Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A céltartalékolás húzta le a nagybankok eredményét

ERSTE UZSONNA
ERSTE UZSONNA2020. április 14.   16:16

Komolyabb emelkedéssel kezdték a napot a vezető amerikai részvényindexek, 2,5-3% körüli pluszokat láthatunk piacnyitás után. A J.P. Morgan gyorsjelentésével kezdődött meg ma a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon. A várt 1,84 dollárral szemben csupán...

Komolyabb emelkedéssel kezdték a napot a vezető amerikai részvényindexek, 2,5-3% körüli pluszokat láthatunk piacnyitás után.

A J.P. Morgan gyorsjelentésével kezdődött meg ma a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon. A várt 1,84 dollárral szemben csupán 0,78 dolláros egy részvényre jutó profitot ért el a bank, mivel a rosszabb időkre felkészülve már 8,3 milliárd dollárra növelte céltartalékait a megelőző évi 1,5 milliárd dollárhoz képest. A menedzsment szerint a következő negyedévben ez az érték érdemben tovább nőhet. A bevételek az első negyedévben 3%-kal estek 29,1 milliárd dollárra. A kereskedési üzletág a nagy volatilitás közepette kifejezetten jól teljesített, nagyjából 30%-ot növekedve év/év alapon. A lakossági és vállalati banki üzletágak bevétele minimális mértékben esett. A nettó kamatbevétel stagnált év/év alapon 14,5 milliárd dolláron, ami felülmúlta a 14 milliárd dolláros konszenzust. Egész éves nettó kamatbevételi várakozását a korábbi 57 milliárd dollárról 55,5 milliárd dollárra vágta le a bank, ami főként a Fed kamatvágásának az eredménye. A negyedéven belül márciusban sok trendben érdemi változás következett be a koronavírus hatására, amik az alábbiak voltak. A hitelkártyákon való költés nagymértékben visszaesett, a betétek mértéke megugrott, a vállalatok többnyire gyorsan lehívták szabad hitelkeretüket, a kereskedési bevételek megugrottak, míg egyéb befektetési banki tevékenységek visszaestek. A sajátrészvény-visszavásárlásokkal március 15.-e körül egyelőre felhagyott a bank, osztalékot egyelőre továbbra is tervez fizetni, de ezen még módosíthat. A CET 1 tőkemegfelelési mutatója 11,5%-on áll, ezzel felette annak a 10,5%-nak, ami alatt már korlátozásra kerülnének a részvényesek felé történő juttatások. Összességében egyelőre jól állta a sarat a J.P. Morgan az első negyedévben, de a neheze még hátravan, illetve még mindig igen sok a bizonytalansági tényező. Az árfolyam 3%-kal emelkedik piacnyitás után a jelentésre.

A J.P. Morgan-hez hasonlóan a Wells Fargo is komoly céltartalékot képzett az első negyedévben, egészen pontosan 4 milliárd dollárt. Ennek hatására az egy részvényre jutó eredmény csupán 7 cent lett a várt 54 centtel szemben. A trendek összességében hasonlóak voltak mint a J.P. Morgan esetében. A bank CET 1 tőkemegfelelési mutatója 10,7%-ra esett a korábbi 11,1%-ról, ami főként az eszközállomány gyors növekedésének volt köszönhető, ugyanis vállalati ügyfelek több mint 80 milliárd dollár értékben folyamodtak hitelért csak március hónapban. Az árfolyam 3%-kal emelkedik piacnyitás után a jelentésre.

A gyógyszerszektorból is érkezett egy gyorsjelentés a mai napon, miután a Johnson & Johnson tette közzé negyedéves számait. A cég árbevétele 20,7 milliárd dollár lett (+3% év/év) a várt 19, 5 milliárd dollárral szemben, amin 2,3 dolláros EPS-t ért el a várt 2 dollárral szemben. A fogyasztási cikkeket gyártó üzletág bevétele, illetve bizonyos fájdalomcsillapítók utáni kereslet a vártnál jobban nőtt, azonban az orvosi eszközök értékesítéséből kevesebb bevétel származott. Ez utóbbi esetében a következő negyedévben még rosszabb lehet a helyzet, ami a cég egész éves bevételi várakozására is rányomta a bélyegét. Immáron 79,2 és 82,2 milliárd dollár közötti bevételt várnak 2020-ra szemben az eddigi 85,8-86,6 milliárd dollárral. Az egy részvényre jutó profit 7,5-7,9 dollár között alakulhat a korábbi 9-9,15 dolláros várakozással szemben. Készpénzzel továbbra is jól áll a vállalat, így negyedéves osztalékát 6%-kal, részvényenként 1,01 dollárra emelte. A cég által fejlesztett vakcináról egyelőre nem érkeztek újabb hírek.

 

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben