Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az IMF megerősítette, hogy nincsenek hivatalos tárgyalások

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. november 30.   08:53

Tegnap megint volt egy kis volatilitás az amerikai piacokon. Előbb Boehner a képviselő ház republikánus színű szóvivője szerint egyelőre nincs jelentős előrelépés a „költségvetési szakadék” ügyében. Ez okozott egy kisebb pánikot a piacon. Ugyanakkor a befektetők jobban hisznek Obama optimizmusának a megegyezés tekintetében, így végül kisebb emelkedéssel zárt a piac....

Tegnap megint volt egy kis volatilitás az amerikai piacokon. Előbb Boehner a képviselő ház republikánus színű szóvivője szerint egyelőre nincs jelentős előrelépés a „költségvetési szakadék” ügyében. Ez okozott egy kisebb pánikot a piacon. Ugyanakkor a befektetők jobban hisznek Obama optimizmusának a megegyezés tekintetében, így végül kisebb emelkedéssel zárt a piac. Egyelőre az optimizmus töretlennek látszik, még akkor is, ha egy kicsit negatívabbnak néz ki ma a kereskedés Európában és az USA-ban is. Ma van az utolsó napja, hogy az MSCI követő ETF-ek megszabaduljanak maradék Richter részvényeiktől. Eddig 1,2 millió részvény forgott a piacon a bejelentés óta, s ezek az alapok 0,5 millió részvényt tartottak. Vagyis ma még lehet eladói nyomás, de alapvetően fordulatra számítunk a részvény piacán. Különben a cég 50.000 db részvényre adott vételi megbízást. Vagyis indul a profitvadászat, kéretik az öveket becsatolni! Ha a BUX-ra nézünk, akkor viszont azért egy kicsit óvatosak vagyunk. Tegnap a 200 napos mozgóátlagot tesztelte az árfolyam alulról, s a rövid távú indikátorok is eladási jelzést mutatnak. Vagyis az összkép egy kissé lagymatagabb lehet, de valószínűsítjük a pozitív tartományban zárást végül.
Piaci áttekintés
- Emelkedtek a tengerentúli piacok
- Emelkedés a nyersanyagok piacán
- A kedvezőtlen IMF hírek ellenére is erősödött a forint
- Tovább folytatódott az emelkedés a Távol-Keleten
- További emelkedés jöhet a mai kereskedésben
Most érdemes NYESZ-R számlát nyitni! - Fizessen be év végéig NYESZ-R számlájára, és erre az évre is igényelhet adóvisszatérítést!
Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Jó hangulat uralkodott tegnap az amerikai tőzsdéken, valamennyi index pluszban zárta a napot (Dow 0,28%, Nasdaq 0,68%, S&P500 0,43%).
- Obama 1,6 milliárd dolláros adóemelésről és 50 milliárd dolláros stimulusról beszél, ami a republikánus Jonh Boehner szerint elfogadhatatlan. Harry Reid demokrata szenátusi frakcióvezető pedig a republikánusok hozzáállását kritizálja, ami azt mutatja, hogy egyelőre még nem közeledtek az álláspontok, a fiscal cliffel kapcsolatban.
- A függőben lévő lakásértékesítések száma 5,2%-kal nőtt októberben az előző havi 0,3% után, miközben a konszenzus 1% volt. Az adat kiemelkedően jónak számít, mert a makro mutató több mint 5 éves csúcspontra ugrott.
- A friss munkanélküli segélykérelmek száma 393 ezerre csökkent a múlt héten, ami 23 ezer fővel kevesebb az egy héttel korábbi adatnál, amit 410 ezerről 416 ezerre módosítottak. A piac 390 ezerre számított, így az adat nagyjából megfelel a vártnak.
- Az amerikai gazdaság 2,7%-kal növekedett a harmadik negyedévben, ami 0,7%-os növekedést jelent az előző adathoz képest. A konszenzus ennél hajszálnyival jobb, 2,8% volt. Negatív tendencia, hogy a fogyasztás (ami a GDP 70%-át adja) csak 1,4%-kal nőtt a vizsgált időszakban.
- Az elmúlt két hónapban nőtt a görög bankok betétállománya, amit azzal lehet magyarázni, hogy csökkent a görögök kilépésének valószínűsége az euro zónából. Augusztus végi 153,4 milliárd euróról 155,2 milliárd euróra nőtt októberben a betétállomány.
- Közel 4%-ot emelkedett a RIMM, miután a Blackberry gyártóját semlegesről vételre minősítette fel a Goldman Sachs. A Blackberry 10-re alapozva úgy gondolják az elemzők, hogy jól fog teljesíteni a társaság a következő negyedévekben.
- Az iPhone 5 megkapta a hálózat-elérési engedélyt Kínában, így a China Telecom közelebb került, hogy Apple telefont árulhasson Kínában. A hírek szerint heteken belül megkezdődhet az iPhone telefonok árusítása a távol-keleti országban.
- A német parlamentben várhatóan többséggel fogják megszavazni a görög mentőprogram folytatását, míg az IMF azt mondta, addig nem járul hozzá a hitelrészlet utalásához, amíg a görögök nem zárják le az önkéntes kötvény-visszavásárlási programot.
- Az olasz kötvényaukció jól sikerült, 5 és 10 éves kötvényeket értékesítettek az októberihez képest sokkal alacsonyabb hozammal. 6 milliárd euró értékben adtak el papírokat, az átlaghozam 4,45% lett a 10 éves papíroknál.
Olaj, arany
- A kedvező hangulatban a nyersanyagok is emelkedni tudtak. Az arany árfolyama 1719,85 dollárról 1725,7 dollárra emelkedett. Technikai oldalról nézve a 30 napos mozgóátlagról indult emelkedésnek.
- Az olaj árfolyama szintén emelkedni tudott a tegnapi nap folyamán. Árfolyama 86,57 dollárról 88,07 dollárra emelkedett. Az emelkedés a 20 és a 30 napos mozgóátlagról kezdődött.
Devizák
- Annak ellenére, hogy tegnap az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója Gerry Rice egyértelművé tette, hogy jelenleg nem folytatnak hivatalos tárgyalásokat a magyar kormánnyal, erősödni tudott a forint az euróval szemben. A pozitív hangulatban az EURHUF árfolyam 281,4-ről 279,88-ra csökkent.
- Kedvező amerikai adatok érkeztek tegnap, ráadásul jelenleg a fiscall cliff megítélése sem annyira ijesztő, így pozitív hangulat uralta tegnap a devizapiacokat is. Az EUR/USD árfolyama 1,2953-ról 1,2979-re emelkedett.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,48%-ot, a Hang Seng 0,72%-ot, a Shanghai index pedig 0,99%-ot emelkedett.
- Japánban igazi adatdömpinget láthattunk reggel. A munkanélküliség a vártnak megfelelően alakult. Az ipari termelés októberi adata év/év alapon 4,3%-os csökkenést mutatott, ami jobb, mint a várt 8%- os visszaesés. Az ingatlanpiaci statisztikák is a vártnál jobb képet mutattak.
- A Japán kormány újabb fiskális gazdaságélénkítő csomagot jelentett be, melynek mértéke 10,74 milliárd dollár.
- Dél-Koreában csökkenő ipari termelésről számoltak be.
- Indiában a harmadik negyedéves GDP változás értékét publikálták, ami a várakozásoknak megfelelően alakult.
Határidős piacok
- Vegyes a kép a határidős piacokon
Vállalati hírek
- A Richter 50.000 darab részvény vételére adott megbízást az UniCredit számára, dolgozói juttatási programjának keretében.
- OTP, FHB: Orbán Viktor megismételte, hogy a bankadót nem csökkentik, az nem átmeneti és nem válságadó. Mivel csak egy korábbi bejelentés megerősítéséről van szó, így árfolyamhatása nincs.
- Az E-Star 2012/A, 2014/A és 2015/A jelű kötvényekre adott megbízást, 18,2millió, 9,1 millió és 0,5 millió forint névérték összegben. A visszavásárlási ár a rövidebb lejárat esetében 35%, a hosszabbak esetében 25,74% volt.
- A korábbi információknak megfelelően december 21-én tartja éves közgyűlését, melynek programját új napirendi ponttokkal egészítette ki. (i) Döntés az IFRS szerint elkészített konszolidált éves beszámoló elfogadásáról, (ii) Döntés az Igazgatóság felhatalmazásáról az alaptőke nyílt illetőleg zárt körben történő felemelésére, (iii) Döntés az alapszabály VIII. és X. részének módosításáról.
Gazdasági hírek
- Gerry Rice az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója tegnap megerősítette, hogy nincsenek hivatalos tárgyalások Magyarország és az IMF között. Orbán Viktor ma reggel hozzátette, hogy Magyarország képes a fizetési kötelezettségeit teljesíteni és, hogy a 200 millió eurós kötvénykibocsátás sikeres volt. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy nagyon volatilis forint árfolyamra számít a jövő év elején. A nyilatkozatok azt mutatják, hogy nagyon alacsony a megállapodás esélye. Negatívnak értékeljük a kijelentéseket, de csak limitált hatással számolunk a Magyar részvények és eszközök esetében.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben