Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

USA gázpiac: 2020 nehéz év lehet a szektornak

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2020. január 17.   17:12

Az Amerikai Energiaügynökség (EIA) legfrissebb januári gázipari jelentése nem éppen rózsás kilátásokról ad számot: 2020-ban ismét folytatódhat az árak csökkenése és a túltermelési helyzet. Az EIA 9%-kal kisebb árakra számít az idén, vagyis az idei Henry Hub földgáz átlagár 2,33 USD/MMBtu lehet a tavalyi 2,57 dolláros átlagár után. Szerintük, ha a maradék két fűtési hónap (február-március) átlaghőmérséklete elmarad a szokásostól, akár az amerikai gázárak összeomlása sem elképzeletetlen.

Az EIA három tényezőt emel ki:

  1. A fúrások hatékonysága javult és a költségek csökkennek.
  2. Egyre több a társult gáz az olaj fúrások során. Csak megjegyzem, hogy Permian mezőn az arány 1:2 helyett egyre inkább 1:2,5, ami a kitermelt olaj-gáz arányt jellemzi.
  3. Növekvő szállítási kapacitások az Appalachian és Permian lelőhelyekről.

Az EIA szerint az idén is nőhet a gáz kínálata: a napi 94,7 milliárd köbláb meghaladja a tavalyi 92,0 milliárd köbláb/nap termelést. Főleg a társult gáz mennyisége nőhet, miközben a tisztán gázkutak kihozatala már nem bővül. 2021-re a termelés visszaeshet, mivel az utóbbi csoportban már csökkenő termeléssel  számol az ügynökség.
A keresleti oldalon az érdekesség, hogy amig az ipari és áramtermelői felhasználás nő, a meleg idő miatt a háztartási és kereskedelmi kereslet csökken. Az utóbbi kategória lényegében a fűtési kereslet. Az EIA 1,8% kevesebb fűtést igénylő nappal számol 2020-ra, mint tavaly. Ezt ellensúlyozza az ipari kereslet 4,6%-os bővülése, ami főleg a methanol gyártás bővülése miatt. Az elektromos áramtermelők pedig a kőszén kiszorítása miatt vásárolnak több földgáz. Mindkét esetben lassulást vár az EIA 2021-re, mivel a magasabb várható földgáz árak lassítják mindkét tevékenység gázalapra történő váltását.

Az USA földgáz éves kereslete és kínálata (2018-2021) Forrás: EIA

A jó hír viszont, hogy az export egyre nő és bőven meghaladja a földgáz importot. Az USA 2018 óta nettó gázexportör. Főleg a cseppfolyós földgáz értékesítése nő. A becslések szerint 2020-ban 8,1 milliárd köbláb/nap földgázt ad el az USA vezetéken (Mexikó és Kanada felé), míg LNG formában ez meghaladja a 8 milliárd köbláb/napot. 2021-ben ez a nettó 7,3 milliárd köbláb/nap export további 2 milliárd köbláb/nap mértékben emelkedik, főleg az új LNG kapacitásoknak (Cameron, Freeport, Elba Island) köszönhetően.

Az USA éves földgáz export-importja (2018-2021) Forrás: EIA

Ezek alapján jól látszik, hogy 2020-ban a további kínálat és az időjárás miatt gyenge kereslet miatt könnyen beszakadhat a gázár. Ez egyébként jó vételi alkalmat jelenthet, mivel 2021-re a csökkenő kínálat és a további növekvő kereslet egyensúlyba hozhatja a piacot. A gázpiac egyébként nagyon függ az olajártól is: magasabb olajár ösztönzi a Permian termelőket, hogy fokozzák olajtermelésüket, ami viszont egyre több gáz kitermelésével is együtt jár. Mivel az infrastruktúra is épül a Permianon, ezért ebből egyre több gáz juthat el a belföldi és export piacokra. Egy alacsonyabb olajár a gázpiacokon is megalapozhat egy masszív 2021-es áremelkedést.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben