Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Adatdömping jön ma az USA-ból

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. december 5.   08:59

Sok minden nem történt a világban, de ennek ellenére elillanóban van az a negatív hangulat, amely az elmúlt két napban jellemezte a piacot. Ugyan a kínai szolgáltatóipari beszerzési menedzser index negatív meglepetést hozott, s Obama is a szokásosnál keményebb hangot ütött meg a republikánusokkal szemben (azaz szerinte nem lesz megállapodás, ha a konzervatívok nem...

Sok minden nem történt a világban, de ennek ellenére elillanóban van az a negatív hangulat, amely az elmúlt két napban jellemezte a piacot. Ugyan a kínai szolgáltatóipari beszerzési menedzser index negatív meglepetést hozott, s Obama is a szokásosnál keményebb hangot ütött meg a republikánusokkal szemben (azaz szerinte nem lesz megállapodás, ha a konzervatívok nem adják fel ellenállásukat az adóemeléssel szemben), ennek ellenére úgy tűnik, hogy a piacok újra hegymenetbe kapcsolnak. Az pedig jót jelent, hiszen most a részvényindexek többsége a lokális maximum környékén téblábol. S ha hír nélkül tudna fontos szinteket áttörni, az igazán az erő jele lenne. Így kíváncsian szemléljük a mai eseményeket, legalábbis ami a nemzetközi piacokat illeti. A BUX is küzdheti ma magát fölfelé, de a 20 napos mozgóátlag 18.342 pontnál, akár komoly ellenállás is lehet.
Piaci áttekintés
- Lefelé csorogtak a tengerentúli piacok
- A kőolaj és az arany is kismértékben emelkedik ma reggel
- Tovább folytatódott a dollár gyengülése
- Nagyot emelkedett Ázsia
- Kismértékű emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Most érdemes NYESZ-R számlát nyitni! - Fizessen be év végéig NYESZ-R számlájára, és erre az évre is igényelhet adóvisszatérítést!
Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Tegnap sem volt túl fényes a hangulat a tengerentúli piacokon, tovább csorogtak lefelé az árfolyamok (Dow -0,1%, Nasdaq -0,17%, S&P500 -0,17%). Fontos makroadat nem látott napvilágot tegnap.
- Barack Obama a Bloomberg TV műsorában John Boehner republikánus politikus elképzeléseit kritizálta. Szerinte olyan megállapodásról szó sem lehet, hogy a gazdagok adóját nem emelik. A republikánusok tíz év alatt 800 milliárd dolláros adóbevétel növekedést javasolnak reformok formájában, 2,2 ezer milliárd dolláros javaslat másik fele pedig kiadáscsökkentésekből állna össze.
- A görög államkötvény visszavásárlási terv bejelentése után jó hangulat alakult ki a kötvénypiacokon. A spanyol 10 éves hozam 5,22%-ig süllyedt, ami tavasz óta nem látott érték, az olasz hozamok pedig 4,4%-ig estek ami két éve nem látott szint.
- A tegnapi Ecofin ülésen nem született megegyezés az európai bankunióról. A német és francia ellentét miatt jövő héten folytatódnak a tárgyalások, és akár még idén megszülethet a döntés a bankunióról.
- Az októberi termelői árindex 2,6% lett az eurózónában, ami visszaesés az előző havi 2,7%-hoz képest, de jobb mint 2,5%-os elemzői konszenzus.
- Ma délután ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index novemberi értékét publikálják az USA- ban, illetve munkapiaci adatokat (foglalkoztatottság változás, nem mezőgazdasági termelékenység, bérköltség) is láthatunk. 10:30-kor spanyol kötvényaukciók lesznek.
Olaj, arany
- A kőolaj három napi esés után ma reggel erősödni tudott a kínai gazdaságból megjelent hírek hatására, mely szerint a kínai vezetés kész további eszközök bevetésére, hogy fékezze a gazdaság lassulását. A WTI jegyzése hordónként 88,9 dolláros szinten állt ma reggel.
- Az arany némileg erősödni tudott 1.705 dollárra unciánként, köszönhetően a gyorsabb növekedési várakozásoknak. A piac 1.650 dollár alatt vételi lehetőséget lát a sárga nemesfém árfolyamában.
Devizák
- Az EURUSD devizapár tovább emelkedett és a nyitó 1,3054-ről az árfolyam 1,3094-ig emelkedett. A nap folyamán sikerrel tört át egy ellenállási szintet is az árfolyam. Az euró erősödésének hátterében a csökkenő európai, ugyanakkor növekvő amerikai kockázatok állnak. A tegnapi nyilatkozatok alapján a republikánusok és demokraták álláspontja ismét távolodni látszott a költségvetési szakadék kezelése kapcsán, ami nem kedvezett sem az eurónak sem az amerikai részvényindexeknek.
- A tegnapi kimondottan jól sikerült kincstárjegy aukció után sem talált magára a forint és tovább gyengült az euróval szemben. Az EUR/HUF árfolyam 282,67-ről 283,21-re változott. Technikai szempontból a forint valószínűleg tovább folytatja sávozását a 280-as és 285-ös szintek között.
Távol-Kelet
- Jelentős emelkedés volt tapasztalható ma reggel a távol-keleti piacokon. A Shanghai index értéke 2,83%-ot emelkedett és ezzel ismételten a lélektani 2.000 pont fölé került az értéke. A Hang Seng index 1,45%-ot, a Nikkei 0,39%-ot emelkedett, a mérsékelt mértékű amerikai csökkenés ellenére is.
- A HSBC a vártnál jobb ipari PMI érték után publikálta a szolgáltatói szektorra vonatkozó beszerzési menedzserindexet is, melynek értéke 53,5-ről 52,1-re csökkent.
- Ausztráliában a vártnak megfelelően alakult a harmadik negyedévi GDP nagysága.
- Az igen jelentős kínai növekedés mögött a párt és egyben az ország újonnan megválasztott vezetőinek tegnapi találkozója állhat, mely megnyugtatta a piaci szereplőket, hogy nem tervezek radikális változtatást a gazdaságpolitikában, ugyanakkor még nagyobb mértékű gazdaságélénkítés várható tőlük.
Határidős piacok
- A határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL és a román kormány egyezséget kötött Románia nyugati részén, a Curtici blokkban történő olajkoncesszióra. A hír mutatja, hogy a MOL továbbra is a közép-kelet európai térséget tekinti az egyik fő területnek, ahol növelni kívánja olaj és gáztermelését. A hír nem lesz hatással a részvényárra.
- December közepén hirdethetnek eredmény az elektronikus útdíj tenderen. Sajtóértesülések szerint a Getronics 34,8 milliárd forintért, a China International Corporation 47,3 milliárdért, a Magyar Telekom 53,4 milliárdért, míg a Kapsch 68,1 milliárdért építené ki a rendszert. A hír nem lesz hatással a Magyar Telekom árfolyamára.
- A Richter 2012. december 3-án 5.000 darab saját részvényt vásárolt 36.500 forintos átlagáron. A társaság saját részvény állománya 2012. december 3-án 95.184 darab, csoport szinten 105.734 darab.
- Az E-Star tegnap 276 darab 2012/A kötvény vett vissza 35%-os diszkonton, illetve 107 darab RFV 2014/A és 68 darab E-Star 2015/A kötvényt a névérték 25,74%-án.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben