Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma ér véget a kétnapos Fed ülés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. december 12.   09:12

A kétnapos ülés után ma este 7 óra előtt jön a Fed közlemény. Mivel az úgynevezett „opeartional twist” program idén véget ér, ezért valamiféle meghosszabbításra számít a piac. Ezen program keretében rövid kötvényeket ad el a Fed és a befolyt pénzből hosszú államkötvényeket vásárol. Közben pedig folynak a „költségvetési szakadék” körüli tárgyalások. Úgy tűnik, hogy a...

A kétnapos ülés után ma este 7 óra előtt jön a Fed közlemény. Mivel az úgynevezett „opeartional twist” program idén véget ér, ezért valamiféle meghosszabbításra számít a piac. Ezen program keretében rövid kötvényeket ad el a Fed és a befolyt pénzből hosszú államkötvényeket vásárol. Közben pedig folynak a „költségvetési szakadék” körüli tárgyalások. Úgy tűnik, hogy a magasabb jövedelmű családok adójának emelésével végül a republikánusok is egyetértenek, s most már csak a részletek megtárgyalása van hátra. Ugyanis el kell dönteni, hogy mely adókedvezmények fognak megszűnni a 250 ezer dollár fölött kereső családok esetében. Habár van előrelépés, ennek ellenére a piaci szereplők egyre szkeptikusabbak a azzal kapcsolatban, hogy december 31-ig létrejön a megállapodás.. Valószínűbbnek tűnik a január eleji egyezség. A piac optimista ezzel kapcsolatban. Ha az indexeket nézzük, akkor a DAX egyre inkább közelít a 7.600 pontos szinthez, ott valószínűleg lesz egy kis megtorpanás. Az áttörés esetén pedig utána 8.200 pontig szabad a pálya (minden idők legmagasabb értéke). Ma is enyhe pozitív hangulat van Európában, s a BUX is fordulós jeleket mutat. Így megostromolhatjuk a 200 napos mozgóátlagot, ez pedig mintegy 150-200 pontos emelkedést vetít előre.
Piaci áttekintés
- Jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúlon
- Olaj: nincs változás az OPEC találkozó előtt
- Pozitív hangulatban erősödött az euró
- Kedvező adatokra emelkedett Ázsia
- Emelkedésre számítunk ma is
Most érdemes NYESZ-R számlát nyitni! - Fizessen be év végéig NYESZ-R számlájára, és erre az évre is igényelhet adóvisszatérítést!
Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúlon, a nyitás után nagy lendülettel kapaszkodtak felfelé az indexek, de záráshoz közeledve lefelé vették az irányt, de így is sikerült a pozitív oldalon maradni a nap végére (Dow 0,59%, Nasdaq 1,17%, S&P500 0,67%).
- Harry Reid demokrata vezető nyilatkozott tegnap, szerinte nem lesz könnyű megegyezni a költségvetési megszorításokról. Ezek a mondatok nem tetszettek a piacoknak, mert egyre fogy az idő, és vészesen közeledik az év vége. Az ellenzék vezetője, John Boehner viszont optimista a megállapodást illetően.
- 1,5 millió dolláros bírságot kapott a Goldman Sachs. A büntetés oka, hogy a bank egyik kereskedője 8,3 millió dolláros pozíciót titkolt el a belső ellenőrök előtt, és összesen 118 millió dolláros kárt okozott a pénzintézetnek.
- Jól teljesített az Apple, miután a Morgan Stanley megerősítette a papírra vonatkozó ajánlását. Szerinte az Apple tv nagy lendületet adhat a részvénynek.
- Az USA külkereskedelmi egyenlege nem okozott meglepetést, a vártnak megfelelően 42,2 milliárd dollárt tett ki az októberi deficit.
- Meglepetést okozott a német ZEW gazdasági hangulatindex. A várt -11,4 pont helyett 6,9 pontra emelkedett decemberben a mutató, az egy hónappal korábbi -15,7 pontról. Május óta nem volt a pozitív oldalon a mutató.
- A UBS bejelentette, hogy december 21-től negatív kamatot számol fel a svájci frank betétekre intézményi ügyfeleknél. A hír gyengítette a svájci frankot.
- Közel 4 milliárd euró értékben, csökkenő hozamok mellett adott el tegnap egy és másfél éves diszkontkincstárjegyet Spanyolország.
- Ma ér véget a Fed kétnapos kamat meghatározó ülése (a várakozások szerint a jegybank meghosszabbíthatja az eszközvásárlási programját), de import árindexet és jelzáloghitel igényléseket is publikálnak a tengerentúlról. Az eurózónából októberi ipari termelési adatot láthatunk 11 órakor.
- Ma 14:30-kor kezdődik az Ecofin ülés, ahol a bankunióról fognak tárgyalni a felek.
Olaj, arany
- A kőolaj ára csak kismértékben ingadozott a mai OPEC találkozó előtt, ahol az olajexportőr országok valószínűleg a termelési kvóták tartására szavaznak.
- Az arany ára kismértékben, 1.712 dollárra nőtt unciánként, mivel a piaci szereplők további Fed ösztönzési politikára várnak.
Devizák
- A német ZEW gazdasági hangulatindex tegnap meglepően jó lett, ugyanis a főindex értéke lényegesen meghaladta a várakozásokat. A kedvező adat következtében erősödni tudott az euró a dollárral szemben és az árfolyam a 20 napos mozgóátlagról pattant el felfelé. Az EUR/USD árfolyam 1,2941-ről 1,3005-re emelkedett.
- Pozitív hangulat uralta tegnap a piacokat, ami a forint árfolyamában és a 3 hónapos diszkontkincstárjegyek hozamában is éreztette hatását. A hozam a két héttel ezelőtti 5,96%-ról 5,77%-ra csökkent. Az EUR/HUF árfolyam pedig 283,48-ról 281,75-re mérséklődött.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,58%-ot, a Hang Seng 0,77%-ot, a Shanghai index pedig 0,26%-ot emelkedett. Az ausztrál S&P/ASX 200 index mai emelkedésével 2011 júliusa óta nem látott szintet ért el.
- A pozitív globális hangulaton túl az ázsiai makro adatok is az emelkedést támogatták.
- Japánban októberben év/év alapon javulást mutatott a gépek rendelésállományának változása.
- Indiában a vártnál jobb ipari termelésről számoltak be, míg Dél-Koreában a vártnál kisebb lett a munkanélküliségi adat.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Közmeghallgatást tart ma 10 órakor a Nemzeti Média és Hírközlési Hatáság a frekvenciatenderről. A jövő évi költségvetés 44 milliárd forintos bevétellel számol (31 milliárd forint a frekvenciákból, a fennmaradó összeg pedig a negyedik mobilszolgáltatótól folyna be). A nemzetgazdasági miniszter a Napigazdaságnak elmondta, hogy ha a Kúria érvényteleníti a korábbi tendert, akkor újat írnak ki. Ebben az esetben a bevétel már a jövő évre tolódna. A hír kedvezőtlen a Magyar Telekomra nézve.
- A tőzsde határozatának értelmében a szokásos 15%-ról 30%-ra tolták ki a napi limitet az E-Star részvényei és kötvényei esetében. A módosítás csak a mai napra vonatkozik.
Gazdasági hírek
- Varga Mihály azt nyilatkozta tegnap, hogy az állam várhatóan jövő év elején devizakötvényt bocsát ki. Az IMF delegációja január 16 és 28 között jön Magyarországra a 2008-ban felvett hitelt vizsgálandó. Varga Mihály szerint az új hitelről is tárgyalhatnak, de az IMF cáfolta ezt, hiszen a delegációnak nem lesz erre jogosítványa. Úgy tűnik tehát, hogy egyelőre parkolópályára kerültek a hiteltárgyalások, ami a jelenlegi piaci környezetben nem is meglepő.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A Mol a vesztese, a Magyar Telekom a nyertese lehet a gyorsjelentési szezonnak

Az előttünk álló napokban teszik közzé gyorsjelentéseiket a legnagyobb hazai cégek, amelyek összességében a tavalyi első negyedévvel megegyező...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben