Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Felgyorsulhatnak a tárgyalások az USA-ban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. december 28.   09:19

Elérkeztünk az év utolsó kereskedési napjához. Nem a hazai piac lesz a legérdekesebb, bár alapvetően további emelkedésre számítunk, átlag alatti forgalom mellett. A fókuszpont ismét a tengerentúli piac, ahol a költségvetési szakadékkal kapcsolatos kérdések tartják izgalomban a befektetőket. Félelem egyelőre csak mérsékelten látszik a piacon, a szereplők továbbra is...

Elérkeztünk az év utolsó kereskedési napjához. Nem a hazai piac lesz a legérdekesebb, bár alapvetően további emelkedésre számítunk, átlag alatti forgalom mellett. A fókuszpont ismét a tengerentúli piac, ahol a költségvetési szakadékkal kapcsolatos kérdések tartják izgalomban a befektetőket. Félelem egyelőre csak mérsékelten látszik a piacon, a szereplők továbbra is úgy gondolják, hogy a politikusoknak sikerül megállapodásra jutniuk, hogy a tengerentúli ország elkerülje a recesszióval fenyegető automatikus megszorításokat. A felek egyelőre nem túl engedékenyek, mindenki ragaszkodik a saját álláspontjához, de az utolsó pillanatban kompromisszumra juthatnak a politikusok. Az évből már csak napok vannak hátra, ezért jó esetben is csak korlátozott megoldás valószínű a fontosabb kérdésekben (adóemelés, kiadáscsökkentés). A következő napok izgalmasak lesznek, a mai napra Obama elnök a Kongresszus és a Szenátus vezetőivel hívott össze megbeszélést, a hétvégére pedig újabb kongresszusi ülést hívtak össze, ráadásul Obama még ma elküldi új javaslatait a republikánusoknak, a CNN információi szerint. Elképzelhető tehát, hogy a következő napokban valamiféle megállapodást fogunk látni.
Piaci áttekintés
- Nagy mínuszból kapaszkodott vissza Amerika, a nyugat- európai piacok enyhén emelkedtek
- Mérsékelt elmozdulás a nyersanyagok piacán
- A likviditás visszatértével megnyugodni látszik a forint piaca
- Emelkedéssel zárta a hetet a Távol-Kelet
- Emelkedésre számítunk az év utolsó kereskedési napján Minden kedves ügyfelünknek sikerekben gazdag, boldog újévet kívánunk!
Most érdemes NYESZ-R számlát nyitni! - Fizessen be év végéig NYESZ-R számlájára, és erre az évre is igényelhet adóvisszatérítést!
Nemzetközi hírek
USA
- Nagy mozgás volt tegnap a tengerentúli börzéken, de végül enyhe mínuszban zárták a kereskedést az indexek. A kereskedés első felében meredek lejtmenetet láthattak a befektetők, majd 1,5% körüli mínuszból próbáltak talpra állni az indexek, a hangulat látványosan javult, de pluszba már nem sikerült átfordulni (Dow -0,14%, Nasdaq -0,14%, S&P500 -0,13%).
- Ma estére Obama megbeszélést hívott össze a Kongresszus és a Szenátus vezetőivel. December 30-án pedig újabb kongresszusi ülés lesz a költségvetési szakadék megoldása érdekében.
- Négyhavi mélypontra csökkent a Conference Board fogyasztói bizalmi index decemberi értéke. Az előző havi adatot lefelé módosították (73,7 pontról 71,5 pontra), ami 65,1 pontra süllyedt tovább az aktuális hónapban. A várakozás 70 pont volt.
- Az újlakás értékesítési adat vegyesen alakult, a korábbi adatot 368 ezerről 361 ezerre korrigálták, a friss szám (377 ezer) ennél jobb ugyan, de a 380 ezres várakozástól elmarad. Az viszont tény, hogy 2010 áprilisa óta nem láttunk ilyen erős számot.
- A friss segélykérelmek száma jobb lett a vártnál, az egy héttel korábbi 362 ezerről 350 ezerre csökkentek a kérelmek, ami jobb a 360 ezres várakozásnál.
- Ma a Chicago-i beszerzési menedzser index decemberi értékét, és függőben lévő lakásértékesítési adatokat láthatunk majd.
Európa
- Vegyesen zártak a nyugat-európai piacok, de alapvetően felfelé ívelő mozgásokat láthattunk (FTSE100 -0,02%, DAX 0,13%, CAC40 0,59%).
- A vártnak megfelelően 8,5 milliárd értékben adott el papírokat tegnap az olasz adósságkezelő. A hathónapos papírok esetében valamelyest nőtt az átlaghozam.
Olaj, arany
- Az olaj árfolyama a szerdai nagy emelkedést követően kissé mérséklődött a tegnapi nap folyamán. Árfolyama 91 dollárról 90,87 dollárra csökkent.
- Az arany árfolyamában sem volt jelentős elmozdulás tapasztalható, azonban az árfolyam sikeresen áttörte a 200 napos mozgóátlagot, azonban úgy látszik, hogy nagyon ragaszkodik a 200 napos mozgóátlaghoz, ugyanis az árfolyam az áttörés után nem rugaszkodott el, hanem ismételten a hosszú távú mozgóátlagra simult, csak ezúttal felülről. Az arany árfolyama 1.659 dollárról 1.664 dollárra emelkedett.
Devizák
- A tegnapi nap folyamán az ünnepről visszatérve erősödni tudott a forint az euróval szemben, mely legalább is részben azt támasztja alá, hogy a hét elején látott jelentős forintgyengülés az alacsony kereskedési volumennek is tulajdonítható volt. Az EUR/HUF árfolyam 292,4-ról 291,7-re csökkent.
- A dollár tovább gyengült az euróval szemben, annak ellenére is, hogy a tegnapi kereskedési nap második felében már a dollár erősödése volt látható. Az EUR/USD árfolyam 1,322-ről 1,323-ra emelkedett.
Távol-Kelet
- A hét utolsó kereskedési napját is sikerült emelkedéssel zárniuk az ázsiai piacoknak. A Nikkei 0,7%- ot, a Hang Seng 0,15%-ot, míg a Shanghai index 1,14%-ot emelkedett.
- Az emelkedésben nagy szerepe volt, hogy zárás előtt az amerikai piacokat is visszahúzták arra a hírre, hogy Obama a Szenátus vezetőit összehívta, hogy a fiscall cliff kérdéséről egyeztessenek a mai nap során, így a távol-keleti piacokon már jó hangulatban indulhatott a kereskedés.
- A jó hangulatot az sem tudta érdemben befolyásolni, hogy a november havi ipari termelési adat lényegesen elmaradt a várakozásoktól Japánban. Ugyanakkor az infláció és a munkanélküliség is a vártnak megfelelően alakult.
- Dél-Koreában a november havi ipari termelési adat lényegesen felülmúlta a várakozásokat.
Határidős piacok
- A pozitív oldalon tartózkodnak a főbb határidős indexek.
Vállalati hírek
- A Benji Invest újabb 4.000 darab PannErgy részvényt vásárolt 566 forintos átlagáron, így jelenleg a részvények 11,5%-át birtokolja.
- Tegnapról január másodikára tolódott az elektronikus útdíj rendszer bevezetéséről szóló szerződés aláírása, miután a Magyar Telekom leányvállalata a T-System egyeztető eljárást kért, annak érdekében, hogy megismerhesse a nyertes ajánlat részleteit. Meglátásunk szerint a halasztásnak nincs jelentősége, ugyanis nem tartjuk valószínűnek, hogy a végső döntés változni fog.
- Wolf László az OTP vezérigazgatója az elmúlt két napban 24.000 darab OTP részvényt értékesített 4.090 Ft-os átlagáron. A tranzakció után részesedése 638.800 darab részvényre csökkent.
- A MOL közvetlen részesedése a TVK-ban 94,86%-ra növekedett, ugyanakkor ezzel egyidejűleg közvetett részesedése megszűnt. A technikai jellegű tranzakció hatására a MOL teljes befolyása nem változott.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben