Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Vraylar körül forog minden

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. augusztus 3.   09:33

Erste kommentár A várakozásokat jóval felülmúló, rekordnak számító 31,5 milliárd forintos negyedéves profitról számolt be ma reggel a Richter. A fő katalizátor ezúttal is a...

Erste kommentár

A várakozásokat jóval felülmúló, rekordnak számító 31,5 milliárd forintos negyedéves profitról számolt be ma reggel a Richter. A fő katalizátor ezúttal is a Vraylar-ból származó bevétel alakulása volt. Először sikerült 12 hónap leforgása alatt átlépni az 1 milliárd dolláros értékesítést, így közel 8 milliárd forintnyi egyszeri mérföldkő bevételre vált jogosulttá a Richter. Pénteken az amerikai értékesítési partner, az AbbVie számaiból már ízelítőt kaptunk arról, hogy a koronavírus ellenére is tovább növekedett a Vraylar árbevétele az USA-ban, amit a Richter második negyedévre jutó, 20,4 milliárdos royalty bevétele is alátámasztott. A fenti két fő hatáshoz még hozzáadódott, hogy 3,5 milliárdos pénzügyi nyereséggel zárta a Richter a negyedévet, valamint, hogy az értékesítési- és marketing költségek kényszerű okokból csökkentek, hiszen például Oroszországban a járványhelyzet miatt megtiltották az orvoslátogatói tevékenységet, de máshol is kisebb aktivitással vagy olcsóbb, online csatornán keresztül végzik ezt. Az eredmény kapcsán pozitív árfolyamhatás várható, azonban ezt mérsékelheti, hogy a felülteljesítés jelentős része egyszeri mérföldkő bevételből adódik, másrészt pedig az, hogy múlt héten, részben pénteken az AbbVie gyorsjelentését követően már nagyot emelkedett a Richter árfolyama. Az elemzői tájékoztatót 11 órától tartja a Richter, ennek tartalma, elsősorban az idei évi kilátások érdemben befolyásolhatják majd a mai kereskedés irányát.


A Microsofthoz kerülhet a TikTok az USA-ban?

Emelkedéssel fejezték be a pénteki kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,4%-kal, az S&P500 0,8%-kal, a Nasdaq 1,5%-kal került feljebb.


Pénteken Donald Trump azt nyilatkozta, hogy csak napok kérdése és elnöki rendelettel betiltja a kínai ByteDance által tulajdonolt TikTok közösségi alkalmazást az USA-ban, félve attól, hogy amerikai állampolgárok adatairól szolgáltat információt a vállalat Kínának. A koronavírus alatt hatalmasat nőtt TikTok népszerűsége az USA-ban, mostanra 65-80 millióra becsülik a tengerentúli felhasználók számát. Ezek után felröppent a hír, hogy a Microsoft érdeklődést mutat az alkalmazás felvásárlása iránt az USA-ban, sőt a hétvégén Donald Trump és a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella telefonon is egyeztettek erről. Kiderült, hogy a Microsoft már júliusban tárgyalásokat kezdeményezett a ByteDance-szel az amerikai TikTok esetleges felvásárlásáról, miután egyre nőtt a valószínűsége annak, hogy az USA kormánya betiltaná az alkalmazást. Ezzel a ByteDance is jól járhatna, ugyanis a betiltás helyett szép summáért adhatna túl az amerikai kitettségen, míg a Microsoft jó alkupozíciója miatt akár még relatíve jó áron is juthatna hozzá a közösségi médiaplatformhoz, ami nagyon jól kiegészítené a jelenlegi portfólióját. Ráadásul, ahogyan azt például a felhőalapú szolgáltatások állami megrendelései esetén láthattuk, a Microsoft relatíve bizalmas viszonyt ápol az amerikai kormánnyal, ami növelheti egy esetleges akvizíció valószínűségét. Sőt, a Microsoftot be sem idézték a múlt heti kongresszusi meghallgatásra, ahol a versenyt korlátozó magatartásuk miatt vontak kérdőre nagy amerikai technológiai cégeket. Úgy tűnik, ők az egyetlen olyan technológiai cég, melyre az amerikai állam rábízná a TikTok-ot. A hétvégi telefonbeszélgetést követően a Microsoft publikált egy közleményt, amiben azt írta, hogy továbbra is folytatódnak az akvizíciós tárgyalások, amelyben a TikTok amerikai, kanadai, ausztrál és új-zélandi érdekeltségei érintettek. Emellett a közlemény arra is kitért, hogy legkésőbb szeptember 15-ig meg kell születnie a végső döntésnek, amit az ügyhöz közel álló források szerint az amerikai kormány szabott ki. Ha a Microsoft sikerrel járna, az mindenképpen komoly lépés lenne a cég számára.


Még mindig nincs egyezség a demokraták és republikánusok között az újabb fiskális csomagról az USA-ban. A republikánusok továbbra is túlzásnak tartják a heti addicionális 600 dolláros munkanélküli segélyt, mert az eltorzítja a munkaerőpiaci folyamatokat, míg a demokraták szerint ez nem eléggé bizonyított. Eddig erről vegyes kutatások láttak napvilágot. A tárgyalások ma folytatódnak.

Érkeznek a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek

Vegyes kereskedéssel indul a hét az ázsiai tőzsdéken. A japán Nikkei több mint 2% pluszban kereskedett, a kínai Shanghai index 1%-ot emelkedett, a Hang Seng azonban közel 1%-kal csökkent.


A nap folyamán megérkeznek a végleges feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek, amik eddig Japánban, Dél-Koreában, és Kínában is a júniusi értékek felett voltak. A japán index 42,6-ról 45,2-re emelkedett, a kínai pedig 51,2-ről 52,8-ra változott. Koreában és Japánban továbbra is gazdasági csökkenés látszik, a kínai index viszont erős növekedésről számolt be, 2011 év eleje óta nem látott szintekre emelkedett. A kitermelés mellett az új megrendelések szub-komponens is robosztus mértékben javul. Az export és foglalkoztatási mutatók azonban tovább csökkennek, ami részben a továbbra is gyenge nyugati keresletet tükrözi.


A fenti országokkal szemben az indiai beszerzési menedzser index csökkent a júniusi értékéhez képest. A vállalatok továbbra is romló megrendelésállományokról számoltak be, ami a jelenleg is érvényben lévő karantén intézkedéseknek tudható be.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow és a FTSE mínuszban, a Nasdaq, a DAX és a CAC pluszban volt, míg az S&P nem tudta eldönteni, hogy pluszos, vagy inkább mínuszos.

Tovább veszi magát az OTP

Az OTP újabb 30.000 darab saját részvényt vett július 31-én 10.409 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben