Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Tovább esett az olaj

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. április 22.   09:55

Erste kommentár Tegnap tovább esett az olaj, aminek köszönhetően a júniusi könnyűolaj ára is jelentősen csökkent, és ma is tovább esik. Mostanra 11 dollár alatt van az árfolyam. A Brentre is kihatott a WTI-ben fennálló...

Erste kommentár

Tegnap tovább esett az olaj, aminek köszönhetően a júniusi könnyűolaj ára is jelentősen csökkent, és ma is tovább esik. Mostanra 11 dollár alatt van az árfolyam. A Brentre is kihatott a WTI-ben fennálló anomália, és az is 17 dollár alá esett. Ugyanakkor piaci hírek szerint 18 szaúdi tanker elindult és a jövő hónap elején megérkezik az USA-ba, hogy olcsó, jó minőségű kőolajat vásároljon. Ez pedig stabilizálhatja az árfolyamot.


Az amerikai Szenátus tegnap este a jóváhagyta a 484 milliárd dolláros csomagot, amiből 380 milliárd dollár jut a kis- és középvállalatoknak, 75 milliárd dollár a korházaknak, 25 milliárd dollár pedig tesztelésekre.


Mindeközben a Richter közleményt adott ki, hogy sem a beszállítói, sem az értékesítési csatornái nem sérültek a járványban, azaz időre érkezik a gyártáshoz az alapanyag és a kiszállításokat is megfelelően megoldotta a cég. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy nem zárható ki, hogy a jövőben a járvány alakulásának függvényében ez megváltozik. A cégnek még jótékonykodásra is futotta az energiájából és idejéből!


A mai napon a DAX emelkedéssel kezdett, míg a BUX rövid hezitálás után szintén az emelkedés útjára lépett. A BUX továbbra is lemaradó, pedig az egyik legalultékeltebb index. 

Több cég is profitált a járványból

Komolyabb csökkenéssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 2,7%-kal, az S&P500 3,1%-kal, a Nasdaq 3,5%-kal került lejjebb.


Nagyon erős első negyedévet zárt a Netflix azt követően, hogy márciusban a koronavírus hatására komoly ugrást mutatott az új előfizetők száma. A negyedévben összesen 15,8 millió új felhasználó iratkozott fel a cég streaming-szolgáltatására, ami nagyjából duplája a várakozásoknak. A második negyedévre 7,5 millió új előfizetővel számol a cég, ami továbbra is kedvező számot jelentene. A vállalat vezérigazgatója szerint az új előfizetők számát tekintve a harmadik és a negyedik negyedév már gyengébb lesz, amint véget érnek a kijárási korlátozások. A váratlanul sok előfizető mellett egy másik pozitív hatása is volt a koronavírusnak a Netflixre, mégpedig az, hogy története során először pozitív cashflowt mutatott fel 162 millió dollár értékben. Ez főként a forgatásokban tapasztalható kényszerszünet miatt következett be. Az első negyedévet 5,8 milliárd dolláros árbevétellel és 1,57 dolláros tisztított EPS-el zárta a cég. Az árfolyam piaczárás után kezdetben nagyot emelkedett, majd a vezérigazgató konzervatív szavaira stagnálásba ment át.


Év/év alapon 7%-os visszaesést mutatott a Texas Instruments félvezetőgyártó első negyedéves 3,3 milliárd dolláros árbevétele, de felülmúlta a 3,1 milliárd dolláros elemzői konszenzust. Ez a vállalat szerint részben annak volt betudható, hogy több cég még megnövelte rendeléseit márciusban a koronavírus ellátási láncokra gyakorolt esetleges negatív következményeitől tartva. Ez az első negyedéves profitban is meglátszott, ami 1,24 dollár lett részvényenként a várt 0,99 dollárral szemben. A második negyedévre 0,64-1,04 dollár közötti EPS-t vár a cég, ami komoly bizonytalanságot mutat. A konszenzus ezt megelőzően 0,93 dollárral számolt. Ehhez a várakozáshoz a 2008-as gazdasági válságból indult ki a cég. Az árfolyam 3%-kal emelkedett a hírekre piaczárás után.


Kedvezően jött ki egyelőre a koronavírusból a Snapchat alkalmazást fejlesztő Snap is, miután 20%-ot növekedve év/év alapon 229 millióra nőtt napi aktív felhasználóik száma a várt 224 millióval szemben. Az árbevétel az első negyedévben 44%-kal 463 millió dollárra nőtt. Külön pozitívum, hogy a vállalat szerint az árbevétel április 19-ig bezárólag 15%-kal nőtt év/év alapon a hónapban, ami arra utal, hogy még a jelen körülmények között is képes növekedni a cég. A hírekre az árfolyam 20%-kal emelkedett piaczárás után.


Az Amerikai Járványügyi Hatóság elnöke tegnap arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus második hulláma a tél folyamán akár a mostaninál is nagyobb mértékben próbára teheti a világot, ugyanis akkor az újból felerősödő influenzával karöltve lehet majd jelen. Ez komoly terhet róhat majd az egészségügyi ellátórendszerekre.


Donald Trump várhatóan ma írja alá azt az elnöki rendeletet, ami 60 napra felfüggeszti az USA-ba történő bevándorlást. Az átmeneti dolgozókra ez nem vonatkozna, hanem csak a zöld kártyáért folyamodókra. Tavaly nagyjából egymillió ember kapott ilyet.


Megszavazta tegnap az amerikai Szenátus a kisvállalkozásoknak és az egészségügynek szánt újabb segélycsomagot. Ennek mértéke 484 millió dollár, melyből 320 millió dollár a kisvállalkozásoknak szóló bértámogatás a munkahelyek megőrzéséért.

Példátlan szociális támogatások Kínában

Vegyesen teljesítettek az ázsiai részvényindexek. A Nikkei 1,1%-ot esett, míg a Hang Seng 0,1%-ot, a Shanghai index pedig 0,3%-ot emelkedett.


Egyre nagyobb kihívásokkal néz szembe a kínai társadalombiztosítási rendszer. A gyenge első negyedéves GDP adatra és az ennek eredményeként megugró munkanélküliségre válaszolva a külföldi munkavállalókra is kiterjesztették a munkanélküliségi segélyt és az állami szociális juttatásokat, amire eddig még nem volt példa.


A nem-teljesítő hitelek aránya 2,04%-ra emelkedett március végére Kínában, ami 0,06 százalékpontos emelkedést jelent a decemberi értékhez képest.


Dél-Koreában már a harmadik kiegészítő költségvetést készítik, ami további 32 milliárd dollárnyi pénzügyi támogatást, likviditást és garancia vállalást tartalmazna a bajba jutott vállalatok részére.


Japánban május 6-ig meghosszabbíthatják a rendkívüli helyzetet, ami azért is tűnik indokoltnak, mert április 29. és május 5. között négy nemzeti ünnep is van Japánban, ami nagyobb tömegek kialakulásához vezethetne.

Határidős piacok

Az FTSE kivételével a pozitív tartományban voltak ma reggel a főbb határidős indexek.

Tovább veszi részvényeit az OTP

Április 21-én ismét vett 100.000 darab saját részvényt az OTP 8.109 forintos átlagáron.

Magyar Telekom közgyűlés

A Magyar Telekom igazgatósága április 24-én dönt a közgyűlés napirendjén szereplő kérdésekben.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben