Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Továbbra is a medve az úr

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. március 18.   10:16

Erste kommentár Európában bezár az autógyártók jelentős része, s ez még csak az első lépés. Mindeközben az amerikai pénzügyminiszter 20 százalékos munkanélküliséget...

Erste kommentár

Európában bezár az autógyártók jelentős része, s ez még csak az első lépés. Mindeközben az amerikai pénzügyminiszter 20 százalékos munkanélküliséget vízionál, ha nem lépnek. Ugyanakkor a rekord méretű Fed csomagok mellé rekord méretű gazdaságélénkítési munkahely mentő csomag is készül, az utóbbi hírek szerint 1.200 milliárd dollár értékben. A vállalatok egymás után halasztják el az éves közgyűléseiket. Ezt tette az Magyar Telekom is, amely április 8-án tartotta volna a közgyűlését.


A Waberer’s-t is kellemtelenül érinti az autógyártók legalább két hetes bezárása, hiszen árbevételében több mint 20 százalékot képvisel a szektor. A teljes autóipari megrendelés kiesése esetén ez komoly negatív hatást jelent már az amortizáció előtti eredményre is. Így nem meglepő, hogy a hitelezőkkel és a fő tulajdonossal is végső körös tárgyalásokat folytatnak a helyzet finanszírozásáról. Mindeközben különböző lépésekkel igyekeznek csökkenteni a negatív hatást. A március 23-ra tervezett éves (és negyedéves) jelentést is elhalasztották egy még meg nem határozott időpontra.


A piacok ma reggel is zuhannak. Ugyanakkor pl. a DAX esetében egylőre a korábbi lokális mélypont és technikai szint tartja magát, 8.350 pontnál. Reméljük ez így is marad.

Még nagyobb stimulus érkezhet

A nagy esést ismét nagy felpattanás követte tegnap az amerikai részvénypiacon. A Dow 5,2%-kal, az S&P500 6%-kal, a Nasdaq 6,2%-kal került feljebb. A határidős indexek azonban újabb negatív fordulatról tanúskodnak, 4% körüli mínuszban tartózkodnak jelenleg.


A tegnap megszellőztetett 850 milliárd dollárral szemben most már 1.200 milliárd dollár összértékű fiskális stimulusról beszélnek a színfalak mögött az USA-ban. Tegnap az ügyhöz közel álló források szerint Steven Mnuchin pénzügyminiszter arra figyelmeztette a szenátorokat, hogy akár 20%-ra is felugorhat a munkanélküliség az USA-ban, amennyiben nem cselekszenek a következő két héten belül. A korábban megszellőzetett csomagból 50 milliárd dollár az légiközlekedési ipart támogatta volna, 250 milliárd dollár ment volna kis- és középvállalkozásoknak, míg 500 milliárd dollárral a belső fogyasztást stimulálta volna a kormány. A Trump adminisztráció egyre inkább hajlik arra, hogy direkt juttatások formájában pénzt utaljon ki az embereknek, így stimulálván a belső fogyasztást. Emellett az is szóba került, hogy ideiglenesen menetességet kapjanak az emberek a személyi jövedelemadó fizetése alól. A tényt, hogy gyorsan kell cselekedni, jól mutatja például az, hogy Ohio államban az elmúlt két napban 48 ezer munkanélküli segélykérelmet adtak be, szemben az előző heti 2 ezer fővel ugyanezen két nap alatt.


A fiskális stimulus mellett újabb egyeztetések folynak monetáris fronton is a vírus okozta likviditási nehézségek kezelésére. A Fed és egyéb pénzügyi hatóságok arról egyeztetnek, hogy átmeneti változtatásokat hoznának bizonyos tőkeáttételi és könyvelési szabályokban, ami tovább könnyíthetne a bankok tőkemegfelelésén.


A koronavírus körüli hírek árnyékában tovább növelte esélyeit a demokrata elnökjelölt pozícióra Joe Biden. Tegnap mind a három előválasztást tartó államban nyerni tudott, ezzel komoly lépést tett az elnökjelöltség irányába. Riválisát, Bernie Sanders-t nagyban akadályozza a mostani vírushelyzet, ugyanis ő tipikusan nagy tömegrendezvényeivel tudja népszerűségét növelni.


Legalább 60 milliárd dolláros segélyt kérne a korménytól a Boeing saját maga és beszállítói részére, ami jóval nagyobb annál az 50 milliárd dollárnál, amit korábban a teljes légiközlekedési iparnak szánt a kormány.


A vártnál jobb eredményt közölt a koronavírust megelőző periódusra a FedEx, miután 1,41 dollár tisztított EPS-t jelentett a várt 1,27 dollárral szemben. A koronavírus okozta bizonytalanság miatt a vállalat visszavonta éves várakozását.

Egyszeri alapjövedelem jöhet Japánban

Ismét az eladók kerültek többségbe az ázsiai részvénypiacon. A Nikkei 1,7%-ot, a Shanghai index 1,8%-ot, a Hang Seng pedig 3,5%-ot zuhant.


A japán kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy állampolgárainak 12.000 jent, átszámítva 110 dollárt ajánljon fel, ezzel próbálva stimulálni a gazdaságot. A technikai részletek egyelőre még nem eldöntöttek, így nem biztos, hogy mindenkire vonatkozni fog. Lehet, hogy csak az alacsony jövedelműek részesülnek belőle, ahogy az is elképzelhető, hogy készpénz helyett utalvány formájában fogják az összeget kifizetni. Ez nem lenne példa nélküli Japánban, hasonló lépést már a pénzügyi válság alatt is bejelentettek.


A japán export a várt 4,2% helyett 1,0%-kal csökkent csak februárban, miközben az import 14%-ot zuhant. Az import visszaesésének fő oka, hogy a Kínából érkező termékeknél ellátási nehézségek léptek fel.


Kínában továbbra is alacsony számban fordulnak csak elő vírusfertőzések. Mindössze 13 esetet regisztráltak és ebből 1 kivételével a többit külföldről visszatérő személyeknél regisztrálták.

Határidős piacok

A főbb határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel, egyedül a FTSE volt pluszban.

A MOL jelentős találatot ért el Norvégiában

A MOL jelentős szénhidrogén találatot ért el Norvégiában, 200 kilométerre Stavangertől. A 820S licencben lévő mező napi 3.463 hordó szénhidrogént termelt a próbafúrás során és 12-71 millió hordó feltárható szénhidrogén tartalékkal rendelkezik. A MOL-nak 40%-a van a licencben, a konzorcium többi tagja a Lundin Norge (40%), a Wintershall Norge AS (10%) és a Pandion Energy (10%). Véleményünk szerint a hír kedvező a MOL számára, a társaság 323 millió hordóegyenértékes készlete (2018 végi adat) 5-28 millió hordóval nőhet a felfedezés nyomán. A mostani körülmények között a hír nem fog jelentős hatást gyakorolni a részvényárra.

OTP közgyűlés

Az OTP közzétette ugyan közgyűlési meghívóját, de jelezte, hogy a járványhelyzet miatt az esemény elhalasztásra kerülhet. A közgyűlés egyébként április 17-re van meghirdetve a szokásos napirendi pontokkal.

Tovább veszi magát az OTP

Március 17-én megint vett 100.000 darab saját részvényt az OTP, az átlagár 9.735 forint volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben