Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

3,5%-kal bővül a magyar gazdaság

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. május 15.   09:22

Történelmi csúcsról fordultak le az amerikai indexek, a tegnapi kereskedés egészét egy csökkenő trend határozta meg. A kissé negatív hangulat valószínűleg a mai kereskedésre is kihathat, annak ellenére is, hogy Németországban a várt 2,2% helyett 2,3%-kal növekedett a munkanaphatással igazított GDP. Vártnál kedvezőbb növekedési adatok érkeztek Japánból is, ott azonban...

Történelmi csúcsról fordultak le az amerikai indexek, a tegnapi kereskedés egészét egy csökkenő trend határozta meg. A kissé negatív hangulat valószínűleg a mai kereskedésre is kihathat, annak ellenére is, hogy Németországban a várt 2,2% helyett 2,3%-kal növekedett a munkanaphatással igazított GDP. Vártnál kedvezőbb növekedési adatok érkeztek Japánból is, ott azonban ez nagyrészt egyszeri hatásoknak tulajdonítható, és majd csak a következő negyedév adatai lesznek igazán relevánsak.

A pozitív GDP meglepetések sorát a hazai makroadat is bővítette, ugyanis 3,5%-kal tudott növekedni a magyar gazdaság, jelentősen felülmúlva a várakozásokat.

A piacok hírérzékenysége jelentősen csökkent. Hiába lebegtette be tegnap a Reuters EKB-s forrásokra hivatkozva ismét a negatív európai betéti ráta bevezetésének lehetőségét, az EUR/USD árfolyama nem reagált rá. Ugyanígy egyre kisebb figyelem irányul már az orosz-ukrán eseményekre is.

A negatív környezetben a hazai részvénypiacok csökkenésére számítunk ma.
Piaci áttekintés
- Megtört az 5 napja tartó nyerő széria, és eséssel zártak a tengerentúli börzék
- A magas készletadatokra csökkent a WTI, az arany 1.300 dollár körül van
- Mozdulatlan a forint
- Erős negyedév Japánban
- Holnap reggel jelent az OTP, ma zárás után jön az FHB, a PannErgy és az ANY
- 3,5%-kal bővül a magyar gazdaság
- Esés jöhet ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A tegnapi kereskedés nem alakult túl fényesen a tengerentúlon, az indexek lefordultak a csúcsokról és a kereskedés végéig kitartott a zuhanás (Dow -0,61%, Nasdaq -0,71%, S&P500 -0,45%).
- Az erős negyedéves számoknak köszönhetően a zárás utáni kereskedésben több mint 7%-ot rallyzott a Cisco Systems árfolyama. Az egy részvényre jutó profit 51 cent volt a várt 48 centtel szemben, az árbevétel terén pedig 11,55 milliárd dollárt könyvelhetett el a társaság, az erős amerikai és észak- európai értékesítéseknek köszönhetően, miközben az elemzők 11,36 milliárd dollárt vártak. A menedzsment előrejelzése is tetszett a befektetőknek, a negyedévre 1-3%-os árbevétel csökkenésre számít a társaság, ami jóval kedvezőbb az elemzők által várt 6%-nál.
- A Deere&Co. tegnapi gyorsjelentésében profitcsökkenésről olvashatunk, de a számok így is kedvezőbbek a várakozásoknál. A nettó részvényenkénti profit 2,76 dollárról 2,65 dollárra zuhant, de az elemzők csak 2,47 dollárt vártak. Az árbevétel közel 9%-kal 9,25 milliárd dollárra eset vissza, miközben az elemzők 9,65 milliárd dollárt vártak. Az idei évre vonatkozó árbevétel várakozást azonban lefelé módosította a társaság, ez pedig nem tetszett a piacoknak. Zárás után 2%-os esett a papír árfolyama.
- A termelői árindex havi alapon 0,6%-os bővülést mutatott áprilisban, amire 2012 szeptembere óta nem volt példa. Az elemzők csak 0,2%-ra számítottak a márciusi 0,5% után.
- Mai makroadatok: fogyasztói árindex áprilisi értéke, New-Yorki feldolgozóipari beszerzési menedzser index májusi értékes, szokásos heti friss munkanélküli-segélykérelmek, áprilisi ipari termelés és májusi Philadelphiai Fed index.
Európa
- Oldalazással telt a kereskedés Nyugat-Európában (FTSE100 0,07%, DAX 0%, CAC40 -0,09%).
- Az Egyesült Királyságban 5 éves mélypontra, 6,8%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta az első negyedévben. A Bank of England elnöke, Marc Carney arról beszélt, hogy a gazdaság jó úton halad, és egyre közeledik az időpont, hogy szükség legyen a kamatemelésre. A BoE szerint az infláció 2% körül alakulhat a következő években.
- Németországban ma reggel publikálták az első negyedéves GDP adatot, a várt 2,2% helyett 2,3% lett a munkanaphatással korrigált gazdasági teljesítmény. Ez 2011 harmadik negyedéve óta nem látott adat.
- Euró zónás első negyedéves GDP adatot publikálnak a délelőtti órákban, és áprilisi fogyasztói árindex is lesz.
Olaj, arany
- A WTI 102 dollárra süllyedt vissza arra a hírre, hogy az USA termelése 28 éves csúcsra jutott. A termelés napi 8,428 millió hordóra nőtt, napi 78 ezer hordós volt az emelkedés az előző hónaphoz képest. Az ukrán krízis miatti félelem egyre inkább háttérbe szorul.
- Az arany ára egyelőre alig változott, annak ellenére, hogy a hírek szerint a kínai fizikai kereslet gyengült az elmúlt hónapokban. Az ukrán események ennek ellenére tartották az árat.
Devizák
- Napon belül nagyot mozgott az EUR/HUF árfolyama, ami átmenetileg 304,5-ig is felszúrt, azonban innen gyorsan visszakorrigált a 303,3-as szintig, miközben a 200 napos mozgóátlag tovább emelkedett egészen 302,3-ig, így a tér a forint erősödése előtt egyre jobban beszűkül.
- Enyhe korrekciót láthattunk az EUR/USD árfolyamában. A korábbi jelentős dollárerősödést követően az EUR/USD árfolyam 1,3704-ről 1,3715-ig emelkedett. Az árfolyamban az sem okozott jelentős mozgást, hogy a Reuters információi szerint az EKB negatív betéti ráta bevezetésére készül.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,1%-ot, a Shanghai index 0,7%-ot esett, míg a Hang Seng 0,3%-ot emelkedett.
- Az első negyedévben a szezonálisan igazított japán GDP évesítve 5,9%-ot emelkedett, míg az elemzői várakozás mindössze 4,2%-os bővülés volt. Különösen nagy emelkedés volt tapasztalható a fogyasztás terén, ami 8,5%-kal ugrott meg, azonban ennek fő oka az áprilisi ÁFA emelés miatt előrehozott fogyasztás, így a második negyedév várhatóan gyenge lesz.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel. A Dow, az S&P és a Nasdaq a pozitív tartományban, míg a DAX a negatív tartományban volt.
Vállalati hírek
- Holnap reggel teszi közzé 2014. I. negyedéves eredményét az OTP, ma zárás után pedig az FHB, a PannErgy és az ANY számait ismerhetjük meg.
- A féléves felülvizsgálat során tegnap újrasúlyozták az MSCI indexeket. Ahogy arra számítani lehetett, a magyar papírok közül az indexekbe se ki, se be nem kerül új cég. A MOL, az OTP és a Richter a standard index tagja, míg a Magyar Telekom a small cap indexben szerepel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben