Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az állam átvenné a MOL stratégiai gáztározóját

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. december 10.   09:22

Tragikus adatot láthattunk Kínából. Az export 9 százalékos növekedés helyett, csak 2,9 százalékkal tudott bővülni novemberben. Két évvel ezelőtt még 40 százalékkal száguldott ez az érték, s azóta folyamatosan csökken. Ugyanakkor az ipari termelés és a kiskereskedelmi értékesítés jól alakult, így a kínai piac végül emelkedni tudott. A görögök, úgy tűnik, sikeresen...

Tragikus adatot láthattunk Kínából. Az export 9 százalékos növekedés helyett, csak 2,9 százalékkal tudott bővülni novemberben. Két évvel ezelőtt még 40 százalékkal száguldott ez az érték, s azóta folyamatosan csökken. Ugyanakkor az ipari termelés és a kiskereskedelmi értékesítés jól alakult, így a kínai piac végül emelkedni tudott. A görögök, úgy tűnik, sikeresen visszavásárolnak 27 milliárd eurónyi kötvényt EFSF kötvényekért cserébe. Így az államadósság mintegy 20 milliárd euróval csökkenhet. Ugyanakkor az európai piacok kissé bizonytalanná váltak, s a múlt heti emelkedést követően nulla körül fluktuálnak. A DAX például kb. két napja korrigál a rövidtávú indikátorok alapján, amely hamarosan véget érhet. Ha pedig eközben sikerül a jelenlegi szinten maradni, az jó jel lenne a folytatás tekintetében. Ami a BUX-ot illeti, valami elkezdett mozgolódni pénteken. S így talán ma már kismértékű emelkedést is fel tudunk mutatni.
Piaci áttekintés
- Nem volt egyértelmű irány a tengerentúlon
- Emelkedésben az arany és az olaj is a reggeli órákban
- Oldalaz a forint, tart a dollár erősödő tendenciája
- Enyhe optimizmus a távol-keleti piacokon
- Az állam átvenné a MOL stratégiai gáztározóját
- Csődvédelmet kért az E-Star
- Áremelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Most érdemes NYESZ-R számlát nyitni! - Fizessen be év végéig NYESZ-R számlájára, és erre az évre is igényelhet adóvisszatérítést!
Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Vegyes hangulatban telt a hét utolsó kereskedési napja a tengerentúlon. A Dow volt az üdítő kivétel, amely szinte egész nap emelkedett, és 0,6%-os pluszban zárt. Az S&P500 rosszul kezdte a kereskedést, de egy napon belüli fordulatnak köszönhetően a pozitív tartományban zárt az index (0,3%). A Nasdaq nem tudott talpra állni, így az index maradt a negatív oldalon (-0,4%). A technológiai index az Apple mélyrepülésétől szenvedett, a papír 2,5%-os mínuszban zárt.
- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe decemberi előzetes számai negatív meglepetést okoztak, a várt 85 ponttal szemben 74,5 pontra esett a mutató, az előző havi 82,5-ről. Az index öt éves maximumról esett.
- A várt 85 ezer fővel szemben 146 ezer új munkahely jött létre a tengerentúlon a nem-mezőgazdasági szektorban. Az előző hónap adatát 49 ezerrel lefelé módosította a tárca (171 ezerről 138 ezerre). A munkanélküliségi ráta jobb lett, a várt stagnálás (7,9%) helyett 7,7%-ra csökkent, utoljára 2008 decemberében állt ilyen mélyen a mutató.
- John Boehner pénteken azt nyilatkozta, hogy a múlt héten nem történt előrelépés a költségvetési szakadék elkerülésével kapcsolatban. A nemzetközi valutaalap vezetője a CNN-nek adott interjújában sürgette a politikusokat, hogy mielőbb állapodjanak meg. Egy átmeneti megállapodás szerinte nem elég, mert az csak bizonytalanságot okozna a piacokon.
- Az olasz miniszterelnök, Mario Monti bejelentette, hogy lemond, amint a parlament elfogadja a jövő évi költségvetési törvényt. A politikus szerint nem elég erős a szakértői kormány támogatása a parlamentben.
- A héten fontos makrogazdasági adatok látnak napvilágot külföldön. Az izgalmak holnap kezdődnek, a ZEW hangulatindexével, majd a tengerentúli külkereskedelmi egyenleg adat következik. A Fed kétnapos kamatdöntő ülése szerdán kezdődik, csütörtökön pedig az Európai Tanács kétnapos ülése kezdődik, ahol a bankunió lesz a fő téma.
Olaj, arany
- Pénteken folytatódott a WTI típusú kőolaj vesszőfutása, 86,4 dollárról 86 dollárig csökkent a kurzus, ami 0,5%-os veszteséget jelent. A reggeli kereskedésben már optimistább a hangulat, a pénteki veszteséget ledolgozva 86,4 dollárig emelkedett a kurzus. Az árfolyam jelenleg egy támaszon mozog.
- Veszteséggel indult a kereskedés az arany piacán, 1.700 dollárról 1.685 dollárra süllyedt a kurzus, majd zárásra a veszteségét ledolgozva 1.704 dollárig emelkedett. Reggel enyhe pluszban mozgott a kurzus (1.708 dollár).
Devizák
- A forint piacán továbbra is nagy az unalom, pénteken is a 20 és 30 napos mozgóátlag felett oldalazott a kurzus (282,5), de a reggeli kereskedésben sem látni érdemleges mozgást.
- A dollár piacán már nagyobb elmozdulást láthattunk, folytatódott a tengerentúli deviza erősödése az euróval szemben, 1,297-ről a 20 napos mozgóátlag alá (1,29) esett a kurzus, ahonnan megfordult, és 1,293-ig emelkedett zárásra. A reggeli órákban 1,291 környékén kereskednek az EUR/USD párral.
Távol-Kelet
- Enyhe pluszban vannak az ázsiai piacok (Nikkei 0,07%, Hang Seng 0,26%, Shanghai 1,08%).
- Jó makroadatok láttak napvilágot Kínában: az ipari termelés 10,1%-kal nőtt éves alapon, az elemzők 9,6%-ra számítottak. A kiskereskedelmi forgalom a várt 14,6% helyett 14,9% volt novemberben. Az infláció is jól alakult, 2%-ra emelkedett. A ma hajnali adatok szerint a külkereskedelmi többlet 19,6 milliárd dollár volt a várt 26,9 milliárd dollár helyett.
- A japán GDP 0,9%-kal csökkent a 3. negyedévben, a 2. negyedéves számot -0,1%-ra módosították.
Határidős piacok
- Mínuszban vannak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Egy törvényjavaslat szerint az állam átvenné a MOL stratégiai gáztározóját. A MOL-nak 72%-a van a szőregi gáztározóban, mely az 1,2 milliárd köbméter biztonsági készleten felül további 700 millió köbméter gáznak is helyet tud biztosítani, ezzel szabadon gazdálkodhat a piacon a tárolót üzemeltető. A MOL részesedésének könyv szerinti értéke 150 milliárd forint. Az ügylet megítélése függ a feltételektől, a MOL vélhetően könyv szerinti értéken eladná a tározót.
- A Raiffeisen Bank azonnal hatállyal felmondta az E-Star hiteleit (2,5 milliárd forint). Az E-Star egyúttal bejelentette, hogy csődvédelmet kért. Ha a csődeljárás során sikerül megegyezni a hitelezőkkel, akkor tovább működhet a cég, ha nem születik egyezség, akkor megindul a felszámolás.
- OTP: A költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítvány szerint idén 100, jövőre pedig 500 milliárd forint önkormányzati adósságot vállal át az állam. Árfolyamhatásra nem számítunk.
- A román cégbíróság bejegyezte az OTP román leánybankjánál történt tőkeemelést. Az OTP Bank Romania közgyűlése részvény kibocsátás útján történő tőkeemelésről döntött 2012.11.26-án, a társaság jegyezett tőkéje 683 millió lejről 733 millió lejre emelkedett.
- Thilo Kusch, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese és igazgatósági tagja 2012. december 7-én 13.500 darab Magyar Telekom részvényt vásárolt 371 forintos átlagáron. A tranzakciót követően Thilo Kusch tulajdonában összesen 17.000 darab Magyar Telekom részvény van.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben