Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Koronavírus és olajár: zuhanó kínai fogyasztás és hol van még a vége?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2020. február 11.   11:24

A koronavírus okozta karantén és gazdasági visszaesés az olajár alakulásán figyelhető meg leginkább. Egyelőre nem látszik, hogy mikor és hogyan ér véget ez a járvány, de az már most tudható, hogy 2019 után 2020 sem lesz a sikerek éve az olajszektorban. A líbiai termeléskiesés ellenére kontangó állapotban van a piac, ami mutatja, hogy rövidtávon túlkínálat van az olajpiacon, ami a negyedév végéig biztosan kitart.

A koronavírus terjedése és a karantén miatt az első becslések szerint napi 3 millió hordóval is csökkenhetett a kínai olajkereslet, ami a globális 100 millió hordó/nap és a kínai 14 millió hordó/nap kereslethez képest sem alacsony szám. A helyzet fennmaradásának időpontja teljesen bizonytalan: az viszont szinte biztos, hogy az év első negyedéve drasztikusan kisebb keresletet jelent, mint amire korábban számított a piac. Jellemző, hogy 2020-ra korábban a szakértők 1,2-1,4 millió hordó/nap kőolaj globális keresletnövekedésre számítottak, ezzel szemben ma mindenki inkább 0,7-0,9 millió hordó/napról beszél. Vagyis 2020 sem hoz erősebb keresletnövekedést, mint 2019. A tavalyi év tényszámait még nem láttuk, de a piaci konszenzus valahol 0,8 millió hordó/nap körül van, vagyis tavaly ennyivel nőtt a globális olajkereslet.

A rövidtávon kialakult túlkínálat egyébként a piac szerkezetén is látszik: a piac kontangó állapotra váltott, ami azt jelenti, hogy a jövőbeli árak meghaladják a közeli határidős árakat. Ez arra ösztönzi a szereplőket, hogy a mostani árakon vásároljanak és tárolják be az olajat egy későbbi felhasználására. Nem véletlen, hogy a tankerhajó bérleti árak megemelkedtek a piacon: ezeket a hajókat is fel lehet tárolási célra használni. Sok kereskedő ezért jó üzleti lehetőséget lát a mostani túlkínálatban.

A Brent típusú kőolaj határidős áralakulása 2020. február 11-én Forrás: Bloomberg

A koronavírus elterjedése körül a legnagyobb talány, hogy milyen gyorsan lehet ezt a járványt feltartóztatni. A vírus egyébként kevésbe halálos, mint a 2003-as SARS (1-2% közé teszik a koronavírus halálozási rátáját szemben a SARS 2-4%-ával), viszont láthatóan sokkal fertőzőbb. Ami azt jelentheti, hogy ha a kínai, egyébként drákói intézkedések nem lesznek sikeresek, akkor könnyen egy világjárvány törhet ki. Ennek pedig drasztikus hatása lehet az olajkeresletre, ami ilyen esetben könnyen drasztikus csökkenésbe is fordulhat. Erre a kérdésre – hogy megállítható-e Kínán, illetve Vuhan városán belül a vírus terjedése - egyébként jó eséllyel február végéig választ kapunk.

A koronavírus negatívan hat a kőolaj termék keresletre, különösen a repülőüzemanyagra, mivel a repülés a leginkább érintett tevékenység, amire a járvány hat. A pesszimista becslések szerint a kínai repülőbenzin fogyasztás akár lefeleződhet is, ami napi 1 millió hordós kiesést jelent a keresletben, ha hozzáveszük a 30%-os ázsiai, 14%-os pedig a globális keresletkiesést a járvány terjedésétől való félelem miatt. Ez azt jelenti, hogy a finomítói szektor sem számíthat különösen jó évre 2020-ban, amihez hozzájárul az is, hogy a tavalyi év a kínai vámháború és a jelentős új ázsiai finomítási kapacitásbővítések miatt egyébként sem sikerült túlságosan kedvezőre. Ezt egyébként az IMO2020 bevezetése sem tudta ellensúlyozni, pedig láthatóan várták a finomítók, hogy a hajózási szektor felől érkező extra dízel kereslet majd emeli a marzsokat. Nos nem így lett. A dízel árrések nem tudtak 20 dollár fölé emelkedni, igaz közben a magas kéntartalmú fűtőolaj árjegyzése látványosan összeomlott. 

A rotterdami olajtermék árrések alakulása (USD/hordó) Forrás: Bloomberg

Összességében tehát elmondható, hogy a koronavírusnak drasztikus hatása van a világ kőolajpiacára, s mivel messze nem tudjuk, hogy mennyire gyorsan cseng le a járvány, ezért bármilyen forgatókönyvre készülhetünk. Akár arra is, hogy márciusban gyorsan rendeződik a helyzet és masszív emelkedést látunk a keresletben, sőt az elmaradt fogyasztás is pótolni szeretnék a kínaik. De akár arra is, hogy nem lassul a koronavírus terjedése és emiatt a világ más részein is zuhan a kereslet. Annyi bizonyosnak látszik, hogy az első negyedév gyenge lesz, s ez az egész évre kihat, még akkor is, ha a második-harmadik negyedévben feltámadást látunk. Érdemes figyelni ezért a fejleményeket  és szárazon tartani a puskaport.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben