Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szándéknyilatkozatot írt alá az E.ON és a magyar kormány

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. december 3.   09:33

Volt egy kis tűzijáték a Richter piacán. A záróban 722.000 darab részvény cserélt gazdát. Ez azért volt, mert az ETF-ekből meg az MSCI alapokból pénteken záró áron kellett kikerülni a részvényeknek. Így valószínűleg előbb a részvényárfolyam csökkenéssel párhuzamosan csökkentették a Richterben levő részesedésüket, majd „előre” eladták fokozatosan azt a...

Volt egy kis tűzijáték a Richter piacán. A záróban 722.000 darab részvény cserélt gazdát. Ez azért volt, mert az ETF-ekből meg az MSCI alapokból pénteken záró áron kellett kikerülni a részvényeknek. Így valószínűleg előbb a részvényárfolyam csökkenéssel párhuzamosan csökkentették a Richterben levő részesedésüket, majd „előre” eladták fokozatosan azt a részvénymennyiséget, amelyet „ki” kellett kötni az alapból. Ezt a mennyiséget kötötték át pénteken a záróban, soha nem látott forgalmat generálva a Richter részvények piacán. Mától az eladói nyomás megszűnésére számítunk a részvény piacán, s elkezdődhet a fair érték felé mozgás, amely a legtöbb elemző háznál jóval 40.000 forint fölött van. A nagyvilágban optimizmusra adhat okot, hogy ma megkezdődik a görög kötvények visszavásárlása, s Merkel kancellárasszony is azt mondta, hogy hitel leírásra számíthat Görögország, ha a költségvetése többletessé válik. Persze az még odébb van, mindenesetre ez komoly motivációs tényező lehet a görögök számára. Így a piacok enyhe emelkedést sugallnak ma reggel, s a magyar piacon is visszafogott emelkedésre számítunk.
Piaci áttekintés
- Enyhe optimizmus volt a nap második felében a tengerentúlon
- Vegyes mozgás a nyersanyagok piacán
- Kissé megszédült a forint
- Vegyesen nyitották a hetet az ázsiai piacok
- Szándéknyilatkozatot írt alá az E.ON és a magyar kormány
- A várakozásoknak megfelelő E-Star eredmény
- Emelkedő árakra számítunk ma
Most érdemes NYESZ-R számlát nyitni! - Fizessen be év végéig NYESZ-R számlájára, és erre az évre is igényelhet adóvisszatérítést!
Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Vegyesen zártak a tengerentúli piacok pénteken, a kezdeti esést a nap második felében emelkedés váltotta fel, így sikerült nulla közelébe erősödni az indexeknek (Dow 0,03%, Nasdaq -0,07%, S&P 500 0%)
- A Chicago-i beszerzési menedzser index 49,9 pontról 50,4 pontra emelkedett novemberben, ami megfelel a konszenzusnak. Nyár óta nem volt 50 pont felett az index.
- A személyi kiadások a vártnál nagyobb mértékben csökkentek a tengerentúlon. Októberben 0,2%-os volt a visszaesés az előző havi 0,8%-os emelkedés után. Május óta nem láttunk ilyen gyenge adatot. Az elemzők nem vártak változást. A személyes jövedelmek nem változtak októberben az előző havi 0,4%-os növekedés után. A konszenzus 0,2%-os bővülés volt.
- Az előző havi 2,5%-ról 2,2%-ra csökkent novemberben az infláció az eurózónában. Az elemzők 2,4%-ot vártak.
- Elhúzódhatnak a tárgyalások a fiscal cliffel kapcsolatban, John Boehner szerint nem haladtak előre a megbeszélések, és úgy tűnik nagyon különböznek az álláspontok.
- Görögország ma publikálja kötvény visszavásárlási tervét, a múlt heti döntés után. 10 milliárd euró értékben vásárolnának vissza 30 milliárd euró névértékű kötvényt.
- Angela Merkel egy vasárnapi interjúban arról beszélt, hogy érdekből, és nem szolidaritásból támogatja országa a görög válság kezelését. A kancellár azt mondta azt teszi, ami Németországnak a legjobb. Görögország távozása az euró övezetből sokkal több pénzbe kerülne, mint a segélyprogram finanszírozása.
- A Bundestag pénteken nagy többséggel megszavazta a görög mentőprogramot. Jövőre 730 millió eurós lyukat üthet a költségvetésben a görög segélyprogram, a görögök 44 milliárd eurót kapnak.
- A hétvégén több amerikai jegybankár is megszólalt, és ellentétes véleményeket fogalmaztak meg. Narayana Kocherlakota, Minneapolis-i Fed elnök szerint a monetáris kondíciók túl szigorúak, és Charles Evans Chicago-i Fed elnök is a további lazítás mellett érvelt. Charles Plosser Philadelphia-i Fed elnöke azt mondta, nem lesz könnyű a pénznyomtatást leállítani.
- Spanyolországban tovább emelkedett a munkanélküliség, a szeptemberi 25,8% után októberben 26,2% volt az állástalanok száma. A fiatalok körében 55,9% volt a munkanélküliség. Az unióban 10,7%-ra, az eurózónában pedig 11,7%-ra emelkedett a ráta.
- Német újsághírek szerint ma arról tárgyalhatnak az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy Portugália számára is jóváhagyjanak egy adósságenyhítési programot. Vitor Gaspar portugál pénzügyminiszter azzal érvelt, hogy az országokat egyenlő bánásmód illeti meg.
- A Moody’s egy fokozattal leminősítette az európai stabilitási alapot (ESM), amit a korábbi francia leminősítéssel indokol. „Aaa”-ról „Aa1”-re rontotta az osztályzatot, és negatív kilátást hagyott érvényben.
- Benoit Coeuré, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatóságának tagja hétvégén egységes pénzügyi felügyelet létrehozása mellett érvelt.
Olaj, arany
- Az arany árfolyama 1725,69 dollárról 1714,8 dollárra csökkent a pénteki kereskedés során. Az árfolyam a 20 napos mozgóátlagról fordult.
- Az olaj árfolyama viszont emelkedést mutatott és 87,66 dollárról 88,91 dollárra emelkedett. A következő ellenállás a jelenlegi árfolyamhoz közel, 89,3 dollár környékén található.
Devizák
- A pénteki kereskedés során a forint némileg meggyengült az euróval szemben és árfolyama 279,89- ről 281,21-re változott, ezáltal áttörve a 280-as ellenállását.
- Az EUR/USD tekintetében is emelkedés volt megfigyelhető. A devizapár értéke 1,2979-ről 1,2986-ra emelkedett. A devizapár mozgására jelentős hatást gyakorolt, hogy a német parlament megszavazta a görög segélyprogramot, így a kedvező amerikai makroadatok ellenére is tudott erősödni az euró.
Távol-Kelet
- Vegyes nyitást láthattunk a héten az ázsiai piacoktól. Kína kivételével a többi tőzsde mérsékelt emelkedést tudott felmutatni. A Nikkei értéke 0,13%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng 0,35%-ot, a Shanghai index pedig 0,66%-ot csökkent.
- Kínában PMI adatokat publikáltak, melyek a vártnál kismértékben jobbak lettek.
- Koreában szintén PMI adatokat publikáltak, melyek szintén növekedést mutattak.
- Ausztráliában a kiskereskedelmi értékesítés mértéke elmaradt a várakozásoktól.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Szándéknyilatkozatot írt alá az E.ON és a magyar kormány, melynek értelmében az E.ON magyar gázüzletágát eladja az államnak. A végleges megállapodás megkötésére január 31-ig kerülhet sor. A vételárat 0,8 és 1,2 milliárd euró közé becsülte korábban a sajtó. Az eladásra kínált eszközök között van az E.ON magyarországi gázkereskedelmi cége, melynek joga van 2015-ig a Gazpromtól földgázt vásárolni és 4,9 milliárd köbméter gáztároló kapacitás. A vételár nagyban függ attól, hogy mekkora mennyiségű gáz van ezekben a tárolókban és ezt milyen értéken árazzák a felek. Az E.ON 2006-ban vásárolta a MOL-tól ezeket a gázeszközöket 2,1 milliárd euróért. A hír áttételesen negatív a MOL-ra. A német cég kivonulásával gyengül a MOL érdekérvényesítő képessége is a kormánnyal szemben. A német cég döntésére részben a globális stratégia miatt, részben a magyar kiszámíthatatlan energiaszabályozás miatt került sor.
- Pénteken az E-Star a várakozásoknak megfelelő eredményt tett közzé, amely 1,26 millió eurós veszteséget jelent. Persze ez úgy tűnik, hogy nem jelent semmit, hiszen a módosultak az „auditált” eredmények, amelynek köszönhetően a negyedéves eredmények is változni fognak. A nemzetközi szabványok szerint számított, nem auditált, konszolidált éves veszteség 8,9 millió euróra rúgott 2011-ben. A hét végén a cég közzétette részletes közgyűlési meghívóját, melynek alapján maximum 5 millió részvénnyel növelné meg a kibocsátott részvénymennyiséget az igazgatóság az elkövetkező 5 évben. Ez mintegy triplázását jelenti a jelenlegi részvényszámnak, azaz a hígulás jelentős lehet. Persze ennek a jelentősége most kicsi, hiszen az is lehet, hogy a részvények lenullázódhatnak, ha a kötvényesek nem tudnak megegyezni a várható csődvédelem, csődegyezség során. A cég azt is bejelentette, hogy aukciót fog tartani szerdán a 2014/A, 2015/A és 2016/C kötvényekre. Közben tovább vásárolta a kötvényeit. 22,3 millió forint névértékű 2012/A-t vett 35 százalékon, 279,7 milliónyit a 2014/A-ból 25,74 százalékon és 0,8 és 235 milliónyit a 2015/A és 2016/C kötvényekből, szintén 25,74 százalékon. Habár az eredmény a várakozásoknak megfelelő, ennek ellenére a nem számítanak igazán a várható módosítások miatt. Ráadásul a befektetők most a várható csődegyezségre koncentrálnak. Szerintünk valószínű, hogy a cég a hó közepén csődvédelembe fog menekülni.
- Magyar Telekom: Sajtóértesülések szerint a Kúria várhatóan csak 2013. első negyedévében fog dönteni a negyedik mobilszolgáltatóra kiírt tender ügyében. Az időpont megfelel az előzetes értesüléseknek.
Gazdasági hírek
- Varga Mihály a fideszes önkormányzati frakcióvezetők országos értekezletén ismét hangsúlyozta, hogy IMF nélkül is finanszírozható az ország, de a tárgyalásokat tovább folytatjuk.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben