kínai mobilalkalmazás az amerikai feketelistán

Újabb emelkedéssel zárták a vezető amerikai részvényindexek a tegnapi kereskedést. A Dow 0,7%-kal, az S&P500 0,6%-kal, a Nasdaq 1%-kal került feljebb.


Aláírta tegnap azon elnöki rendeleteket Donald Trump, amelyekkel Kína technológiai dominanciáját igyekszik az USA bekorlátozni. Azt már korábban tudni lehetett, hogy a TikTok a mostani formájában nem maradhat az USA-ban. Emellett azonban a Tencent üzenetküldési, fizetési és közösségi mobilalkalmazását, a WeChat-et is feketelistára tette az USA, amellyel 45 nap múlva már nem üzletelhetnek amerikaiak. Az elnöki rendelet nemzetbiztonsági okokra hivatkozott, az amerikaiak személyes adatait féltve. A Tencent egyéb tevékenységére ez a lépés egyelőre nem jelent korlátozásokat. A lépés újabb komoly eszkalációt hozhat az USA és Kína közti nagyhatalmi adok-kapokban, amit Kína minden bizonnyal nem fog szó nélkül hagyni.


Jól sikerült a második negyedéve a T-Mobile U.S.-nek, a Deutsche Telekom amerikai leányának. Az árbevétel a várthoz közeli 17,7 milliárd dollár lett, amin 0,09 dolláros EPS-t ért el a cég a várt 0,03 dollárral szemben. A tisztított EBITDA 7 milliárd dollár lett a várt 5,9 milliárd dollárral szemben. A szolgáltató előfizetőinek száma 1,1 millióval nőtt a negyedévben a várt 0,8 millióval szemben, ezzel a vállalat szerint a vezetéknélküli előfizetések tekintetében leelőzte az AT&T-t, amivel a második helyre lépett elő az amerikai piacon. A hírekre az árfolyam 5%-kal emelkedett piaczárás után.


Tegnap sem sikerült közelíteni az álláspontokat az újabb fiskális stimulusról az USA-ban, ezzel elakadni látszanak a tárgyalások a Fehér Ház és a demokraták között. Már az is kérdéses, hogy ma egyáltalán tárgyalóasztalhoz ülnek-e a felek.


Augusztus 16-tól Donald Trump visszaállítja a 10%-os importvámot a Kanadából behozott alumíniumra, miután több amerikai gyártó panaszkodott a nagy mennyiségben beáramló olcsóbb importra. Kanada válaszlépést ígér.

Továbbra is gyengélkedik a kínai belső kereslet

Eséssel zárják a hetet a tőzsdék Ázsiában. A záráshoz közeledve a japán Nikkei 225 index 0,6%-kal, a kínai Shanghai Composite index 1,3%-kal, a Hang Seng index pedig 1,6%-kal csökken.


Ma reggel érkeztek a legfrissebb kínai kereskedési adatok, amelyek vegyes képet mutatnak. Dollárban számolva 7,2%-kal emelkedett a júliusi export az előző évhez képest, ami felülmúlta a várakozásokat. Az import azonban 1,4%-kal csökkent a várt 0,9%-os emelkedéssel szemben. Az erős export elsősorban a partner országok gazdasági talpra állásának volt köszönhető. A gyenge import számok sokkal jobban reflektálják a belső kínai keresletet, ami ez alapján továbbra is gyengélkedik.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak.

Tovább veszi magát az OTP

Tegnap az utóbbi időben megszokottnál többet, 110.000 darab saját részvényt vett az OTP. Az átlagár 10.299 forint volt.

Ismét veszteséges a Waberer's negyedéve

A Waberer’s tegnap piaczárás után tette közzé második negyedéves eredményét. A nemzetközi szegmens gyenge eredményének és 5,8 millió eurós devizaveszteségének köszönhetően a nettó ismétlődő veszteség 14,6 millió euró lett.


Az EBIT szintű veszteség 5,9 millió euró volt, akárcsak egy évvel ezelőtt, a kihívásokkal teli környezet ellenére. (i) Az ITS-szegmensben 1000 teherautót leállítottak, és az EBITDA majdnem nullára esett vissza a tavalyi 5,1 millió euróról. (ii) A regionális szegmensben növekedett az árbevétel, és az EBITDA 14,2% -kal 5,8 millió euróra nőtt az FMCG-ben tapasztalható intenzív keresletnek köszönhetően. (iii) A biztosítási üzletág 2,5% -kal növekedett, de az EBITDA 58,9% -kal 2,7 millió euróra ugrott a kevesebb baleset miatt.


A tehergépjárművek számának csökkentése (visszaadva a gyártóknak) a nettó adósságot 176,3 millió euróra csökkentette, a nettó adósság / EBITDA arány pedig 3,2 maradt.


A társaság ITS-üzletét szerződéses üzemre állítja át, és minimalizálja az úgynevezett taxi műveleteket. Mellesleg az új EU szabályok csökkentik a taxi lehetőségeket, mivel csökkentik a kabotázs lehetőségeket egy adott országban.


Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben