Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Milyen olajárra számíthatunk 2020-ban?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2019. december 11.   11:51

Az olajpiacot továbbra is a nagy fokú bizonytalanság jellemzi, de van néhány olyan tényező, ami azt sugallja, hogy a jövő év inkább emelkedő árakat hozhat magával. A játékot persze továbbra is elronthatja több tényező, de összességében egyfajta enyhe optimizmus látszik. Továbbra is hiszek abban, hogy a 40-80 dolláros ársáv lesz a meghatározó a következő 5 évben, nő az esélye annak, hogy az ársáv felső részében lesz az olajár 2020-ban.

A keresleti oldal talán az izgalmasabb kérdés: igaza lesz az IEA-nak, hogy idén 1,0, míg jövőre 1,2 millió hordóval nő a napi kereslet? A független elemző cégek idénre inkább 600-800 ezer hordó/nap növekedést mondanak, jövőre pedig maximum 1 millió hordó/napot. Valószínűnek tartom, hogy azért nem lesz drámai lassulás, már csak azért sem, mert az amerikai elnökválasztás előtt azért csak születik egy kereskedelmi megállapodás az USA és Kína között. A legfrissebb makroszámok pedig inkább a gazdaság élénküléséről adnak számott, többek között a korábban drasztikusan lassuló ipari szektor felől is. Az olajkeresletre különösen nagy hatása van a globális kereskedelemnek, a növekvő globális munkamegosztás segíti a kőolaj kereslet bővülését.

A kínálati oldalon az egyik kérdés, hogy az OPEC mennyire lesz hatékony és mennyire sikerül betartani a múlt heti bécsi döntést. A 2020 március végéig megkötött megállapodás alapján 1,7 millió hordóval csökken az OPEC+ napi termelése az eredeti kvótákhoz viszonyítva. Efölött Szaúd-Arábia is vállalt egy önként, napi 400 ezer hordós termeléscsökkentést, így az eredeti kvótákhoz képest akár összesen 2,1 millió hordó is lehet az OPEC és a vele szövetséges országok kínálat szűkítése. A kérdés, hogy sikerül-e rávenni a túllépőket, mint Irakot és Nigériát, hogy valóban csökkentsenek a kitermelt mennyiségen. A szaúdiaknak más eszközük lényegében nincs, mint a diplomácia. A mostani döntésük ezért elég kockázatos, mivel könnyen ott találják magukat, hogy csak ők tartják be az ígéretet, a többiek pedig vígan termelnek. Nekem egyelőre biztosnak tűnik, hogy jövő év márciusáig csökkenhet az OPEC termelése, sőt ha sikeres a megállapodás, várhatóan az év további részében is visszafogja magát a kartell. Az Irán elleni szankciók visszavonása pedig nincs napirenden, ezt csak maximum nagyon magas olajárak mellett dobná be a Trump kormányzat.

Az OPEC-en kívüli termelők helyzete erőteljesen változik. Az USA palaolaj termelők kínálata a legnagyobb kérdés. A várakozások a jövő évi termelésbővülésre a napi 1 millió hordótól (EIA) a napi 100 ezer hordóig terjed (RS Energy). A legfrissebb számok inkább a pesszimizmust erősítik: a Baker Hughes által becsült fúróberendezés szám tovább csökken, miközben ha holnaptól minden fúrás leállna, akkor jövőre napi 3,2 millió hordó/nap mértékben csökkenne a termelés. Egy évvel ezelőtthöz képest egyébként 26%-kal esett vissza a fúróberendezés szám mutató, jelenleg 937 ilyen berendezés üzemel Észak-Amerikában. Ami jó hír, hogy az infrastruktúra tovább fejlődik, így például Texasból már napi 3,3 millió hordó érheti el a világpiacot az idei 2,8 millió hordó/nappal szemben, így ilyen értelemben nincs szűk kapacitása a termelés felfutásának.

Miért fontos az aktív fúróberendezés szám, avagy mennyivel csökkenne az USA palaolaj termelés, ha holna senki nem fúrna?
Forrás: Raymond James, oilprice.com

Az amerikai palaolaj termelőkön kívül még Brazília, Norvégia, Guyana és Kanada növelheti meg termelését. A kérdés, hogy ezek közül, ki mennyivel járul hozzá a növekedéshez. Norvégia a legstabilabb pont, miután a Johann Svedrup nevű óriásmező már 400 ezer hordó/nap termelést ért el az októberi indulás óta. Kanada és Brazília pedig közel 600 ezer hordó/nap termelésnövekedést érhet el jövőre. Míg Brazíliában a tengeri, sókúpok alatti (subsalt) mezők felfutása hozhat további 460 ezer hordó/nap növekmény 2021-ig, addig Kanadában az új, 1600 kilométeres Line 3 vezeték adhat lökést a termelésnek. Az utóbbi egyébként Alberta mezőit köti össze Wisconsin állammal és akár félmillió hordó/nap növekedést is jelenhet a kanadai termelésben. Végül beszéljünk egy pár szóval a kicsiny Guyana-ról is, mely az Exxon segítségével került fel a térképre. Az országhoz tartozó tengeri selfen talált mező 120 ezer hordó/nap termelést érhet el 2020 első felében, ami 2025-re akár napi 750 ezer hordóra is emelkedhet.

Az OPEC-en és az USA palaszektorán kívüli országok kőolaj termelésnövekedése
Forrás: IHS Markit

 

 

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben