Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Német konzervativizmus

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. november 15.   09:44

Erste kommentár Megtudtuk. Legalábbis a Bloomberg tudni véli, ki nem adott források szerint, hogy Németország addig nem fog gazdaságélénkítő intézkedéseket bevezetni, amíg a munkanélküliségi...

Erste kommentár

Megtudtuk. Legalábbis a Bloomberg tudni véli, ki nem adott források szerint, hogy Németország addig nem fog gazdaságélénkítő intézkedéseket bevezetni, amíg a munkanélküliségi ráta nem növekszik számottevően. A munkanélküliség különben hónapok óta 5 százalékon áll, úgy, hogy a minimum 4,9 százalék volt. Ez pedig azt jelenti, hogy valószínűleg még jó sokáig nem fognak élénkítő lépést bejelenteni. Emiatt különben sok helyről már jó régóta kritizálják a németeket, hiszen miközben élvezik a számukra relatíve gyenge euró előnyeit, nem sok mindent adnak vissza az EU-nak, legalábbis fogyasztás terén. Ugyanis a költségvetésük a válság kitörése óta, azaz 10 éve folyamatosan megszorító. A tavalyi 1,9 százalék után idén 1 százalék lehet a költségvetés többlete, miközben az államadósság a GDP 61,9 százalékán állt tavaly év végén. Ez pedig azt jelenti, hogy elvileg mostantól megnyílt az ajtó a lazítás előtt, hiszen idén meglesz a maastrichti kritérium. Ugyanakkor az elkövetkező években, 2021-ig az elemzők 5 százalékos munkanélküliséget várnak. Vagyis ez alapján az elkövetkező két évben nem várható stimulus a németek részéről, de a jelenlegi hírek alapján (a gazdaság kezd magára találni) talán erre nem is lesz szükség. Ez pedig valószínűleg azt fogja jelenteni, hogy a német államadósság akár 55 százalékra is csökkenhet, mielőtt egyáltalán bármiféle stimulust be kellene izzítani. Még valami. Az idő előrehaladtával egyre nagyobb összeg tud erre rendelkezésre állni, hiszen a német GDP tavaly 3.344 milliárd euróra rúgott.


A mai napon fennmaradhat a reggeli órákban mutatott emelkedés a DAX és a BUX indexben is. Ugyanakkor ne feledjük, hogy korrekciós fázis van. Pl. a DAX index esetében az MACD most adott eladási jelzést.

Továbbra is jó úton az Nvidia

Továbbra is szűk sávban való oldalazás formájában zajlik a korrekció az amerikai részvénypiacon. Tegnap a Dow és a Nasdaq stagnált, míg az S&P500 0,1%-kal került feljebb.


Felülmúlta az elemzői várakozásokat az Nvidia a harmadik negyedévben, azonban a most kezdődött negyedévre a konszenzus alatti várakozást közölt. A harmadik negyedéves árbevétel 5%-kal esett év/év alapon 3 milliárd dollárra, felülmúlva a 2,9 milliárd dolláros konszenzust. Az egy részvényre jutó tisztított profit 1,78 dollár lett a várt 1,55 dollárral szemben. Ez részben a bruttó marzs vártnál nagyobb javulásának volt köszönhető (64,1%-ra a várt 62,5%-kal szemben). A negyedik negyedévre 2,95 milliárd dollár körüli árbevételt vár a cég, ami már 34%-os növekedést jelentene év/év alapon, ezzel a menedzsment várakozásai szerint valóban megtörténne a fordulat. Emögött főként a nagy adatközpontokhoz használt chipek iránti növekvő kereslet áll, amit szezonális szembeszelek ellensúlyoznak. A konszenzus azonban ennél még nagyobb fordulatra számított 3,1 milliárd dolláros várakozással a negyedik negyedévre, így az árfolyam 1%-os esést mutatott piaczárás után. A cég összességében továbbra is jó úton halad a menedzsment által már három negyedéve kommunikált fordulatban.


Tegnap az amerikai hedge fund-ok közzétették, hogy milyen részvénypozíciókkal rendelkeztek a harmadik negyedév végén, azaz szeptember 30-án. Ezekből az látszott, hogy a Facebook és a Netflix részvényei népszerű vételi célpontok voltak a harmadik negyedévben, míg Microsoft pozícióikat már második negyedéve építik le a nagyobb hedge fund-ok.


Már csak a végső simítások hiányoznak a részleges kereskedelmi megállapodás nyélbe ütéséhez a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow szerint. A hírre minimális megugrást mutattak a vezető részvényindexek.

Pénzt pumpált a kínai jegybank

Emelkedés jellemezte ma reggel az ázsiai részvénypiacokat. A Nikkei 0,7%-ot, a Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,4%-ot csökkent.


A kínai jegybank 29 milliárd dollárnyi 1 éves likviditást nyújtott a piacoknak repo ügylet keretében. Mától lép életbe a korábban már bejelentett tartalékráta csökkentés is, ami szintén növeli a piacok likviditását.


Októberben enyhén lassult a kínai ingatlanárak növekedése. A szeptemberben mért 0,53%-os hó/hó alapú növekedés 0,5%-ra mérséklődött, illetve a vizsgált 70 városból a korábbi 53 helyett csak 50-ben mértek ingatlanár emelkedést.


A Global Times-ban megjelent, hogy hétvégére Hongkongban kijárási tilalmat vezethetnek be. Ennek bejelentésére azonban egyelőre nem került sor, egyébként is erősen kérdéses, hogy egy hasonló intézkedés járna-e tényleges pozitív hatással, vagy csak további olaj lenne a tűzre.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Saját részvényt vett a Richter

A Richter további 43.000 darab saját részvényt vásárolt 5.720 forintos átlagáron 2019. november 13-án.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben