Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

400 forintra csökkentettük Magyar Telekom célárunkat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. november 22.   09:51

Amerikában ma a Hálaadást ünneplik, ezért az amerikai piacok ma zárva tartanak, vagyis éppenséggel akár egy unalmas alacsony forgalmú nap elé is nézhetnénk, ha Európa nem tartana igazi adatdömpinget ma. Azonban mivel ma olyan fontos adatok jelennek meg Európában, mint a kiskereskedelmi adatok, vagy éppenséggel a beszerzési menedzser index alakulása, ma is lesz mire...

Amerikában ma a Hálaadást ünneplik, ezért az amerikai piacok ma zárva tartanak, vagyis éppenséggel akár egy unalmas alacsony forgalmú nap elé is nézhetnénk, ha Európa nem tartana igazi adatdömpinget ma. Azonban mivel ma olyan fontos adatok jelennek meg Európában, mint a kiskereskedelmi adatok, vagy éppenséggel a beszerzési menedzser index alakulása, ma is lesz mire figyelnünk. Az adatok közzétételét Németország kezdte 9-órakor és délután négy órakor az európai fogyasztói bizalmat mérő mutató értékének közzétételével zárul.
Piaci áttekintés
- Zárásig emelkedtek tegnap a tengerentúli tőzsdék
- Minimális emelkedés a nyersanyagok piacán
- Kismértékben tovább erősödött a forint árfolyama
- Vegyes kép a távol keleten
- 400 forintra csökkentettük Magyar Telekom célárunkat
- Kismértékű pozitív emelkedésre számítunk nyitáskor

Erste S&P 500 certifikátok

Profitáljon Forintban az amerikai részvénypiaci mozgásokból, tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Jó hangulat uralkodott tegnap a tengerentúli börzéken, a vezető indexek egész napos emelkedés után pluszban zárták a kereskedést (Dow 0,38%, Nasdaq 0,35%, S&P500 0,23%).
- Két hetes csúcsra kapaszkodtak az indexek a kereskedési szünet előtt, mert ma Hálaadás ünnepe miatt zárva lesznek a tőzsdék, illetve pénteken rövidített nyitva tartás lesz.
- Tegnap napvilágot láttak a szokásos heti segélykérelmek, a friss munkanélküli kérelmek száma 410 ezer volt a múlt héten, ami 41 ezerrel kevesebb a két héttel ezelőtti értékhez képest, és a 423 ezres konszenzusnál is kisebb.
- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe 82,6-ról 82,7-re emelkedett, ami gyengébb a várt 84,5 értékhez képest.
- A Deere publikálta tegnap negyedéves számait. A részvényenkénti profit elmaradt a várttól, 1,88 dollár helyett 1,75 dollár lett, de az árbevétel jobb lett, 9,79 milliárd a várt 8,93 milliárddal szemben. A Deere szerint a mezőgazdasági termékek iránt nem változott jelentősen a kereslet az USA-ban, és az építőipari üzletáguk fellendülőben van, 3,2 milliárd dollár profitot vár a cég a korábbi 3,07 milliárddal szemben. A gyorsjelentés nem tetszett a befektetőknek, az árfolyam közel 4%-ot esett.
- A Fitch Ratings két fokozattal „BB+”-ról „BB -”-ra rontotta Ciprus hosszú lejáratú devizaadósságának besorolását. A negatív kilátást érvényben tartja a szervezet.
- Tegnap 2 milliárd euró értékben adtak el 3, 6 és 18 hónapos papírokat Portugáliában. A 2012-re tervezett állampapír kibocsátást ezzel teljesítette az ország.
- A németek 3,25 milliárd euró értékben adtak el tízéves papírokat 1,4%-os hozam mellett.
- A tengerentúlról nem érkeznek makro hírek, mert a piacok zárva lesznek. Az eurózónából ipari és szolgáltatói beszerzési menedzser indexek novemberi előzetes értékei érkeznek 9 órától.
- Spanyolországban 10:30-kor 3, 5 és 9 éves aukciók lesznek.
Olaj, arany
- Az olaj árfolyama 87,28 dollárról 87,38 dollárra emelkedett, vagyis minimális mértékű emelkedés volt tapasztalható. Az olaj árfolyamát tegnap két tényező befolyásolta. Egyrészt, hogy tűzszünetet kötött Izrael és a Hamasz, másrészt pedig, hogy Amerikában publikálták a kőolaj és benzinkészlet adatokat. Mindkettő esetében 1 millió hordós bővülést vártak és helyette 1,5 millió hordós csökkenés következett be.
- Az arany árfolyamában is csak kismértékű elmozdulás volt tapasztalható, unciánkénti árfolyama 1727,2 dollárról 1728,7 dollárra emelkedett.
Devizák
- A forint árfolyama tegnap is tovább folytatta az erősödését. Az EUR/HUF árfolyam 280,92-ről 280,54- re csökkent. Az árfolyam erősödésével a deviza árfolyama megközelítette a 280-as szintet.
- Kismértékű emelkedés volt megfigyelhető az EUR/USD árfolyamában is. Az árfolyam 1,2817-ről 1,2829-re változott a vegyes amerikai adatok hatására. Az árfolyam jelenleg a 20 és a 30 napos mozgóátlag közötti szűk tartományban tartózkodik.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,57%-ot, a Hang Seng index pedig 0,685-ot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke 0,71%-kal csökkent.
- Japánban októberben év/év alapon a szupermarketek értékesítése 4%-kal csökkent, azonban ez csak másodlagos adatnak számít.
- Kínában a HSBC által mért PMI index előzetes értéke emelkedett és 50,4-es értéket mutatott, ezzel átlépve a vízválasztónak számító 50-es értéket.
Határidős piacok
- A pozitív tartományban vannak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- 470 forintról 400 forintra csökkentettük Magyar Telekom célárunkat, ajánlásunk továbbra is Tartás. A célár csökkentés elsődleges oka az új közműadó, ami 9-11 milliárd forint körüli terhet jelent majd a cégnek jövő évtől. Számításaink szerint a cég a jövőbeli áremelésekkel nem lesz képes ellensúlyozni az adót. Tegyük hozzá, hogy a cég már idén júliusból fizeti a telefonadót. Így a két adó együttesen 29-31 milliárd forintnyi adóterhet jelent a Magyar Telekomnak 2013-ban. Ezzel együtt már nem látjuk fenntarthatónak a korábbi osztalékszintet. A nyereségességgel együtt tovább csökken az üzemi cash- flow is. A cég idén 10,9 milliárd forint frekvencia díjat, 14,3 milliárd forintot a SEC vizsgálatainak lezárásával kapcsolatban, illetve 8 milliárd forintnyi telefonadót fizetett. A Pro M eladásából befolyó 19,9 milliárd forint ellenére arra számítunk, hogy az eladósodottság 40% felett lesz 2013-ban, ha továbbra is 50 forint osztalékot fizet a cég. Kedvező fejlemények lehetnek a jövőben az elektronikus útdíj tender (melyre az állam 42 milliárdot szán), az Európai Bíróság kedvező döntése a Robin Hood adó ügyében, illetve a negyedik mobilszolgáltató visszalépése.
- Bár elvileg a Robin Hood adó 50%-a csökkenthető a befektetésekkel, ezt a lehetőséget a korábban vártnál nehezebben tudja majd érvényesíteni a MOL, mivel a törvényalkotó szándéka a munkahelyteremtés ösztönzése. Ez negatívan érintheti a magyar olajcéget, de árfolyamhatásra nem számítunk.
- A horvát kormány szerint a MOL-nak több pénzt kellene fordítania az INA két finomítójának, valamint olaj- és gázmezőinek modernizációjára. A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy minél hamarabb újra kell tárgyalni a MOL-lal kötött részvényesi megállapodást. Ez logikus lépés lenne a horvát kormány részéről, azonban a tényleges megvalósítás elég bizonytalan, elképzelhető, hogy meg kell várni a Sanader ügy jogerős bírósági döntését.
- Az OTP 410 részvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank tulajdonában lévő saját részvények állománya 4.244.322 darabara (1,52%) változott.
- Az E-Star december 21-re hívott össze rendkívüli közgyűlést.
- Az E-Star 163 darab RFV 2014/A és 30 darab E-Star 2015/A kötvényt vett vissza 25,74%-os diszkonton.
Gazdasági hírek
- Az Európai Bizottság arra szólította fel Magyarországot, hogy módosítsa a távközlést és a kiskereskedelmet sújtó különadót, mivel azok külföldi érdekeltségű cégeket sújtanak. A kormány időközben már döntött ezen adók kivezetéséről, így a hírnek nincs hatása.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben