Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Fitch stabilra javította Magyarország kilátásait

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. december 21.   08:48

Tegnap öröm, ma már sírás. Elhalasztották a szavazást a „pénzügyi szakadékról”. Persze annak fényében, hogy alapvetően a republikánus verzióról szavaztak volna, s ezt a demokraták úgysem fogadták volna el, érdekes, hogy a piac azért örömmel várta a szavazást. Éppen ezért most annál nagyobb a csalódás. Az amerikai határidős indexek méretes csökkenést mutatnak, s a DAX...

Tegnap öröm, ma már sírás. Elhalasztották a szavazást a „pénzügyi szakadékról”. Persze annak fényében, hogy alapvetően a republikánus verzióról szavaztak volna, s ezt a demokraták úgysem fogadták volna el, érdekes, hogy a piac azért örömmel várta a szavazást. Éppen ezért most annál nagyobb a csalódás. Az amerikai határidős indexek méretes csökkenést mutatnak, s a DAX index is jelentősebb csökkenéssel, de egy százalék alatt, készül nyitni. Közben Magyarországon örömteli hírek jöttek, hiszen meglepetésre a Fitch stabilra emelte a kilátást a BB+ hoszútávú hitelbesoroláson. Ennek örülhetünk, pláne azután, hogy az S&P korábban egy kicsit elcsépelt bennünket. Habár a kereskedés vége előtt nem sokkal jött ki a hír, ennek ellenére ma már jelentős hatást nem várunk tőle. Ugyanakkor a nemzetközi negatív hangulat valószínűleg lehúzza ma a BUX indexet.
Piaci áttekintés
- Emelkedés a tengerentúlon, nulla közeli zárás Nyugat-Európában
- Vegyes teljesítményt nyújtottak a nyersanyagok
- Jelentősen erősödött a forint
- Csökkenéssel zárta a hetet Ázsia
- A Fitch stabilra javította Magyarország kilátásait
- Csökkenésre számítunk ma a tőzsdén Minden kedves ügyfelünknek kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!
Most érdemes NYESZ-R számlát nyitni! - Fizessen be év végéig NYESZ-R számlájára, és erre az évre is igényelhet adóvisszatérítést!
Nemzetközi hírek
USA
- Ismét visszatért a jó hangulat a tengerentúli piacra, és mérsékelt emelkedéssel zártak a vezető indexek (Dow 0,45%, Nasdaq 0,19%, S&P500 0,57%).
- A jó makroadatok hajtották felfelé az árfolyamokat, a piacok azonban inkább kivártak, mert a tegnapi hírek szerint John Boehner az éjszakára halasztotta el a szavazást a „B-tervről”, zárás után azonban Boehner bejelentette, hogy a republikánusok elhalasztják a szavazást. A határidő azonban szorít, alig két hetük maradt a politikusoknak a megállapodásra.
- A harmadik negyedéves tengerentúli GDP harmadik felülvizsgálata meglepetést okozott, mert az elemzők által várt 2,8% helyett 3,1%-kal bővült a gazdaság.
- Az először segélyért folyamodók száma 361 ezerre növekedett múlt héten, ami 17 ezerrel haladja meg az egy héttel korábbi 343 ezres adatot, de gyakorlatilag megegyezik az elemzők által várt 360 ezerrel.
- Az Egyesült Államokban 5,04 millió használt lakást értékesítettek novemberben, az előző havi 4,79 millió után. Az adat jónak nevezhető, a várakozás 4,9 millió volt.
- A Philadelphiai Fed index is meglepte a piacokat, a novemberi -10,7 pont után 8,1 pontra ugrott a mutató, ami sokkal jobb a -3 pontos piaci várakozásnál.
- Több makroadatot is publikálnak ma a tengerentúlon: a személyi jövedelem és kiadások mellett a tartós cikkek rendelésállománya és a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe lát napvilágot.
Európa
- Emelkedő tendenciát mutattak a tegnapi kereskedés során a nyugat-európai indexek, és végül nulla közelében zárták a kereskedést (FTSE100 -0,06%, DAX 0,05%, CAC40 0,07%).
Olaj, arany
- A pozitív amerikai gazdasági adatokra emelkedett az olaj árfolyama, ami 89,69-ről 90,13-ra változott.
- Az arany árfolyama 1667,3 dollárról 1647,7 dollárra mérséklődött, és a csökkenés során áttörte a 200 napos mozgóátlagot is, ezzel megközelítette az 1630 dollár környékén húzódó ellenállást.
Devizák
- A forint árfolyama nagymértékben erősödött a tegnapi nap során. Már kora délután az erősödés jelei voltak felfedezhetőek, miután az ÁKK bejelentette, hogy jövőre számol devizakötvény kibocsátással, vagyis a lejáró devizakötvény állományt nem forint forrásból fogja finanszírozni. A forint erősödése azonban csak a Fitch döntése után gyorsult fel, ugyanis a hitelminősítő intézet nem változtatott BB+ besorolásunkon, sőt javított kilátásunkon. Az EUR/HUF árfolyam 286,77-ről 284,92-re módosult.
- A dollár a vártnál kedvezőbb amerikai adatok ellenére tegnap tovább gyengült az euróval szemben, azonban ennek mértéke nem volt jelentős. Az EUR/USD devizapár értéke 1,3227-ről 1,3244-re változott, a ma reggeli órákban viszont már egy komolyabb dollárerősödés fedezhető fel.
Távol-Kelet
- Hét végére elfogyott a bizalom, melynek hatására a távol-keleti piacok csökkenéssel zárták a hetet. A Nikkei 0,99%-ot, a Hang Seng 0,73%-ot, míg a Shanghai index 0,71%-ot csökkent.
- Jelentősebb makroadat nem látott ma napvilágot Ázsiából, a piacok esése mögött amerikai okok álltak.
Határidős piacok
- A határidős indexek néhány kivételtől eltekintve a negatív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- Az OTP 2012. december 19-én 19.776 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.285.283 darabra (1,53%) változott. Ezzel egyidejűleg Wolf László vezérigazgató-helyettes OTP részvény tulajdona 18.160 darabbal, 662.800 darabra (0,24%) nőtt.
- Újabb 2.000 darab PannErgy részvényt vett a Benji Invest Kft. 2012. december 19-én 564 forintos átlagáron, így 11,46%-ot birtokol.
Gazdasági hírek
- Az Államadósság Kezelő Központ tegnap nyilvánosságra hozta jövő évi finanszírozási tervét, melyben deviza kötvény kibocsátás is szerepel. Ez megerősíti véleményünket, hogy nem lesz IMF megállapodás.
- A Fitch váratlanul stabilra javította Magyarország kilátásait. A hosszú távú besorolásunk továbbra is BB+.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben