Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megemeltük Richter célárunkat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. november 28.   09:36

Erste kommentár A Richter várakozásokat meghaladó teljesítménye miatt 6.735 forintra emeltük a cégre vonatkozó célárunkat. Az idei eredményvárakozásunkat majd 24 százalékkal, 74,7...

Erste kommentár

A Richter várakozásokat meghaladó teljesítménye miatt 6.735 forintra emeltük a cégre vonatkozó célárunkat. Az idei eredményvárakozásunkat majd 24 százalékkal, 74,7 milliárd forintra emeltük. Mindez pedig annak köszönhető, hogy a (i) Vraylar nagyon jól szerepel, (ii) az üzemi eredményhányad jobban alakult a várakozásoknál, (iii) és jelentős pozitív eredményhatást látunk a forint gyengülésének köszönhetően. Összességében jelentős fordulatban van az operáció az év eleji gyengélkedést követően, ez pedig az eredmények jelentős emeléséhez vezetett a modellünkben. Ugyanakkor a jövő évre kisebb FX hatást várunk, miközben az üzemi eredmény tovább emelkedhet. Ezek kombinációjaként a jövő évi eredmény várhatóan egy picit visszaesik az idénre várt majdnem 75 milliárd forintról, amely amúgy történelmi rekord érték. Az ajánlásunk továbbra is felhalmozás.


Mindeközben az amerikai piacok csúcson vonultak el ünnepelni. Mind a három index, a Dow Jones, az S&P500 és a Nasdaq is új csúcsot ütött tegnap. Ugyanakkor ma Hálaadás-t ünnepelnek, holnap pedig rövidített kereskedést láthatunk majd. Apropó, holnap rendszer átállítás miatt itthon is rövidített kereskedés lesz. Ma és holnap alacsony forgalomra és oldalazó piacra lehet számítani mind a DAX és BUX esetében.

Továbbra is jó erőben az amerikai gazdaság

A technológiai szektor, különösképpen az Apple és az Amazon vezetésével újabb csúcsokat láthattunk tegnap a tengerentúli részvénypiacokon. A Nasdaq 0,7%-kal, az S&P500 0,4%-kal, a Dow 0,2%-kal került feljebb. A jó hangulatot segítették a tegnapi kedvező makroadatok is, amikből piacnyitás után újabbak jöttek.


Továbbra is kedvező belső fogyasztásról árulkodtak a tegnapi amerikai személyi kiadási adatok, miután a vártnak megfelelő 0,3%-os hó/hó alapú növekedést mutattak októberben. Ez némi javulás az elmúlt két hónap 0,2%-os növekedése után. Ezzel szemben kisebb negatívum volt, hogy a személyi jövedelmek stagnálást mutattak a várt és az előző havi 0,3%-os növekedéssel szemben. Öröm az ürömben azonban, hogy a munkabérek 0,4%-kal nőttek, amit a kamatjövedelmek és a farmtulajdonosok jövedelmének visszaesése kompenzált. Így ez a jövőbeni személyi kiadásokra talán kevésbé hathat negatívan.


Továbbra is mérsékelt ütemben nőtt a gazdasági aktivitás az USA-ban a Fed tegnap publikált Bézs könyve szerint. Az október elejétől november közepéig terjedő időszakban a megkérdezett körzetek többsége stabil, illetve mérsékelten növekvő belső fogyasztásról számolt be. Az iparban már több körzet beszélt növekedésről, mint a megelőző felmérés során, azonban összességében még mindig azok a körzetek vannak többségben, ahol nem tapasztalható növekedés. A szolgáltatások terén továbbra is pozitív az összkép, mérsékelt növekedés volt a legtöbb körzetben. A munkaerőpiac a felmérés alapján továbbra is feszes, a körzetek többsége munkaerőhiányról számolt be.

A hongkongi tüntetők pártjára állt Trump

Kisebb mértékű csökkenés jellemezte ma az ázsiai részvénypiacokat. A Nikkei és a Hang Seng is 0,1%-ot csökkent, míg a Shanghai index 0,6%-ot esett.


A várakozásoknak megfelelően az amerikai elnök is aláírta, s ezzel törvényerőre emelkedett az a javaslat, amely a hongkongi tüntetőket támogatja azon keresztül, hogy Hongkong különleges kereskedelmi státuszát évente felülvizsgálnák és csak akkor hosszabbítanák meg, ha biztosítottnak látják a Pekingtől való függetlenséget. Kína válaszlépésekkel fenyegetőzött a törvény kapcsán, mivel belső ügyeibe való beavatkozásként értelmezi azt, de a felek ezt remélhetőleg elkülönítve kezelik majd a kereskedelmi tárgyaslásoktól.


A vártnál is gyengébb lett az októberi japán kiskereskedelmi adat. A várt 3,8%-os éves csökkenés helyett 7,1%-kal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom, ami hó/hó alapon 14,4%-os zuhanást jelentett. A rendkívül gyenge adatban közrejátszott az ÁFA emelés miatt korábban előrehozott fogyasztás, főként a nagyértékű fogyasztási cikkek esetében, illetve a tájfunok hatása is. A gyenge adat azzal fenyeget, hogy megismétlődnek a 2014-es események, amikor az ÁFA emelés miatt összeomlott a fogyasztás és jelentősen visszaesett a GDP is. A gyenge adat ellenére lazító lépés nem várható, részben az időjárási sokk miatt, részben amiatt, hogy az annak beismerése lenne, hogy az ÁFA emelés káros volt a gazdaságra.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

A Richter tovább veszi a saját részvényeket

A Richter 2019. november 26-án 45.000 darab saját részvényt vett 5.915 forintos átlagáron. A maximum 700.000 darabra szóló megbízásból eddig összesen 475.500 darabot vásároltak.

Ingatlant ad el a Magyar Telekom

A Magyar Telekom 5 irodaházat ad el Budapesten 3,7 milliárd forintért. Ez része a korábban meghirdetett stratégiának, melynek keretében az összes operációját egy székházba vonja össze. A tranzakció várhatóan 2020 első negyedévében zárul, s valamivel kevesebb, mint 1 milliárdos profitot generál. Ezen program keretében ez volt az utolsó nagyobb értékű ingatlanegyüttes eladása. A jövőben még kisebb értékesítések várhatók. A lépés a stratégiának megfelelő, ugyanakkor pozitív, hogy 3,7 milliárd forint készpénz majdnem 1 milliárdos nyereséget generálva befolyik a céghez. Ezek valószínűleg a 2020-as eredményben fognak megjelenni. A bejelentés hatása a részvények értékeltségére nézve marginális.

Waberer’s: Csehországban új útdíj rendszer indul

Csehország új műholdas útdíj rendszert vezet be december 1-től. Az érintett, mintegy 500 ezer kamionból eddig mintegy 250 ezer regisztrált az új rendszerbe. A várható nagyszámú regisztráció miatt valószínűleg jelentős torlódás fog kialakulni a cseh határszakaszokon december első napjaiban. A Waberer’s már regisztrálta a kamionjait, de a műholdas nyomkövető eszközöket csak december 1-től lehet a határon megvásárolni. Ez pedig azt jelenti, hogy a regisztrált kamionoknak is nagy valószínűséggel hosszabb várakozási időre kell számítaniuk a cseh határon. Öröm az ürömben, hogy szállítmányozás szempontjából a főszezon jelentős része már eltelt. Durva számításaink szerint a lépés alapvetően a Waberer’s kamionjainak mintegy 5-10 százalékát érintheti. Összeségében a negatív hatás valószínűleg pici lesz.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben