Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem hozott felhőtlen boldogságot a német alkotmánybíróság döntése

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. május 5.   11:05

3 hónapos csúszás a kérdések tisztázására Nagyot zuhantak tegnap az európai részvényindexek. A DAX 3,6%-ot, a CAC40 4,2%-ot csökkent. A mai nap legfontosabb eseménye a német alkotmánybíróság döntése, mely az...

3 hónapos csúszás a kérdések tisztázására

Nagyot zuhantak tegnap az európai részvényindexek. A DAX 3,6%-ot, a CAC40 4,2%-ot csökkent.


A mai nap legfontosabb eseménye a német alkotmánybíróság döntése, mely az EKB eszközvásárlási programjának jogszerűségéről döntött. Az EKB QE programját két dolog miatt támadják, egyrészt, mert a pert indítók szerint felveti a tiltott monetáris finanszírozás lehetőségét, másrészt mert szerintük ezzel az EKB túllépi a hatáskörét. Az ügy még 2015-ben, nem sokkal a QE program elindulását követően kezdődött. A történetben fontos mérföldkő, hogy két évvel később az Európai Bíróság egyszer már az EKB javára döntött, ezt követően került vissza az ügy a német alkotmánybírósághoz. A német alkotmány szerint az alkotmánybíróság csak igen ritka esetben hozhat az Európai Bíróság ítéletével ellentétes döntést. Ilyen ok, ha az EU-s határozatot önkényesnek vagy súlyosan ésszerűtlennek találják. Az önmagában nem elég, hogy esetleg rossznak tartják az ítéletet. Ezért a várakozás széles körben az volt, hogy jóváhagyják a korábbi, európai bírósági döntést. A mai döntéssel alapvetően jóváhagyták az eszközvásárlási programot, nem találták megalapozottnak a monetáris finanszírozás vádját. Azonban 3 hónapot adtak az EKB-nak, hogy bizonyítsa, hogy arányos és megfelelő válasz a QE a gazdasági problémák kezelésére, különben a Bundesbank (németjegybank) nem vehet részt a program lebonyolításában. Az újabb 3 hónapos csúszás és a tisztázandó kérdések ugyanakkor csalódást okoztak a befektetőknek.


AZ EKB tanulmánya szerint a QE program mellékhatásaként csökken a kötvénypiacok likviditása. A tanulmány megállapítása a piaci szereplőket nem érhette váratlanul, hiszen körükben visszatérő téma a jegybanki eszközvásárlás elszívó hatása miatt csökkenő kötvénypiaci likviditás.


Németországban öt napja folyamatosan csökken az új koronavírusos betegek száma, annak ellenére is, hogy a korlátozó intézkedéseket elkezdték feloldani, az iskolák például részben már újraindultak. Az újabb lazító intézkedésekről holnap dönthetnek. A vírus terjedését mérő R0 mérőszám értéke 0,75 körül alakult az elmúlt napokban, vagyis 1 beteg 1-nél kevesebb embert fertőz meg. Ha ezt sikerül fentartani, akkor van esély lefolytatni a vírust.

Összezuhanó légiforgalom

Ahogy várható volt, a járvány miatti utazási korlátozások hatására töredékére esett az európai légiforgalom. Áprilisban a Ryanair forgalma 99,6%-kal, a WizzAir-é 97,6%-kal maradt el a tavalyitól, vagyis gyakorlatilag mindkét cég forgalma nulla közelébe esett. Ennek megfelelően teljes kapacitásuk alig néhány százalékát használták ki a légitársaságok az elmúlt hónapban. A május várhatóan némileg már jobb lehet, de érdemi utasszám még így sem várható.

A növekvő kitermelés ellenére is csökkent a Total profitja

A Total az első negyedévben 4,8%-kal 3,09 millió hordóra növelte napi kőolaj kitermelését. Ennek ellenére az alacsony olajárak miatt adózott eredménye 35%-kal 1,78 milliárd dollárra esett, azonban az elemzői várakozásokat még így is sikerült felülmúlnia. A következő negyedéveke enyhén csökkenő kitermeléssel számolnak, így az éves átlag 2,95-3 millió hordó lehet naponta. Az alacsony olajár miatt a társaság visszafogja beruházási programjait, igyekszik azt 14 milliárd dollár alatt tartani az idei évben.

Vegyesen teljesítettek az Infineon szegmensei

Az Infineon publikálta második üzleti negyedévére vonatkozó eredményét. Az árbevétel hibahatáron belül emelkedett 1,98 milliárd euróról 1,99 milliárdra. Év/év összehasonlításban az autószegmens árbevétele csökkent, amit ellensúlyozni tudott a többi szegmens teljesítménye. Ugyanakkor az autószegmensben tapasztalható gyenge marzsok a csoportszintű eredményhányadot és üzemi eredményt is lehúzták. A társaság közleménye szerint a következő két negyedév még nehezebb lehet majd. Az év egészére az eddigi tevékenységtől 7,6 milliárd eurós árbevételt várnak, ami a frissen akvirált Cypress hatására 8,4 milliárd euróra emelkedhet. A becslési bizonytalanság +/-5%.

Harmadával esett a BNP Paribas profitja

1,28 milliárd eurós nettó profitot ért el a BNP Paribas az első negyedévben, ami 33%-os visszaesés év/év alapon. A 85%-kal, 1,43 milliárd euróra megugró céltartalékolás mellett az is rontotta a bank eredményét, hogy részvénykereskedési üzletágában 87 millió eurós veszteséget ért el szemben az egy évvel ezelőtti 488 millió euró bevétellel. E mögött komplex kereskedési termékeken realizált komoly veszteség húzódott meg a koronavírus okozta hirtelen piaci esés hatására. Így hiába nőttek a kötvénykereskedési üzletág bevételei 35%-kal. A bank előrejelzése szerint idén összességében 15-20%-kal eshet a BNP Paribas nettó profitja.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben