Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Még mindig gyógyszer

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. április 30.   09:33

Erste kommentár A Gilead remdesivir gyógyszere sikert aratott a kormányzat által vezetett klinikai harmadik fázisú egykaros (nem volt kontrolcsoport) kíséretekben. Az ötnapos kezelés alatt a súlyos betegek több...

Erste kommentár

A Gilead remdesivir gyógyszere sikert aratott a kormányzat által vezetett klinikai harmadik fázisú egykaros (nem volt kontrolcsoport) kíséretekben. Az ötnapos kezelés alatt a súlyos betegek több mint 50 százaléka meggyógyult. A cég csak május folyamán teszi közzé saját kísérleteit, de az amerikai egészségügyi vezetők nagyon bizakodók. Olyannyira, hogy az FDA sürgősséggel már jövő hét szerdára jóváhagyhatja a gyógyszert. Ez új utat nyitna a súlyos COVID-19 betegek kezelésében, ami a gyógyulási idő lerövidítésével jelentősen megnövelné az elérhető korházi kapacitásokat, s így segítené a gyorsabb nyitást.


A Richter sem hagyott bennünket hír nélkül. Bejelentette, hogy a Richter és a Helm közös leányvállalata, a Richter-Helm Biologics megállapodást kötött az amerikai INOVIO nevű céggel a fennálló gyártási kapcsolat bővítése céljából. A cég nagy mennyiségben gyártana az INOVIO által fejlesztett, a COVID -19 kezelésére szolgáló DNS-alapú oltóanyagot. A kísérletek az első klinikai fázison már túl vannak, a második fázis eredményei nyár végére várhatók. Ez számunkra azt jelenti, hogy a harmadik fázis talán már év végére befejeződik, ami jelentős mennyiségű oltóanyag gyártást jelent a jövő évtől. Persze a részletek egyelőre nem ismertek, ennek ellenére a hír pozitív.


Az általános jó hangulatban a tegnapi nagy emelkedés ellenére a DAX és a BUX index ma is emelkedhet, ezt sugallják a reggeli határidős árfolyamok is.

Már áprilisban stabilizálódtak a Facebook hirdetési bevételei

Újabb jó napot tudhattak maguk mögött a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 2,2%-kal, az S&P500 2,7%-kal, a Nasdaq 3,6%-kal került feljebb.


A várt felett alakult a Facebook hirdetési bevétele az első negyedévben, 17,7 milliárd dollár lett (+18% év/év) a várt 17,3 milliárd dollárral szemben. Ezen a vártnak megfelelő 1,71 dolláros EPS-t ért el. Március utolsó heteiben komoly visszaesést tapasztalt a vállalat a hirdetési bevételekben, azonban április első három hetében a stabilizálódás jeleit látta. A vállalat szerint ez utóbbi periódusban a hirdetési bevételek stagnálást mutattak év/év alapon. Ez a várakozásokhoz képest mindenképpen pozitívum, így az árfolyam 10%-kal került feljebb piaczárás után.


A vártnak megfelelő 5,9 milliárd dolláros árbevételt ért el a Tesla az első negyedévben, amin a várt 0,28 dolláros egy részvényre jutó veszteséggel szemben 1,24 dolláros nyereséget ért el. Emellett pozitívum, hogy a vállalat továbbra is elképzelhetőnek tartja azt, hogy az idei évben 500 ezer autót szállítson le a vásárlóknak, noha ennek kockázatai jelentősen megnőttek. A vállalat a negyedévben 900 millió dollárnyi készpénzt égetett el, de még ezzel együtt is maradt 8,1 milliárd dollárnyi szabad készpénzállománya. A kedvező jelentésre 9%-kal emelkedett az árfolyam piaczárás után.


35 milliárd dolláros árbevételt ért el a Microsoft a gazdasági harmadik negyedévében, ami 15%-os növekedés év/év alapon, jóval felülmúlva a 33,7 milliárd dolláros konszenzust. A koronavírus hatása a negyedévben összességében semleges volt a cég számára. Az egy részvényre jutó tisztított profit 1,40 dollár lett a várt 1,28 dollárral szemben. A felhőalapú szolgáltatások továbbra is dinamikusan nőttek, amire a növekvő home office igény is rátett. Az innen származó árbevétel 39%-kal nőtt év/év alapon. Összességében az látszott, hogy továbbra is kitart a cég lendülete. A most kezdődött negyedévre a vállalat várakozásai az egyes szegmenseket összegezve nagyjából megfeleltek a konszenzusnak. Az árfolyam 2%-kal emelkedett piaczárás után.


Megérkeztek tegnap a részletek a Gilead koronavírus kezelését szolgáló remdesivir készítményével kapcsolatban. Az USA-ban 800 pácienssel végzett kutatás azt mutatta, hogy a remdesivirrel kezelt betegek 31%-kal gyorsabban épültek fel a koronavírusból, mint azok, akik placebót kaptak. A halálozási ráta 8% volt a remdesivirrel kezelt betegeknél és 11% a placebót kapó csoportban. Ezzel megnőtt az esélye annak, hogy széleskörben fogják alkalmaznia Gilead készítményét. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet hamarosan jóvá is hagyhatja a készítményt, mint első hivatalos kezelést a koronavírusra.


A koronavírus elleni vakcina kifejlesztésének felgyorsítására dolgoz ki a tervet a Trump-adminisztráció, így 2021 nyara helyett már 2020 végére tömegesen állhatna rendelkezésre védőoltás az USA-ban. Ez azzal járna, hogy a legígéretesebb készítmények tömeggyártása már az előtt megkezdődne, mielőtt bebizonyosodna róluk, hogy valóban biztonságosak az emberek számára. Ezzel valószínűleg sok felesleges vakcina lenne legyártva, de cserébe felgyorsulna a folyamat.


5,2 milliárd dolláros árbevételt ért el a Qualcomm az első negyedévben a várt 5 milliárd dollárral szemben, amin 0,88 dolláros EPS-t jelentett, felülmúlva a 0,78 dolláros konszenzust. A most kezdődött negyedévre 4,4-5,2 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég, a sáv közepe megegyezik a 4,8 milliárd dolláros konszenzussal. A vállalat szerint az okostelefonok iránti kereslet Kínában mostanra nagyjából visszaállt arra a szintre, ami a koronavírus nélkül lehetett volna. Az árfolyam 3%-kal emelkedett piaczárás után.

Visszaelőzött a kínai szolgáltatószektor

A Nikkei 2,1%-ot, a Shanghai index 1,3%-ot emelkedett, míg a hongkongi tőzsde ma zárva tartott.


Vegyesen alakultak az áprilisi kínai beszerzési menedzser indexek. A feldolgozóipar esetében a vártnál enyhén nagyobbat, 52,0 pontról 50,8 pontra esett vissza az index, míg a szolgáltatószektor esetében a vártnál nagyobb volt a javulás, 52,3 pontról 53,2 pontra emelkedett az index. Az ok, hogy az export piacok gyengén teljesítenek, ami elsősorban a feldolgozóiparra hat ki, míg a belső kereslet gyors ütemben tér magához, ami viszont húzza a szolgáltatószektort. A járvány hatására a szolgáltatószektor mélyebbre esett Kínában, de az üzleti bizalom gyorsabban helyreállt, mint a feldolgozóipar esetében.


A japán kiskereskedelmi forgalom a várakozásokkal összhangban 4,6%-kal esett vissza év/év alapon márciusban, viszont az előzetes adatok alapján az ipari termelés jobban teljesített a vártnál, „csak” 5,2%-kal maradt el a tavalyi szinttől, miközben a piac 7,4%-os visszaesésre számított.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben