Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megszületett a görög egyezség

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. november 27.   09:20

Kis csökkenést láthattunk tegnap szerte a világban. Európában és az USA-ban egyébként természetes korrekció volt a múlt heti jelentős emelkedést követően. Különben is inkább a kivárás jellemezte a befektetők viselkedését a Görögországról folyó tárgyalások közepette. Ez különben pozitív eredménnyel ért véget. Decemberben a görögök 34,4 milliárd hitelt-részletet kapnak,...

Kis csökkenést láthattunk tegnap szerte a világban. Európában és az USA-ban egyébként természetes korrekció volt a múlt heti jelentős emelkedést követően. Különben is inkább a kivárás jellemezte a befektetők viselkedését a Görögországról folyó tárgyalások közepette. Ez különben pozitív eredménnyel ért véget. Decemberben a görögök 34,4 milliárd hitelt-részletet kapnak, s a hitelek feltételei is lazultak. Alacsonyabb kamat és csak tőkefizetést kell alkalmazniuk a görögöknek az elkövetkező években, s az adósság-GDP hányados is 124 százalék lehet a tervezett 120 százalékkal szemben, a 2015-re várható 190 százalékos csúcs után. Különben az ECB is rendes lesz, hiszen a görög kötvényeken elért profitját átadja az országnak. Vagyis „deal done”. Reméljük további aggodalomra nem lesz okunk a görögök kapcsán. Mindenestre a nemzetközi indexek egyre jobban néznek ki, s úgy tűnik, h9ogy minden adott egy év végi emelkedéshez. A magyar piac meg kissé túladottá vált, s ráadásul egy szinthez is ért az index. Így itt jöhet most már egy emelkedés.
Piaci áttekintés
- Vegyes zárás a tengerentúlon
- Kismértékű lemorzsolódás a nyersanyagok piacán
- Megnyugodni látszik a forint piaca
- Vegyes kép az ázsiai piacokon
- Emelkedésre számítunk ma

Most érdemes NYESZ-R számlát nyitni!

Még év végéig fizessen be NYESZ-R számlájára, hogy erre az évre is igényelhessen adóvisszatérítést!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Vegyes hangulatban telt a kereskedés tegnap az amerikai piacon, a technológiai papírokat tömörítő Nasdaq tudott emelkedni. Piacmozgató makro- és vállalati hírek nem láttak tegnap napvilágot (Dow
- 0,33%, Nasdaq 0,34%, S&P500 -0,22%).
- A korábban elhatározott 120% helyett 124%-ra kell csökkentenie a GDP arányos államadósságot Görögországnak, ebben állapodott meg az IMF és az euro övezeti országok képviselői a hajnali órákban. A megállapodással lehetővé vált, hogy az ország rövidesen megkapja a 44 milliárd eurónyi segítséget (ami már tartalmazza a 31 milliárd eurót is, amiről sok vita folyt mostanában). A tárgyaláson arról is volt szó, hogy a hitelek kamatát is csökkentik (100 bázisponttal), illetve 10 évre befagyasztják a kamatfizetést. A döntést azonban még az euro övezeti országok egy részében a parlamentnek is el kell fogadnia.
- A német GFK fogyasztói bizalmi index a vártnál nagyobb mértékű csökkenést mutatott.
- Ma Spanyolország 3 és 6 hónapos kincstárjegyeket, Olaszország pedig 2,7 és 14 éves lejáratú kötvényeket bocsát ki.
- Makro adatok elsősorban a tengerentúlról fognak érkezni a nap folyamán .
- 14:30-kor a tartós cikkek rendelésállományát publikálják, 15:00-kor az S&P/CaseShiller házár index lát napvilágot.
- 16:00-kor pedig a Richmond-i Fed index és a Conference Board fogyasztói bizalmi indexet publikálják.
Olaj, arany
- Az arany árfolyama a pénteki jelentős emelkedés után tegnap kissé visszakorrigált, ennek eredményeként árfolyama 1751,5 dollárról 1748,65 dollárra csökkent.
- Az aranyhoz hasonlóan az olaj piacán is kismértékű csökkenés volt tapasztalható. Árfolyama 88,21 dollárról 87,74 dollárra mérséklődött, de továbbra is a 30 napos mozgóátlag fölött helyezkedik el.
Devizák
- A pénteki jelentős mértékű forintgyengülés után tegnap megnyugodott a forint piaca. Reggel még egy kisebb mértékű bizonytalanság volt megfigyelhető az árfolyam mozgásában, azonban nap végére egyértelművé vált a forint erősödésének iránya. Az EUR/HUF árfolyam 282,51-ről 281,78-ra változott.
- Nem volt érdemi mozgás tapasztalható az EUR/USD piacán. Az árfolyam 1,2973-ról 1,2972-re változott, vagyis minimális mértékű dollárerősödés volt látható. Azonban ma reggel már komoly értékű euró erősödés figyelhető meg, miután az éjszaka folyamán Görögország megegyezett az EU- val és az IMF-el.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,36%-ot, a Hang Seng pedig 0,23%-ot emelkedett. Közben a Shanghai index értéke 1,26%- ot csökkent és ez által beesett a lélektanilag fontos 2.000 pontos érték alá.
- Kínában 25,5 milliárd dollár értékű vasúti és metróhálózat fejlesztésről döntöttek, ami 4 nagyvárost érint és a projektek a következő 4-7 éven belül befejeződnek.
- Shanghaiban annak ellenére következett be a csökkenés, hogy a Statisztikai Hivatal mérése szerint a vállalatok profitja októberben 20,5%-kal haladta meg a tavalyi októberi adatot. Az éves kumulált adat pedig 0,5%-os pluszba fordult át.
Határidős piacok
- Pozitív képet mutatnak a határidős indexek
Vállalati hírek
- Az S&P megerősítette a MOL BB+ besorolását, annak ellenére is Magyarország besorolását BB minősítésre csökkentette le a hétvégén. A bejelentés pozitív, de árfolyamhatással nem számolunk.
- A Budapesti Csatornázási Művek ismételten beperelte az E-Start, miután annak kifizetetlen tartozásai vannak. A lépés után Magyarországon 7, míg Romániában 21 perben érintett az E-Star. Az E-Star 2014/A, 2015/A és 2016/C jelű kötvényeket vásárolt vissza, 7 millió, 6,8 millió és 200,8 millió forint névértékben. A két rövidebb lejáratú kötvény esetén 25,74%-os árfolyamon, a 2016/C kötvények esetében 25,99%-os árfolyamon valósult meg a visszavásárlás. Továbbra is valószínűnek látjuk, hogy a vállalat csődvédelmet fog kérni.
Gazdasági hírek
- Kamatdöntő ülést tart ma az MNB monetáris tanácsa, az elemzői konszenzus 25 bázispontos csökkentés.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben