Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Közös sajtótájékoztatót tart ma Mario Draghi és Simor András Budapesten

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. december 7.   09:44

Tegnap komoly teljesítményt nyújtott a DAX index. Sikerült a korábbi lokális maximum fölé kerülnie és megcélozta a 7.600 pontnál levő következő szintet, amely fölött már csak a 8.200 pont környéki minden idők legmagasabb értéke van, mint ellenállás. Vagyis mintegy 8 százalékra van a piac a csúcstól! Gondoljunk csak bele. Válságban vagyunk, recesszió van, miközben a...

Tegnap komoly teljesítményt nyújtott a DAX index. Sikerült a korábbi lokális maximum fölé kerülnie és megcélozta a 7.600 pontnál levő következő szintet, amely fölött már csak a 8.200 pont környéki minden idők legmagasabb értéke van, mint ellenállás. Vagyis mintegy 8 százalékra van a piac a csúcstól! Gondoljunk csak bele. Válságban vagyunk, recesszió van, miközben a különböző intézmények egymás után csökkentik a jövő évi kilátásokat. Pl. Ma reggel a Bundesbank volt nagyon pesszimista. A „száz évvel” ezelőtti előrejelzését módosította a piac közeli értékre, illetve az alá. Az ECB is pesszimistábbá vált. A piac tehát nem igazán foglalkozik már ezekkel a dolgokkal. Továbbra is a kockázati prémium csökkentése/csökkenése van napirenden, uggyanis a profitvárakozások változásában még nem látunk felfelé mutató irányt. Vagyis ahogy már korábban megírtuk: ugyanazt látjuk, mint amikor lefelé jött a piac 2008-2009-ben, csak fordítva. Mivel az eredményvárakozások nem igazolják vissza az emelkedést (akkor a csökkenést) ezért sokan pesszimisták (akkor optimisták voltak), s most nem vesznek, míg akkor vettek. Ugyan a negatív tartományban nyitott a BUX ma is, ennek ellenére mégis emelkedést várunk ma már.
Piaci áttekintés
- Kedvező hírek érkeztek Amerikából
- Olaj és arany: kismértékű változás ma reggel
- Nagyot erősödött a dollár
- Emelkedéssel zárta a hetet Ázsia
- Esett a MOL és a Magyar Telekom is arra a spekulációra, hogy a céget is érinti a lakossági energiaár csökkentés
- A gyógyszerkassza szinten maradhat jövőre
- Az árfolyamok emelkedésére számítunk ma a BÉT-en
Most érdemes NYESZ-R számlát nyitni! - Fizessen be év végéig NYESZ-R számlájára, és erre az évre is igényelhet adóvisszatérítést!
Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést az amerikai tőzsdék. A Dow 0,3%-os, a Nasdaq 0,51%- os, míg az S&P500 0,33%-os emelkedést tudott felmutatni.
- A vártnál jobb munkaerő piaci adatok érkeztek a tengerentúlról, hiszen az előrejelzett 380 ezer fő helyett, csak 370 ezer új munkanélküli regisztráltatta magát.
- Kissé csökkent a Bloomberg által mért fogyasztói bizalom Amerikában.
- Közeledést mutatott a republikánusok és a demokraták álláspontja a jövő évi költségvetésről folyó tárgyalásokon, ugyanis a republikánusok néhány képviselője hajlandóságot mutatott arra, hogy elfogadják a magasabb jövedelműek adóterheinek növelését. Eddig ebben a vitában mutatkozott a legnagyobb különbség a nézetekben, vagyis a közeledés mindenképpen pozitív.
- Sem az EKB, sem pedig a BOE nem változtatott a monetáris politika kondícióin, így az EKB kamata továbbra is 0,75%, míg a BOE irányadó monetáris célja 0,5%.
- Ugyanakkor az EKB közzétette a 2013-ra és 2014-re vonatkozó növekedési kilátásait. A 2014-es várakozást most publikálták először és ez alapján 0,2-2,2 százalék közötti növekedésre számítanak. A 2013-as várakozásokat lefelé módosították.
- Tegnap publikálták a harmadik negyedéves előzetes GDP adatot az eurózónában, ami a vártnak megfelelően év/év alapon -0,6%-os változást mutatott.
- Ma reggel a Bundesbank az eddigi 1,6%-ról 0,4%-ra csökkentette le a jövő évre várt német GDP bővülés nagyságát.
- Amerikában 14:30-kor fogják publikálni a munkanélküliségi rátát és a foglalkoztatottak számában bekövetkezett változást is, 15:55-kor pedig a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének nagyságát ismerhetjük meg.
- 11 órakor Mario Draghi és Simor András közös sajtótájékoztatót tartanak ma Budapesten.
Olaj, arany
- Három nap esést követően kismértékben emelkedett ma reggel a kőolaj ára arra a várakozásra, hogy a kínai ipari termelési adat ismét erősebb lesz. A Brent jelenleg 108.3 USD/bbl szinten áll.
- Az arany ára 1700 dollár volt unciánként. A hét gyenge volt az arany piacon, főleg annak az amerikai elemzésnek a hatására, mely szerint jövőre véget érhet az arany kilenc éve tartó emelkedése.
Devizák
- Az Európai Központi Bank tegnap közzétett prognózisában csökkentette a növekedési kilátásokat, ami az európai tőzsdékre kevésbé hatott, azonban az eurónak megadta a nap első pofonját. Majd ezt követte még másik kettő is, hiszen Amerikából a vártnál kedvezőbb munkanélküliségi adatok érkeztek, illetve a republikánus párt néhány képviselőjének nyilatkozata is erősítette a dollárt, ugyanis a politikusok hajlandóságot mutattak a magasabb jövedelműek adójának megemelésére, ez pedig közelebb hozta a jövő évi költségvetésről tárgyaló felek álláspontját. Az EUR/USD árfolyam 1,3068- ról 1,2976-ra csökkent.
- A reggeli forintgyengülés kitartott a nap hátralévő részére is, melynek eredményeként az EUR/HUF árfolyam 282,93-ról 283,19-re emelkedett.
Távol-Kelet
- A Shanghai index értéke 1,71%-ot, a Hang Seng index pedig 0,35%-ot emelkedett. Az ázsiai piacokon kivétel volt a Nikkei, ugyanis itt csökkenés volt megfigyelhető, azonban ennek mértéke mérsékelt, 0,19% volt.
- Fontosabb makroadat nem jelent meg a Távol-Keleten. Az emelkedés elsősorban az amerikai híreknek és adatoknak volt köszönhető.
- Sikeres IPO-ra került sor Hongkongban, az állami irányítású biztosítóóriás, a People’s Insurance Company of China bevezetésére került sor.
- A japán tőzsdén 8%-ot meghaladó mértékben emelkedett a Sharp részvények árfolyama, miután bejelentették, hogy tovább folytatják a tárgyalásokat egy potenciális befektetővel.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek enyhe mínuszban, míg az európaiak pluszban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL 3,6%-kal esett tegnap a piacon köszönhetően annak a spekulációnak, hogy a cég is zuhanó nyereséggel szembesülhet a 10%-kal csökkenő gázárak miatt. A társaság a hazai gázkitermelésben és a földgázszállításban is érdekelt. A kormány tegnapi nyilatkozata alapján ez utóbbi esetben lehet szó a nyereségráták vágásáról – a földgázszállító FGSZSZ hozzávetőlegesen évi 40 milliárd forint működési profitot ér el, ami a teljes csoport várható eredményének 11%-a. A gázszállítás megtérülései eltérőek a háztartások felé történő szállítás és a lakosság felé történő szállítás esetén. Véleményünk szerint a kormány akciója inkább a multinacionális cégeket, mint a nagykereskedő és tárolással foglalkozó E.ON-t, vagy a kiskereskedelemmel foglalkozó Tigázt (ENI) és GDF tulajdonban lévő vállalkozásokat érintheti.
- A piac arra spekulál, hogy a jövő évi lakossági energiaár csökkentés negatívan érinti majd a Magyar Telekom energia üzletágát is. A Magyar Telekom a nagykereskedőktől veszi az áramot és a gázt, és ezt adja tovább a lakossági fogyasztóknak. Az üzletág alacsony marzsú, melyet (3-8%) a cég átenged a fogyasztónak. Így EBITDA szinten jelenleg veszteséges az energiaszegmens, de hosszú távon nullszaldó elérése a cél. A nagyobb veszteség elkerülése érdekében a cég csökkentheti a fogyasztónak adott kedvezményt illetve árcsökkentést kérhet a nagykereskedőtől. Legrosszabb esetben pedig akár ki is léphet az energia piacról. Bár a hír enyhén negatív a Magyar Telekomra nézve, ez nem indokolt volna 2%-os részvényár esést tegnap.
- Tegnap a kormányzat hivatalosan is megerősítette, hogy jövőre az eredeti tervekhez képest mintegy 60 milliárd forinttal megemeli a gyógyszerkasszát, s így az szinten maradhat az idei 219 milliárd forintos előirányzathoz képest. Úgy tűnik, hogy a kormányzat is belátta, hogy a kassza nem csökkenthető tovább, mert az ellátás biztonság rovására mehet. Ez azt jelenti, hogy a vakliciteken az árnyomás csökkenhet, s így a magyar piac jövőre talán már stagnálhat. Ugyanakkor a december 17-i szavazásnál kíváncsian figyelhetjük majd, hogy véglegesítik-e az örökre szóló K+F kedvezményeket, amely a hazai gyártóknál (pl. Richter, Egis esetében) csökkentheti, vagy akár teljesen meg is szüntetheti az orvos látogatói és a gyógyszerkassza visszafizetési kötelezettséget. Ezeknek nagy a valószínűsége, de régóta tudott, vagy sejtett hírek. Így az árfolyam hatás is jelentéktelen.
- Az E-Star további kötvényeket vett vissza diszkonton:
- 2.329 darab E-Star 2012/A kötvényt 35%-os áron,
- 34 darab RFV 2014/A: kötvényt 25,74%-os áron,
- 64 darab E-Star 2015/A: kötvényt 25,74%-os áron.
Gazdasági hírek
- Varga Mihály azt nyilatkozta, hogy az Eximbank kötvénykibocsátása csak a piac tesztelése volt. Ha ez sikeres lesz, akkor az ÁKK is kötvényeket bocsáthat ki.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben