Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megérkezett a Fitch Magyarországra

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. december 6.   09:48

Tegnap jelentősebb emelkedést tudott felmutatni az USA azután, hogy egyre nyilvánvalóbbá kezd válni, hogy a magasabb jövedelműek magasabb adóztatásával kapcsolatban egyre több republikánus (mintegy 30-40 fő) szavazna a demokratákkal együtt. Ez pedig azt jelentené, hogy a demokrata javaslat megszavazásra kerülne, vagyis az USA elkerülné a fiskális szakadékot. Ráadásul...

Tegnap jelentősebb emelkedést tudott felmutatni az USA azután, hogy egyre nyilvánvalóbbá kezd válni, hogy a magasabb jövedelműek magasabb adóztatásával kapcsolatban egyre több republikánus (mintegy 30-40 fő) szavazna a demokratákkal együtt. Ez pedig azt jelentené, hogy a demokrata javaslat megszavazásra kerülne, vagyis az USA elkerülné a fiskális szakadékot. Ráadásul a szolgáltatói beszerzési menedzser index is pozitív meglepetést okozott. Ugyanakkor az emelkedés azért nem volt olyan erős, hiszen a Dow Jones csak az elmúlt napok csökkenését dolgozta le. Magyarországon elkezdődött a Fitch elemzőinek vizsgálódása. Az S&P lépése után a piac leminősítést tippel még karácsony előtt. A BUX ma reggel a 200 napos mozgóátlagon billeg. Azért innen illene elindulnia fölfelé, akár még ma, de lehetőleg az elkövetkező napokban.
Piaci áttekintés
- Vártnál jobb adatok érkeztek a tengeren túlról
- Jelentősen nőttek a benzinkészletek az USA-ban
- Mérsékelt erősödés a forint piacán
- Vegyes kép Ázsiában
- Megérkezett a Fitch Magyarországra
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Most érdemes NYESZ-R számlát nyitni! - Fizessen be év végéig NYESZ-R számlájára, és erre az évre is igényelhet adóvisszatérítést!
Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Vegyes teljesítményt mutattak az amerikai indexek a tegnapi kereskedés során. A Dow index 0,63%- ot emelkedett, az S&P500 is 0,14%-kal magasabb értékre emelkedett, miközben a Nasdaq index értéke 0,76%-ot csökkent.
- Tegnap számos makroadatot publikáltak a tengerentúlon. Az ADP által publikált foglalkoztatottsági változás adat csalódást okozott, mert a várt 125 ezer helyett csak 118 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami a legutóbbi adatnál is rosszabb 40 ezerrel. A novemberi adatot jelentősen befolyásolhatta a Sandy hurrikán.
- Az ipari megrendelések a vártnál jobbak lettek. Nem vártak javulást a mutatóban, ehhez képest 0,8%-os emelkedés következett be.
- Az ISM szolgáltatói szektorra vonatkozó indexe szintén a várakozásokat meghaladó lett.
- A tegnapi spanyol kötvényaukción a meghirdetett 4,5 milliárd euróhoz közeli mennyiségben, 4,25 milliárd euró értékben adtak el papírokat. A 3 éves kötvényből 2,1 milliárdot értékesített az adósságkezelő 3,39%-os hozam mellett, a 7 éves papír hozama 4,67% lett, amiből 1 milliárdot adtak el, a tízéves papírt 5,22% körüli hozammal értékesítették. Összességében kedvező adatokat láthattunk, a hozamok csökkentek.
- Tegnap délelőtt az eurózóna szolgáltatói beszerzési menedzser indexének novemberi értékét publikálták. Az előzetes 45,7-es adat 46,7-re emelkedett, az elemzők stagnálást vártak. A kiskereskedelmi értékesítések adat a vártnál gyengébb lett, 0,8%-os csökkenést vártak az elemzők a tényadat pedig -1,2% lett.
- A tegnapi nap folyamán a 10 éves francia államkötvények hozama rekord alacsony szintre, mindössze 2,001%-ra csökkent.
- Ma tartja kamat meghatározó ülését az EKB és a Bank of England is. Az elemzők egyik jegybanktól sem várnak kamatváltoztatást. Ugyanakkor az Európai Központi Bank ma először fogja közzétenni 2014-re vonatkozó növekedési és inflációs előrejelzését.
- Mario Draghi kamatdöntő ülés utáni szokásos beszédje 14:30-kor kezdődik.
- Szintén érdemes lesz figyelni a ma délelőtt érkező harmadik negyedéves GDP adatot az eurózónából.
- Az S&P szelektív csőd-be vágta Görögország hitelminősítését csütörtökre virradóra.
Olaj, arany
- Úgy tűnik, hogy az idei évben megtörik az a sorozat, amely az elmúlt 8 évet jellemezte. Ugyanis minden évben az év végére új csúcsra szaladt az árfolyam.
- Különben a nagy házak továbbra is bikák az arany tekintetében, annak ellenére, hogy az elmúlt napokban 4 százalékot esett az árfolyam, s mára stabilan 1.700 dollár alá került. A 200 napos állíthatja meg a mozgást 1.660 dollárnál.
- Az olaj is csökkenő pályán van, ma reggel is dél felé vette az irányt, pedig a geopolitikai feszültség fokozódik a Közel-Keleten. Szíriában egyre inkább eldurvulnak az események, amely akár ENSZ beavatkozást is hozhat hamarosan.
- A tegnap közzétett adatok szerint a kőolaj készletek az USA-ban a várt 500.000 hordóval szemben 2,3 millió hordóval csökkentek, amely jó lenne az árfolyam szempontjából. Ugyanakkor a benzin készletek a várt 1,5 millió hordóval szemben 7,8 millió hordóval bővültek, s ez a mélybe küldte az olaj árfolyamát.
Devizák
- A forint a tegnapi nap során kismértékben erősödni tudott az euróval szemben, de a ma reggeli órákban már a gyengülés jelei mutatkoznak. Tegnap az EUR/HUF árfolyama 283,17-ről 282,78-ra változott.
- Jellemzően kedvező amerikai adatok érkeztek tegnap, melynek eredményeként erősödni tudott a dollár az euróval szemben. Az EUR/USD árfolyama 1,3094-ről 1,3068-ra csökkent le.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,8%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke változatlan maradt.
- Japán a mai 0,8%-os emelkedéssel felülteljesítette a többi régiós piacot. Ennek oka, hogy a friss közvélemény kutatások szerint megnőtt annak az esélye, hogy az LDP nyeri a választásokat. Ez azért lenne kedvező a tőkepiacok számára, mert miniszterelnök jelöltjük korábban már többször hangsúlyozta a gazdaságélénkítés fontosságát.
- Dél-Koreában véglegesítettek a harmadik negyedéves GDP adatot.
- Ausztráliában a vártnál jobb munkapiaci adatokat publikáltak.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma nyitás előtt.
Vállalati hírek
- Horvát lapok szerint a MOL már megbízott egy befektetési bankot az INA 49,1%-ának eladásával. Az INA irányításának átadására egy horvát bíróság szerint korrupció útján került sor, mely során Ivo Sanader volt kormányfő 10 millió euró kenőpénzt vett át a MOL-tól. A hírek szerint Slavko Linic pénzügyminiszter már kezdeményezte az INA részvényesi szerződésének módosítását. A hírek szerint katari érdeklődő van a csomagra. Véleményünk: Nem hisszük, hogy komoly alapja van a spekulációnak. Az INA-ra az oroszok érdeklődhetnek komolyan, de politikailag az ő jelenlétük kevésbé kívánatos, mint a MOL-é. A kormány próbál a korrupciós vád ürügyén jobb pozíciót elérni az INA irányításában, mint ami a korábbi szerződés szerint megilletné.
- Sajtóértesülések szerint a MOL, a Slovnaft és a Transpetrol együtt újítják fel a 130 kilométer hosszú Barátság-1 vezetéket 65 millió euróért (ebből a magyar szakasz 60 millió euró). A Barátság-1 az Adria felől szállít kőolajat a pozsonyi finomítóba. A felújítás azt mutatja, hogy a MOL komolyan aggódik a Barátság-2 csökkenő szállításai miatt. Idén nyáron a cseh Unipetrol tapasztalt csökkenő szállításokat a Barátság kőolajvezetékből. Az orosz állam új szállítási útvonalakat épít ki (ESPO, BPS-2), így a kitermelt kőolajat alternatív útvonalakon tudja eladni, nincs szüksége a Barátság-2 kapacitásaira. A MOL néhány dollárral többet fizet hordónként, ha kerülő úton, az Adria felől szállít kőolajat a finomítóihoz.
- Újsághírek szerint a MOL befagyasztja a cseh CEZ-zel közös erőmű fejlesztéseit a cég százhalombattai és pozsonyi finomítóinál. A korábbi hírek arról szóltak, hogy 860 MW-os gázüzemű erőmű épülhet Százhalombattán. Véleményünk szerint a MOL a magas szektoradók, a politikai bizonytalanság és a csökkenő áramkereslet miatt döntött a beruházás elhalasztásáról.
- A kormány 10%-os gázárcsökkentésről döntött a lakossági fogyasztók esetében. A 10%-csökkentés érintheti a MOL-t is, mivel a cég kezében van a hazai gázvezeték rendszer és a hazai gázkitermelés döntő többsége.
- A Richter 2012. december 4-én további 5.000 darab saját részvényt vásárolt 36.466 forintos átlagáron. A társaság saját részvény állománya 100.184 darabra, csoport szinten 110.734 darabra változott.
- Az E-Star kötvényaukciót tartott tegnap, melynek keretében, illetve korábbi ajánlataik alapján az alábbi kötvénymennyiségeket vették vissza diszkonton:
- E-Star 2012/A: 0,7 millió forint névérték, 35%-os áron,
- RFV 2014/A: 393,9 millió forint névérték 25,05%-on, illetve 100.000 forintnyi 25.74%-os áron,
- E-Star 2015/A: 20,1 millió forint névérték 26.01%-on, illetve 2,3 millió forintnyi 25.74%-os áron,
- E-Star 2016/C: 106,1 millió forint névérték 25.32%-os áron.
Gazdasági hírek
- Sajtóértesülések szerint a Fitch hitelminősítő elemzői megérkeztek Magyarországra, és tárgyaltak az MNB-vel és a Nemzetgazdasági Minisztériummal. A hitelminősítő már korábban jelezte, hogy még karácsony előtt felülvizsgálja Magyarország hosszú távú adósság besorolását.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben