Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Görögország bejelentette a kötvény visszavásárlási program részleteit

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. december 4.   09:12

Kissé borongós lett a hangulat tegnap a gyengébb amerikai adatok hatására. Ugyanis az ipari beszerzési menedzser index becsúszott a fontos 50 pont alá, amely kontrakciót jelez. Persze ez nem meglepő annak fényében, hogy a „pénzügyi szakadék” itt van előttünk, s a beruházási döntéseket nem lehet felelősen meghozni az egyezség végkimenetének tudta nélkül. Különben erre...

Kissé borongós lett a hangulat tegnap a gyengébb amerikai adatok hatására. Ugyanis az ipari beszerzési menedzser index becsúszott a fontos 50 pont alá, amely kontrakciót jelez. Persze ez nem meglepő annak fényében, hogy a „pénzügyi szakadék” itt van előttünk, s a beruházási döntéseket nem lehet felelősen meghozni az egyezség végkimenetének tudta nélkül. Különben erre a Fed elnöke, Ben Bernanke már korábban felhívta a figyelmet, s azt is elmondta, hogy éppen ezért nagyon fontos, hogy a felek mielőbb megállapodásra jussanak. Viszont pont ennek a tudata az, amelynek köszönhetően a nem várt mértékű visszaesés nem okozott nagyobb pánikot. A DAX egyébként újra próbálkozott a kitöréssel, ami most sem sikerült igazán. Ennek ellenére nem veszett semmi. Az elkövetkező napok mozgásai fontosak lesznek a folytatás szempontjából. Lassan itt az ideje a jelenlegi fontos szintek elhagyásának, jelenleg ennek látjuk nagyobb valószínűségét. A BUX esetében ma további enyhe csökkenés jöhet, de mintegy 200 pontra van a 200 napos mozgóátlag. Ez pedig azt jelenti, hogy egy esetleges csökkenés esetén sem kellene nagyobb mozgást produkálnunk.
Piaci áttekintés
- Pirosba zuhantak a tengerentúli indexek
- Nyersolaj, arany: félelem a fiskális szakadéktól
- Romló nemzetközi hangulatban gyengült a forint
- Vegyes kép a Távol-Keleten
- MOL: kezdődik a kutatás Ománban
- Kismértékű esésre számítunk ma a tőzsdén
Most érdemes NYESZ-R számlát nyitni! - Fizessen be év végéig NYESZ-R számlájára, és erre az évre is igényelhet adóvisszatérítést!
Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Rossz hangulat bontakozott ki tegnap az USA piacain, az indexek a kereskedés végéig estek (Dow -0,46%, Nasdaq -0,27%, S&P500 -0,51%).
- Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter azt mondta, hogy a republikánusok végül engedni fognak és beleegyeznek majd a fiscal cliff elkerülése érdekében az adóemelésbe.
- Három éves mélypontra zuhant az ISM feldolgozóipari index az USA-ban. 51,7 pontról 49,5 pontra csökkent a mutató, miközben az elemzők 51,5 pontra számítottak.
- Az építőipari kiadások októberi értéke pozitív meglepetést okozott a piacoknak. 1,4%-os bővülést publikáltak, a várt 0,5%-kal szemben. A mutató így 2008 novembere óta nem látott szintre emelkedett, ami az ágazat talpra állását erősíti.
- A teljes gépjármű értékesítési adat is jól alakult, az előző havi 14,3 millió után 15,5 millió darabra emelkedett az évesített eladási adat, miközben az elemzők 14,8 millióra számítottak.
- Üdítő kivétel volt a Dell, 4,4%-os emelkedéssel, mert a Goldman Sachs eladásról vételre javította a Dellre vonatkozó ajánlást. A 2013-as kilátások javulásával indokolja az elemzőház, hogy 9 dollárról 13 dollárra emelte a célárat.
- Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter arról beszélt tegnap, hogy amíg nem lép életbe a bankunió addig nem lesz banki feltőkésítés az ESM keretéből. Jean Claude Juncker, az Eurogroup elnöke pedig azt jelentette be, hogy jövő hét közepén hozzájuthat Spanyolország a pénzhez. Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő csoport elnöke azt is bejelentette, hogy az év végén távozik posztjáról.
- A pénzügyminiszter arra reagált, hogy Spanyolország tegnap hivatalosan is kérte bankjai számára a 39,5 milliárd euró kifizetését az ESM alapból.
- Botrány körvonalazódik Görögországban, mert a hírek szerint Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök anyjának tulajdonában lehet egy 500 millió eurós svájci bankszámla, amit az adóelkerülés és pénzmosás miatti vizsgálat során találtak a hatóságok.
- Görögország tegnap bejelentette a kötvény visszavásárlási program részleteit. 10 milliárd euró értékben ajánl fel az ország hat hónapos EFSF kötvényeket, 10-30 éves állampapírokért cserébe. A visszavásárlási ár a névérték 30-40%-a között lesz. A befektetők péntek estig jelentkezhetnek, és előreláthatóan december 17-én történik meg majd a tranzakció.
Olaj, arany
- A nyersolaj ára kismértékben esett (WTI januári leszállítás 88.8 USD/bbl szinten állt ma reggel) köszönhetően azon félelmeknek, hogy az amerikai törvényhozás sikertelen lesz a fiskális szakadék megállításában, ami recesszióba lökheti az USA gazdaságát. Az arany árát, mely kismértékben esett ma reggel, szintén ezek a félelmek mozgatták.
Devizák
- A tegnapi negatív nemzetközi hangulat nem tett jót a forintnak, ugyanis jelentősebb mértékben gyengült az euróval szemben. Az EUR/HUF devizapár árfolyama 281,15-ről 282,56-ra emelkedett és áttörte a 20 illetve a 30 napos mozgóátlag jelentette ellenállást is.
- Gyenge amerikai adatok és javuló európai helyzet jellemezte tegnap a piacokat. Amerikában az ISM index értéke jelentősen elmaradt a várakozásoktól, miközben Spanyolország és Görögország felől is kedvező hírek érkeztek. Az EUR/USD devizapár értéke 1,2986-ról 1,3054-re emelkedett. Technikai alapon a további emelkedéshez az árfolyamnak több ellenállást is át kéne törnie. Először 1,3082-nél, majd ezt követően 1,3119-nél is.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,28%-kal csökkent, miközben a Shanghai index értéke 0,73%-ot, a Hang Seng index pedig 0,3%-ot emelkedett.
- Kínában jövőre 7,5%-os gazdasági növekedést valószínűsítenek, ami magasabb, mint az eddigi 7%- os várakozás, ugyanis Xi Jinping, az újonnan kinevezett vezető nem tolerálna ennél kisebb növekedést.
- Az ausztrál jegybank a várakozásokkal összhangban 25 bázispontos kamatcsökkentést jelentett be és ezzel az irányadó jegybanki kamat 3,0%-ra csökkent.
- Az október havi építési engedélyek száma a vártnál lényegesen kisebb mértékben növekedett Ausztráliában.
Határidős piacok
- Mínuszban vannak ma reggel a határidős indexek.
Vállalati hírek
- Ma a MOL bejelentette, hogy elkezdi a 66-os blokk kutatását Ománban. A cég 200 millió hordóegyenértékes készletre számít az ország nyugati részén lévő lelőhelyből, melynek közelében jól kiépített infrastruktúra van. A hír nem fogja mozgatni a részvény árát, a kurdisztáni termelés és kutatás lényegesen fontosabb a cég számára.
- A kormány az 5.000 fő alatti települések esetében a vállalkozási célú hitelek 40%-át vállalja csak át, szembeni a korábbi elképzeléssel, mely szerint a teljes adósságot átvette volna. Ez a korábban becsült 97 milliárd forint helyett 40 milliárdot jelent. A teljes átvállalt önkormányzati adósságállomány a korábban jelezett 612 milliárd helyett tehát 560 milliárd forint lehet. Az FHB-nak nincs önkormányzati hitele, míg az OTP esetén a módosítás hatása nem jelentős.
- A PannErgy újabb, 205 millió forintos részletet hívott le a korábban elnyert 316 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból, így eddig már mintegy 284 millió forint kifizetése történt meg. A hatás részvényenként 11 forint.
- Az E-Star tegnap 21 darab RFV 2014/A kötvény vett vissza 25,74%-os diszkonton.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben