Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

25 bázisponttal csökkent az alapkamat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. december 19.   09:30

Az év végéhez közeledve gyűlnek az évet összegző cikkek a különböző médiumokban. Például az S&P500 81 pénzügyi vállalkozása 2003 óta a legnagyobb emelkedést érte el idén, ugyanis összességében 27 százalékot emelkedtek ezek a részvények. Persze oly nagyon nem örülhetünk, mert nem az általános gazdasági fellendülésnek, hanem elsősorban a létszámleépítések segítségével...

Az év végéhez közeledve gyűlnek az évet összegző cikkek a különböző médiumokban. Például az S&P500 81 pénzügyi vállalkozása 2003 óta a legnagyobb emelkedést érte el idén, ugyanis összességében 27 százalékot emelkedtek ezek a részvények. Persze oly nagyon nem örülhetünk, mert nem az általános gazdasági fellendülésnek, hanem elsősorban a létszámleépítések segítségével elért költségcsökkentésnek köszönhető az eredményjavulás. Közben az év vége közeledtével az árfolyamok kúsznak fölfelé. A DAX stabilan a 7.600 pont fölött áll, s úgy tűnik, esze ágában sincs visszamenni a szint alá, pedig az indikátorok nem feltétlenül sugallnak beszállást, de eladást sem. Vagyis határozottan jól viselkednek a piacok, ez pedig jó folytatást sugall jövőre is. Az általános pozitív hangulatban további BUX emelkedést várunk mára.
Piaci áttekintés
- A tengerentúli és a nyugat-európai piacok is jól teljesítettek tegnap
- Nő a kőolaj ár, az arany tovább hanyatlik
- Stabil maradt a forint a kamatvágás után
- Ismét 10.000 pont fölött a Nikkei
- MOL: nemcsak a szolgáltatók fizetik a tarifacsökkentés árát
- 25 bázisponttal csökkentették az alapkamatot
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Most érdemes NYESZ-R számlát nyitni! - Fizessen be év végéig NYESZ-R számlájára, és erre az évre is igényelhet adóvisszatérítést!
Nemzetközi hírek
USA
- Tegnap is folytatódott a jó hangulat a tengerentúli börzéken, a nyitást követően észak felé vették az irányt az indexek, és zárásra már vastag pluszban voltak (Dow 0,87%, Nasdaq 1,47%, S&P500 1,16%).
- Továbbra is a költségvetési szakadék elkerülése a legfontosabb tennivaló az év vége előtt a tengerentúlon, és a piacok annak örültek, hogy az elmúlt napokban közeledtek az álláspontok. A Reuters szerint, akár már ma komoly előrelépés lehet az ügyben, miután Obama is engedményeket tett, és az adóemelést (35%-ról 39,5%-ra) a korábbi 250 ezer dollár helyett 400 ezer dolláros kereset felett vezetnék be. Eredetileg 1 milliós határhoz ragaszkodtak a republikánusok. Obama korábban 1.400 milliárd dollár bevételt szeretett volna a következő tíz évben adóemelésből és az adójóváírások szűkítéséből, ezt az összeget azonban 1.200 milliárd dollárra csökkentette, míg a republikánusok 800 milliárdról 1000 milliárdra emelték a javaslatukat. Ráadásul a kiadáscsökkentés terén is közelednek az álláspontok, így nagy a valószínűsége az év vége előtti megállapodásnak.
- Nyolcadik hónapja emelkedik az NAHB házárindexe, így már 6 éves csúcson jár a mutató. Az index 47 pontra emelkedett, ami megfelel az elemzői várakozásoknak.
- A Samsung bejelentette, hogy Európában visszavonja az Apple ellen indított pereket.
- Ma több makroadat is lesz a tengerentúlon, 13 órakor jelzáloghitel igénylések lesznek, 14:30-kor pedig a megkezdett házépítések és a kiadott építési engedélyek novemberi adatait közlik.
Európa
- A nyugat-európai börzéken is jó volt a hangulat, a nap végéig emelkedést láthattunk (FTSE100 (0,4%, DAX 0,65%, CAC40 0,3%).
- A Standard&Poor’s szelektív csőd kategóriából („SD”) pozitív irányba „B- ” szintre módosította a görögök besorolását.
- Az eurózónából 10 órakor folyó fizetési mérleg, 11 órakor pedig építőipari kibocsátási adatok jelennek meg.
Olaj, arany
- A nyersolaj ára tegnap 88 dollár fölé nőtt az Egyesült Államokban a kedvező piaci hangulat hatására, és az európai Brent is 112 dollár köré emelkedett.
- Az arany viszont jelentősen veszített értékéből és 1.672 dolláron fejezte be a kereskedést.
Devizák
- A tegnap délelőtti órákban tapasztalható volt egy rövid ideig tartó forint kilengés, ami egy hosszú kanócot hagyott tegnap a grafikonon, de ettől eltekintve stabilan alakult a forint árfolyama. A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette a jegybank a kamat nagyságát, de ezt sem követte érdemi forint elmozdulás. Az EUR/HUF árfolyam a kezdeti 287,54-es szintről 287,59-re változott.
- A pozitív amerikai hangulat ellenére is emelkedett az EUR/USD árfolyama, a kurzus 1,3164-ről 1,3229-re változott.
Távol-Kelet
- Egész Ázsia emelkedni tudott a mai kereskedés során, de ahogy már az elmúlt néhány napban megszokhattuk, a Nikkei ismét felülteljesítetőnek számított. A Shanghai index 0,49%-ot, a Hang Seng index pedig 2,39%-os emelkedést felmutatva ismételten 10.000 pont köré került, melyre már április óta nem volt példa.
- A japán piacon belül is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az autógyártók, ugyanis a Honda 6,15%- ot, a Nissan 5,5%-ot emelkedett, míg a Toyota 3,5%-kal zárt magasabban.
Határidős piacok
- A pozitív tartományban vannak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL-ra is negatív hatással lehet a tegnap elfogadott törvény alapján a gázárak 10%-os csökkentése. Az új törvény szerint ugyanis nemcsak a szolgáltatók, de a termelők is érintettek lehetnek a 10%-os tarifacsökkentés kapcsán. Számításink szerint a MOL 0 és 25 milliárd forint közötti veszteséget szenvedhet. A pontos értéket csak a részletek ismeretében lehet megmondani, de a legvalószínűbb, hogy 10 milliárd forint lehet a veszteség, ami a 2013-as becsült nettó eredmény 5%-a.
- Simola József, a MOL csoport pénzügyi vezérigazgató-helyettese 2012. december 18-án 2 darab, a Magnolia Finance Ltd. által kibocsátott, 100 ezer euró névértékű, lejárat nélküli, MOL részvényre átváltható értékpapírt vásárolt 69,85%-os árfolyamon tőzsdén kívüli piacon. A tranzakciót követően Simola József tulajdonában 3 darab Magnolia értékpapír van.
- Dr. Bíró Tibor, az OTP igazgatósági tagja 2012. december 14-én 4.089 forintos átlagáron 159 darab OTP törzsrészvényt vásárolt, ezzel tulajdona 37.240 darabra (0,01%) változott.
- A Reuters értesülései szerint a Basel III szabály szerinti, Tier 1 (szavatoló tőkét növeli) hitelt von be az FHB. A valószínűleg alárendelt hitel, öt éves futamidejű, és 12,85 százalékos kamattal bír. A Reuters szerint 102 millió euróról van szó, de szerintünk forintban denominált és valószínűleg 30 milliárd forintról van szó. A cég egyelőre nem tett közzé az értesüléssel kapcsolatban semmit.
- A PannErgy 35 báros nyomáspróbát hajtott végre a miskolci hőerőmű beruházásán azután, hogy a két nagyteljesítményű szivattyút elhelyezték a két termelő kútba (Mályi 1. és Mályi 2.). A sikeres próba után arra számítunk, hogy a vezérlő berendezések beépítése után, februárban kezdődhet a próbaüzem. A piac komolyabb árfolyam reakció nélkül fogadta a hírt.
- Újabb 2.000 darab PannErgy részvényt vett a cég legnagyobb tulajdonosa a Benji Invest Kft. 2012. december 17-én 570 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a Benji. tulajdoni hányada 11,44%-ra, míg a szavazati joga 13,18%-ra nőtt.
- 2013. február 4-re csődegyezségi tárgyalásra hívja hitelezőit az E-Star.
Gazdasági hírek
- A vártnak megfelelően 25 bázispontos kamatcsökkentésről döntött tegnap az MNB monetáris tanácsa, így az alapkamat 5,75%.
- Az Európai Bizottság átfogó jelentése megállapítja, hogy Magyarországon a pénzügyek fenntarthatóságának kockázata 2013-2014-ben alacsonynak mondható. A GDP-hez viszonyított államadósság csökken. A hír kismértékben pozitív, de piaci hatásra nem számítunk.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben