Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A hosszú hétvége alatt a forint némileg gyengült az euróval szemben

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. május 5.   09:18

Az orosz-ukrán feszültség az enyhülés helyett egyre inkább fokozódik. Ez pedig nem jó a piacoknak. Ugyanakkor mostanra megtanult ezzel együtt élni a piac, így ennek a hatása limitált annak ellenére, hogy a hétvégén már több mint 40 ember meghalt, a hírek szerint ukrán helikoptereket is lelőttek a felkelők. Közben az USA-ban a munkaerőpiac gyors...

Az orosz-ukrán feszültség az enyhülés helyett egyre inkább fokozódik. Ez pedig nem jó a piacoknak. Ugyanakkor mostanra megtanult ezzel együtt élni a piac, így ennek a hatása limitált annak ellenére, hogy a hétvégén már több mint 40 ember meghalt, a hírek szerint ukrán helikoptereket is lelőttek a felkelők.

Közben az USA-ban a munkaerőpiac gyors ütemben tér magához. Az áprilisi alulfoglalkoztatottság 12,3 százalékra csökkent az előző havi 12,7 százalékról, miközben a munkanélküliségi ráta 6,3 százalék lett a várt 6,6 százalék helyett (6,7 százalék volt márciusban). Ez pozitív, míg a kínai lassulás továbbra is aggasztó. A ma reggeli végleges beszerzési index rosszabb lett a vártnál, s így az ázsiai piacok inkább dél felé mozdultak el.

Ma a főbb piacokon oldalazást várunk, és itthon is kisebb csökkenés lehet a nap végére az eredmény.
Piaci áttekintés
- Mérsékelt gyengüléssel zártak pénteken a tengerentúli börzék
- 100 dollár alatt a WTI, az ukrán feszültség hírére nő az arany
- A hosszú hétvége alatt gyengült a forint
- Gyengén kezdődött a hét Ázsiában
- Döntött az Európai Bíróság
- Esésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A vártnál kedvezőbb makrogazdasági hírek ellenére mérsékelt eséssel zártak pénteken a vezető tengerentúli indexek (Dow -0,28%, Nasdaq -0,08%, S&P500 -0,14%).
- A pénteken publikált nem mezőgazdasági munkahelyek száma lényegesen a várakozások felett alakult. Az előző havi 192 ezer után és a várt 215 ezer helyett 288 ezer új munkahely jött létre az Egyesült Államokban. A munkanélküliségi ráta hatéves mélypontra 6,3%-ra zuhant, ami a várakozásoknál és az előző havi 6,7%-nál is lényegesen kedvezőbb.
- A múlt hét szerdai kamatdöntő ülésen a tengerentúli jegybank a várakozásoknak megfelelően 10 milliárd dollárral 45 milliárd dollárra csökkentette eszközvásárlási programját. A kiadott közleményben arra is utalt a Fed, hogy folytatják a lassítást, ha a munkaerőpiacon folytatódnak a kedvező folyamatok.
- Az ISM szolgáltatóipari index áprilisi értékét publikálják délután a tengerentúlon
Európa
- A nyugat-európai börzéken sem volt túl jó a hangulat pénteken (FTSE100 0,19%, DAX -0,49%, CAC40 -0,65%).
- A Fitch hitelminősítő negatívról stabilra javította Szlovénia BBB+ besorolásának kilátását.
- Ukrajnában továbbra is feszült a helyzet, a hétvégén folytatódtak az összecsapások az ukrán rendfenntartók és az oroszbarát szakadárok között.
Olaj, arany
- A WTI ma reggel 100 dollár alatt volt. A Brent emelkedése ellenére a WTI még inkább csökkent a napokban, elsősorban a készletek növekedése miatt. Az USA gazdasága jól teljesít, ennek ellenére jelentősen nő a készlet, az új technológiáknak köszönhetően pedig nő az USA nyersolaj kínálata.
- Az arany 1.300 dollár fölé nőtt az ukrán feszültség hatására. A befektetők a polgárháborús helyzet kiszélesedésére számítanak a volt szovjet tagköztársaságban.
Devizák
- A hosszú hétvége alatt a forint árfolyama némileg gyengült az euróval szemben, így az EUR/HUF árfolyam 307,9-ig emelkedett.
- Az 1,38-as szintről ismételten felfelé fordult az EUR/USD árfolyama, és mivel a Fed sem okozott meglepetést (a vártnak megfelelően 10 milliárd dollárral csökkentette az eszközvásárlás havi mértékét) az árfolyam emelkedése zavartalan volt, ma reggelre egészen 1,388-ig emelkedett a devizapár értéke.
Távol-Kelet
- A Hang Seng 1,4%-ot, a Shanghai index 0,8%-ot esett, míg a japán piac zárva tartott.
- A HSBC publikálta az áprilisi végleges kínai PMI értékét, ami 48,1 pont lett, némileg gyengébb, mint az előzetes 48,3 pont, de még mindig magasabb, mint a márciusi 48 pont. A gyenge adat hatására még inkább elromlott az amúgy sem fényes hangulat, így jelentősebb esést láthatunk a kínai részvények árfolyamában.
- Márciusban a kiadott építési engedélyek száma a várt 31% helyett, mindössze 20%-kal növekedetett Ausztráliában az egy évvel korábbi értékhez képest.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb határidős indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a negatív tartományban voltak.
Vállalati hírek
- OTP, FHB: Múlt szerdán kihirdette devizahitelekkel kapcsolatos ítéletét az Európai Bíróság, melynek értelmében a magyar Kúria szükség esetén módosíthatja a tisztességtelen szerződési feltételeket.
- Az uniós bíróság kimondta, hogy a hazai bíróságok vizsgálhatják, hogy tisztességesek-e a szerződések
- A magyar bíróság a szerződés érvénytelenítése helyett módosíthatja annak bizonyos pontjait
- Az uniós bíróság döntése ellen fellebbezésnek helye nincs
- A hazai bíróságok vizsgálhatják a hitelezők által használt devizaárfolyam spread nagyságát Az Európai Bíróság döntése nem okozott meglepetést, így a kérdést a Kúriának kell majd eldöntenie. A legfrissebb hírek szerint erre már akár a július közepén kezdődő nyári szünet előtt sor kerülhet. Ennek ellenére a jogegységi döntés csak ősszel születhet meg. A Kúria döntése alapul szolgál majd a kormány további lépéseihez.
- A PannErgy múlt szerdai közgyűlése úgy döntött, hogy a cég idén sem fizet osztalékot.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben