Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az MTel sokkolta a részvényeseket

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. február 19.   09:49

Erste kommentár Tegnap a Magyar Telekom a vártnak megfelelő jó eredményt tett közzé, de mégis sokkolta a befektetőket azzal, hogy az igazgatóság a várt 27 forint helyett 20 forintos osztalékra tett javaslatot. Pedig a...

Erste kommentár

Tegnap a Magyar Telekom a vártnak megfelelő jó eredményt tett közzé, de mégis sokkolta a befektetőket azzal, hogy az igazgatóság a várt 27 forint helyett 20 forintos osztalékra tett javaslatot. Pedig a szabad pénzáram, ami 65 milliárd forint lett (-4,2% év/év) ennél jóval magasabb osztalékra nyújtana lehetőséget, elméletileg 62,5 forintos maximummal részvényenként. Ezen az sem segített, hogy 5,2 milliárd forint értékben terveznek részvényeket visszavásárolni, vagyis ezt is figyelembe véve az effektív osztalék inkább cirka 25 forintnak tekinthető részvényenként, azaz a tényleges eltérés a várakozásokhoz képest „csak” 2 forint. A „sokk” következtében, és a 2 forintos eltérés ellenére a részvényárfolyam cirka 16 forintot esett. Vagyis komoly, talán indokolatlan büntetést láthattunk. Különben, ha az IFRS 16 hatásaitól megtisztított eredményeket nézzük, akkor az eredmény attraktívnak mondható. Ugyanis az árbevétel 4,1 százalékkal, míg az EBITDA 12,4 százalékkal növekedett 52,5 milliárd forintra. Vagyis a befektetők joggal hihettek abban, hogy akár egy kis osztalékemelés is kinézhet. Hát, nagyot kellett csalódniuk. Ugyanakkor a cég eladósodottsága (gearing-je) 32,8 százalék lett, ami nem mondható magasnak. Mindenesetre furcsálljuk, hogy idén még jelzést sem adott – legalábbis eddig – arra vonatkozóan, hogy milyen osztalékra számíthatnak a befektetők az idei év után. Viszont azt tudjuk, hogy a szabad pénzáram 5 százalékkal növekedhet. A menedzsment továbbra is fél a frekvencia tender költségeitől és a fokozódó versenytől.



Mindeközben az új koronavírusos megbetegedések száma tovább csökkent. Tegnap cirka 1.700 új esetet regisztráltak, ami tökéletesen illik a modellünkbe. Ugyanakkor az eddig jelentő mintegy 400, az S&P500 indexbe tartozó vállalat egyharmada jelezte azt, hogy a vírusnak lesznek hatásai az eredményre, de sok esetben korainak ítélték megbecsülni a potenciális hatást.


Ma reggelre kissé megnyugodtak a kedélyek, a DAX és a BUX is emelkedik és a határidős indexek alapján a tengerentúlon is emelkedés néz ki.

Trump kiállt a GE mellett

Többnyire csökkenéssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,6%-kal, az S&P50 0,3%-kal csökkent, míg a Nasdaq stagnált.


Tegnap Donald Trump a General Electric mellett állt ki Twitteren. Támogatja, hogy a cég továbbra is exportáljon repülőgép-hajtóműveket Kínába. Tette mindezt az után, hogy tegnap olyan hírek jelentek meg, hogy az adminisztráció az ilyen jellegű export értékesítések korlátozását fontolgatja. Trump a tweet alapján nem szeretné túlzottan bekorlátozni az amerikai cégeket nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.


Bóvli kategóriába minősítette le tegnap az S&P a Macy’s-t. A hitelminősítő szerint az áruházlánc költségcsökkentési stratégiája egyelőre nem lesz elég ahhoz, hogy érdemi fordulatot hozzon a fundamentális képben, miközben a változó vásárlói preferenciák (egyedi boltok felkeresése, online vásárlás) továbbra is komoly szembeszelet jelentenek. Tegnap az árfolyam közel 4%-ot esett a hírekre.

Kezd magára találni a japán külkereskedelem

Az ázsiai részvénypiacok többsége emelkedett ma reggel. A Hang Seng 0,4%-ot, a Nikkei 0,9%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,2%-ot csökkent.


A vártnál kisebb visszaesést mutatott a japán export januárban, ami arra utal, hogy a kereskedelmi háború után, a koronavírus kitörését megelőzően elkezdett magára találni a japán külkereskedelem. Az export a várt 7,0% helyett mindössze 2,6%-kal mérséklődött, ugyanakkor a belső kereslet gyenge maradt, az import a várt 1,8% duplájával esett vissza. A decemberi japán gépipari megrendelések viszont a vártnál gyengébbek lettek, az előrejelzett 0,7% helyett 3,5%-kal estek vissza a tavalyi év azonos időszakához képest.


Fizetési gondokkal küzdenek a kínai vállalatok. Munkaerőpiaci felmérések szerint minden harmadik válaszadó munkáltatója jelezte, hogy a karantén idejére nem tud, részben tud, vagy jobb esetben csak később tud munkabért fizetni a kieső bevételek miatt.


Kitart a lassuló tendencia a koronavírus terjedésénél. Ma reggelig 75.200 beteget regisztráltak, az elhunytak száma pedig már átlépte a 2.000 főt. A gyógyultnak nyilvánítottak száma pedig a 14.700 főt közelíti.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben