Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Mibe fektessünk: a legkisebb rossz kiválasztása

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2020. június 16.   08:56

Az elmúlt napokban sokat töprengtem azon, hogy mi lehet a következő pár év slágerterméke a befektetési piacon. Valószínűleg szelektált módon elsősorban reáleszközt (ingatlant, aranyat, földet és minőségi cégeket/részvényeket) lehet érdemes venni, de az időzítés szerepe fontosabb, mint valaha.

A következő alapvetésekkel éltem:

  • Egyrészt nem hiszem, hogy jelentős technológiai áttörés nélkül fenntartható lenne az elmúlt tíz év magas gazdasági növekedése. És itt nem olyasmire gondolok, mint az iPhone, mert az nem volt igazi technológiai áttörés. Az egy meglévő technológia okos ötvözete volt, amire egyébként komoly piaci igény volt. Sokkal inkább fontos lenne megoldást találni az elektromos áram tárolására, az olcsóbb és környezetbarát energiatermelésre, a hulladék és a károsanyagok feldolgozására és újrahasznosítására vagy éppen a gyógyászatban a rák és más krónikus betegségek gyógyítására. De ha itt nem érünk el sikert - értsd ez alatt piacképes terméket nem sikerül gyártani - az elmúlt évtized fogyasztásorientált növekedését nem lehet fenntartani.
  • A mostani járvány és a korábbi időszak felgyűlt adósságait ki kell fizetni. Ennek a legegyszerűbb módja az adósságok leértékelése a pénzmennyiség növelésével és a reálkamatok negatívban tartásával. A pénzügyi elnyomás, az új monetáris politika eredménye az lesz, hogy a nagy devizákban (dollár, euró, jen) lévő kötvények és a készpénz folyamatosan le fog értékelődni. A kisebb devizák esetében, mint a forint, ez nem keresztülvihető, de a reálkamatok itt is alacsonyak lesznek. Ezeket az eszközöket ezért nem célszerű huzamosabb ideig tartani.
  • A reáleszközöknél pedig figyelni kell az árazásra és az eszközök szelektív kiválasztására. A nagy likviditás és egy új generáció megjelenése a tőzsdén gyakran buborékokat eredményez, ami egyébként jól látható volt június elején a tőzsdéken.

Ezek alapján a helyes stratégia az lehet, ha kellő időben – a legnagyobb pesszimizmus idején – jó fundamentumokkal és perspektívákkal rendelkező ingatlant, céget vagy részvényeket vásárolnak a befektetők. Gazdasági pangás vagy gyenge növekedés esetén ezek várható hozama sem túl kedvező, de ezek még mindig a kisebbik rossznak tekinthetők a várhatóan negatív hozamot hozó kötvényekhez képest. Mint Zsiday Viktor is kifejtette a napokban, ebben az időszakban a megtakarítások reálértékének a megőrzése egy ambiciózus és elfogadható cél.

Az arany és ezüst is megfelelő kiegészítő lehet egy jó portfólióban, több ezer éves tapasztalat, hogy a nagy megpróbáltatások idején ezeket vette a világ. Biztosan elkerülném a nagyon túlhype-olt szektorokat, mint az IT, illetve itt is figyelném azt, mikor jön el a pesszimista világ. Ezek a papírok egyszerűen túl drágává váltak a véleményem szerint. Az egyik legjobb példa erre a Tesla, amely a 180 milliárd dollár kapitalizációjával hasonló értéket képvisel, mint legnagyobb hagyományos autógyártó, a Toyota, annak ellenére, hogy termelési volumene töredéke az utóbbinak. Az elektromos autó pedig korántsem biztos, hogy áttörést fog hozni a személygépkocsi használatban, mivel a mostani technológia túl drága, és nem biztosít hasonló hatótávolságot, mint a belsőégésű motor az utóbbi összes környezetvédelmi és egyéb hátrányaival együtt. De lehetne sorolni még a példákat. Az IT szektort ráadásul előbb-utóbb elérheti a sikeresek végzete: komoly esély van arra, hogy a következő évtizedekben a monopóliummá nőtt Google-t, Facebookot, Amazont vagy Netflixet szétdarabolják, vagy monopoltevékenységét más módon korlátozzák.

A tapasztalat, hogy rövidtávon lehet keresni a hullámokon, de a túlértékelt részvények előbb vagy utóbb arra szintre zuhannak, amit reális értékeltségnek hívunk. Valószínűleg nem kell félni a rossztól – a legjobb vételi lehetőségek akkor voltak az elmúlt 30-50 évben, amikor a hírek a kapitalizmus és az emberiség végét jósolták. Ha más nem, ilyenkor a jegybankok az új szerepüknek megfelelően ismét nagy likviditással megmentik a világot. Ez eddig mindig hatásosnak bizonyult, s amíg a befektetők és a közember hisz a belső érték nélküli pénz erejében, addig talán működni is fog.

WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben