Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

10 órakor érdemes lesz figyelni

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. április 30.   09:30

Itt állunk a hosszú hétvége előtt. Unikális formában, négy napos hétvégével ünnepeljük a munkát. Míg nálunk csütörtökön és pénteken is zárva lesz a tőzsde, addig a németeknél és a franciáknál csak a holnap. Az angolok esetében viszont sem a csütörtök, sem a péntek nem szünnap, hanem hétfő lesz bankszünet. Az Egyesült Államokban legközelebb május 26-án lesz ünnep...

Itt állunk a hosszú hétvége előtt. Unikális formában, négy napos hétvégével ünnepeljük a munkát. Míg nálunk csütörtökön és pénteken is zárva lesz a tőzsde, addig a németeknél és a franciáknál csak a holnap. Az angolok esetében viszont sem a csütörtök, sem a péntek nem szünnap, hanem hétfő lesz bankszünet. Az Egyesült Államokban legközelebb május 26-án lesz ünnep („Memorial Day”). Így a nemzetközi piacokon a hétvégétől való félelem sokkal kisebb lehet, mint itthon.

A német indexet szemlélve továbbra is azt látjuk, hogy jó állapotban van. Hamarosan új csúcsra kellene mennie, még akkor is, ha a mai napot gyengélkedéssel kezdi. Ez a csökkenés valószínűleg egész délelőtt kitart majd, és csak délután folytatódik a tegnap elindult emelkedés. Az S&P500 indexben nagyon hasonló formációt látunk, mint a DAX-ban, így néhány óra eltolódással hasonló viselkedésre számítunk.

A BUX esetében vegyes az érzésünk. Technikailag emelkednie kellene, de a hosszú hétvége előtt valószínűleg nem a „vételi” pozícionáltság lesz a meghatározó, így egy kissé vegyes a kép. A hullámzó piacon talán mégis a vevők győzhetnek a nap végére.


Bár a BÉT május 1-én és 2-án zárva tart, a nemzetközi piacok miatt ügyletet tartanak brókereink. Csütörtökön az európai piacok zárva lesznek, de az USA piacain lesz kereskedés, így az ottani kereskedési időben tartunk ügyeletet. Pénteken már nyitva lesznek az európai börzék is, így aznap egész nap elérhetők kereskedőink.
Piaci áttekintés
- Ismét emelkedtek a tengerentúli börzék
- Csökken a WTI ára, az arany továbbra is 1.300 dollár alatt
- Korrekció a devizapiacon
- Mérsékelt emelkedések Ázsiában
- 10 órakor hirdet ítéletet az Európai Bíróság, és akkor ismertetik a konvergencia programot is
- 2,5%-ra csökkent az alapkamat
- További emelkedésre számítunk ma a tőzsdén Bár a BÉT május 1-én és 2-án zárva tart, a nemzetközi piacok miatt ügyletet tartanak brókereink. Csütörtökön az európai piacok zárva lesznek, de az USA piacain lesz kereskedés, így az ottani kereskedési időben tartunk ügyeletet. Pénteken már nyitva lesznek az európai börzék is, így aznap egész nap elérhetők kereskedőink.
Nemzetközi hírek
USA
- Jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúli börzéken, az indexek mérsékelt pluszban zárták a kereskedést (Dow 0,52%, Nasdaq 0,73%, S&P500 0,46%).
- Két fontosabb makrogazdasági adat látott tegnap napvilágot: az S&P/Case-Shiller lakásárindex a várt 0,7%% helyett valamivel nagyobb ütemben, 0,8%-kal emelkedett februárban.
- A Conference Board fogyasztói bizalmi indexének áprilisi értéke megegyezik az előző havi 82,3 ponttal, ami elmarad a várt 83,2 ponttól.
- A Merck első negyedéves részvényenkénti tisztított profitja 88 cent volt, ami felülmúlja a várt 79 centet. A társaság árbevétele 10,3 milliárd euró volt, ami minimálisan gyengébb a piaci konszenzusnál. Tavaly 1 milliárd eurós költségcsökkentési programot hirdetett a társaság, aminek jegyében 8.500 főt bocsátottak el, és csökkentették a kutatás-fejlesztésre szánt összeget, melynek jótékony hatását már láthatjuk a mostani gyorsjelentésben.
- Az eBay 2,3 milliárd dolláros veszteséggel zárta az első negyedévet, ami egy közel 3 milliárd dolláros egyszeri adótehernek tudható be. Ennek kiszűrésével a társaság részvényenként 70 centes profitot realizált, ami 3 centtel haladja meg a piaci várakozást. Az árbevétel 14%-kal 4,26 milliárd dollárra bővült, ami szintén jobb, mint a 4,22 milliárdos piaci várakozás. A menedzsment előrejelzései csalódást okoztak, a negyedévre 4,33-4,43 milliárd dolláros árbevételt és 0,67-0,69 dolláros részvényenkénti profitot várnak, míg az elemzők 4,4 milliárdos árbevételre és 0,7 dolláros eredményre számítanak. Zárás után a részvény 4%-kal gyengült.
- A Twitter számait csalódással fogadták a befektetők, hiszen a felhasználók száma a vártnál kisebb mértékben nőtt (14 millióval 255 millió főre), míg az elemzők 16 millióra számítottak. Az árbevétel viszont némileg jobb lett: 241,5 millió helyett 250,5 millió dollár. A tisztított részvényenkénti profit -3 cent helyett 0 cent lett. Zárás után közel 9%-ot esett a papír árfolyama.
- Délután az ADP publikálja foglalkoztatottsági adatait, illetve a Fed kamatdöntő ülésének eredménye lát napvilágot, a piac a QE3 program további csökkentésére számít (55 milliárd dollárról 45 milliárd dollárra).
- Első negyedéves előzetes GDP adatot is publikálnak a tengerentúlról.
- Zárás után a Time Warner publikálja negyedéves számait.
Európa
- Erőteljes emelkedéssel zártak tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 1,04%, DAX 1,46%, CAC40 0,84%).
- A német inflációs adat gyengébb lett a vártnál: áprilisban 1,3% helyett 1,1%-kal emelkedtek az árak éves szinten.
Olaj, arany
- A WTI 100,3 dollár volt ma reggel, a spekuláció a készletek növekedésére irányul. A becslések szerint az USA nyersolajkészlete 83 éves csúcsra nőhet a további 2,2 millió hordós bővüléssel. A kínálat 3 millió hordóval nőtt.
- Az arany befektetői elsősorban a Fed politikájára figyelnek. A várakozások szerint a Fed folytatja eszközvásárlási programjának kivonását, miközben az USA gazdaságáról érkező adatok továbbra is vegyesek.
Devizák
- A tegnapi pozitív hangulatban nagyot erősödött a forint az euróval szemben, az árfolyam a 30 napos mozgóátlag 308,5-ös értékéig esett vissza. A pozitív hangulaton kívül a jegybanki kamatdöntést követő közlemény is segítette a forintot, ugyanis abból az volt kiolvasható, hogy a jelenlegi 2,5%-os alapkamattal nagy valószínűséggel megérkeztünk a kamatpálya aljához, és onnan csak a külső/belső körülmények megváltozása esetén fogunk elmozdulni.
- Amilyen nagyot emelkedett az EUR/USD árfolyama pénteken, olyan hirtelen esett vissza a tegnapi kereskedésben. A devizapár 1,3812-es árfolyamon zárta a tegnapi napot, ahonnan ma reggel ismét tovább erősödött a dollár, így reggel már az 1,38-as szintet tesztelte a kurzus, azonban a Fed döntését megelőzően várhatóan nem fogja áttörni a szintet.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,3%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot emelkedett, míg a hang Seng index 1,3%-ot zuhant.
- Gyenge makroadatok jelentek meg ma reggel Japánból. A márciusi előzetes ipari termelés a várt 7,2% helyett csak 7,0%-kal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A megkezdett lakásépítések száma márciusban a várt 2,7% helyett 2,9%-kal esett vissza. Viszont a japán járműgyártás 14%-kal ugrott meg márciusban év/év alapon.
- A japán jegybank nem változtatott eddigi eszközvásárlási politikáján.
- Bemutatták azt a tervezetet, ami lehetővé tenné a Hong Kong-i és a shanghai tőzsde nagyfokú együttműködését, azáltal, hogy a megbízások továbbíthatóak lennének a tőzsdék között. A részletek bemutatása nem okozott különösebb mozgást a tőzsdén, sokkal erőteljesebb reakciót láttunk, amikor a hír először napvilágot látott.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel, de a főbb piacok (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a negatív tartományban vannak.
Vállalati hírek
- OTP, FHB: Ma 10 órakor hirdet ítéletet az Európai Bíróság a devizahiteles ügyben. Korábban a Kúria őszre halasztotta döntését, mert meg akarta várni a uniós bíróság állásfoglalását. A kormány majd csak a Kúria döntése után lép a devizahiteles ügyben.
- Ma tartja közgyűlését a PannErgy, a menedzsment osztalékfizetést nem javasol.
Gazdasági hírek
- Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma 10 órakor mutatja be a konvergencia programot. Ugyanakkor a napi.hu-n már tegnap megjelentek a főbb makroszámok. Ezek szerint a kormány idén 2,9%-os GDP arányos államháztartási hiánnyal és fokozatosan élénkülő növekedéssel számol. Az előrejelzés szerint 2017-re 3%feletti lehet a GDP növekedés üteme.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben